Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Er is echter een reden waarom je beter geen water kunt drinken vlak voordat je naar bed gaat. Om te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt, is het van belang dat je genoeg water drinkt. Doe je dit niet, dan kun je onder andere vermoeid raken, prikkelbaar en lusteloos worden en hoofdpijn krijgen.
Beter slapen
Met het drinken van water hou je de vitaminen, voedingsstoffen en mineralen in je lichaam op peil. Door het drinken van water voor het slapengaan, hou je je hormonen, energie, spieren en gewrichten in balans. Dit helpt je lichaam ontspannen en geeft een uitgerust gevoel in de ochtend.
Dat klinkt goed (en dat is het ook), maar je raakt die afvalstoffen kwijt door regelmatig te plassen. En dat is 's nachts misschien wat minder handig. Je kunt het best dus gewoon één glas water drinken voor het slapen om te voorkomen dat je midden in de nacht je warme bed uit moet om naar de wc te gaan!
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
De beste tijd om te stoppen
Aan Mind Body Green vertelt uroloog Vannita Simma-Chiang dat je je laatste slok drie tot vier uur voor het slapengaan zou moeten nemen. Wel is het verstandig om gewoon een slok water te nemen als je na die tijd toch weer dorst krijgt, want je wil natuurlijk niet gedehydrateerd raken.
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
Wanneer we gedronken hebben, raakt het lichaam pas in een REM-slaap als de alcohol is uitgewerkt. Daarom worden we veel sneller en energieker wakker dan normaal. Want je lichaam heeft amper de kans gekregen om de in het stadium na de REM-slaap te raken.
Voeding. 's Nachts wakker worden met dorst heeft overigens niet altijd te maken met de hoeveelheid die je drinkt en voor welke drankjes je kiest; het kan ook aan je voeding liggen. Heb je bijvoorbeeld heel zout of pittig gegeten? Dan kun je ook een dorstig gevoel krijgen gedurende de nacht.
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Want een aantal glazen water drinken op de nuchter maag biedt veel gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld voor de spijsvertering, die komt hierdoor op gang. Het water 'spoelt' daarnaast letterlijk de darmen schoon en helpt ze gezond te houden.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Niet wetenschappelijk bewezen
Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat urine echt goed voor je is. Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Tweede portie. Wanneer eet je dan best de tweede portie? Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Ook het eten van fruit voor het slapen gaan, kan een positief effect hebben op uw nachtrust. In veel fruitsoorten zitten namelijk bepaalde stoffen die de slaap bevorderen. Zo zijn kersen namelijk een natuurlijke bron van melatonine. Dit is een hormoon dat vaak in slaappillen wordt gebruikt.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.