Metformine mag worden voorgeschreven (bij ook afwezigheid van andere contra-indicaties) tot een maximale dosis van 2dd 1000mg, onder controle van het ALAT (jaarlijks laten bepalen). Alcoholgebruik, ook om andere redenen, beperken tot maximaal 2eh / dag.
Een grote hoeveelheid alcohol kan samen met metformine een ernstige verstoring in het bloed veroorzaken: een melkzuuracidose.
Bij starten van deze middelen in combinatie met metformine, de nierfunctie zorgvuldig monitoren. Vermijd overmatig alcoholgebruik tijdens de behandeling, vanwege meer kans op lactaatacidose.
De Gezondheidsraad adviseert alle volwassenen – en ook diabetici - om geen alcohol te drinken of hooguit één glas alcohol per dag. Diabetici krijgen van het Diabeterfonds bovendien het advies om altijd wat te eten bij het drinken van alcohol om te voorkomen dat er een hypoglykemie ontstaat [1].
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Daarnaast tonen onderzoeken aan dat bier veel hogere bloedglucosespiegels veroorzaakt dan bijvoorbeeld wijn of jenever. Om de risico's te beperken, wordt daarom geadviseerd dat diabetici een glas wijn bestellen bij hun maaltijd in plaats van een glas bier.
Eten en drinken
Dit wordt vooral afgeraden bij suikerziekte type 1 vanwege het risico op een hypoglykemie. Vooral als je pure alcohol zonder toegevoegde suikers drinkt, zoals een glas whisky of wijn. Daarom raden we je aan om alcohol bij een maaltijd te nuttigen of als aperitief met enkele hapjes.
Voor mensen met diabetes geldt hetzelfde advies voor alcohol: liever geen alcohol of maximaal één glas per dag. Daarnaast is het verstandig om alleen te drinken als de bloedsuikerwaardes goed onder controle zijn.
Overmatig alcohol drinken is zo'n 41% schadelijker voor je gezondheid, dan te veel suiker eten. We denken niet dat we hoeven uit te leggen wat de gezondheidsrisico's van hevig drinken zijn.
De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag [1]. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken.
Metformine verlaagt het bloedglucose en wordt gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en verminderde eetlust.
Met uw huisarts of praktijkondersteuner spreekt u af wanneer u moet bellen als u metformine gebruikt. Bijvoorbeeld bij steeds overgeven of steeds diarree, als u veel minder drinkt dan normaal, of bij erge dorst of minder plassen. U kunt door metformine geen hypo (te lage bloedsuiker) krijgen.
Omdat de werking van metformine net van die zuurstofdeeltjes afhangt, verhinderen antioxidanten het levensverlengend effect.
Alcohol en medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden: Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
Alcohol kan namelijk de werking van jouw medicijnen versterken, verzwakken of zelfs helemaal opheffen. Deze effecten kunnen, afhankelijk van het soort alcohol, al na 1 of 2 glazen optreden. Daarnaast kan alcohol ook de bijwerkingen van je medicijnen versterken.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Het risico op veel soorten kanker, zoals borst-, darm-, long-, keel- en slokdarmkanker, wordt groter naarmate je meer drinkt. Bij borstkanker geldt dat zelfs al bij één glas per dag. Daarnaast kan alcohol op de lange termijn zorgen voor hart- en vaatziekten, hersenschade, geheugenverlies en verminderde vruchtbaarheid.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
“Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Eet veel groente, volkoren producten, fruit, peulvruchten, vette vis en noten. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Bespreek het altijd eerst met uw arts, praktijkondersteuner of diëtist als u anders gaat eten. Bespreek het ook altijd als u een dieet wilt volgen.
En voor de alcohol-liefhebbers die niet op zoek zijn naar een bierbuik, is whisky ook nog eens een goede keuze. Het bevat geen koolhydraten en vrijwel geen suiker, en ook minder calorieën dan bier en de meeste wijnen.
Sterke drank is schadelijker voor je dan bier en wijn.
Als je puur naar de alcohol kijkt, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid. Drink je één keer per week een standaard glas whisky en daarnaast 3 flessen wijn, dan richt de wijn toch echt meer schade aan dan de whisky.