Etymologie. Het woord taart is afgeleid van het Oudfranse torte of tarte, dat op zijn beurt afkomstig lijkt te zijn van het Latijnse torta (gedraaid baksel). Dit woord is de vrouwelijke vorm van het voltooid deelwoord van torquere (draaien).
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Het woord 'taart' is afgeleid van het Oudfranse 'tarte', wat verwijst naar een platte taart of koek.
De eerste serieuze pogingen werden waarschijnlijk gedaan rond 9500 voor Christus. De oude Egyptenaren maakten toen eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge of wat voor graan ze ook maar bij de hand hadden, die ze bakten op hete kooltjes en vulden met honing. Een tartelette zouden de bakkers dat nu noemen.
Is het de of het taart
In de Nederlandse taal gebruiken wij de taart.
Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo'n typisch Hollandse taart. Of eigenlijk: een mix tussen een taart en koek.
Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt, meestal een zoete gistdeeg, soms ook linzen- of biscuitdeeg. Traditioneel (gegist) vlaaideeg lijkt op brooddeeg en is meestal wat zwaarder dan taartdeeg.
Om de verwarring nog groter te maken: in het Engels heet onze 'taart' cake.
Wat is het verschil tussen gebak en taart? Gebak is over het algemeen kleiner dan taart en wordt meestal gegeten als een individueel dessert.Taart is groter en wordt in porties gesneden.
In de middeleeuwen kwamen er bakkers in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam. Deze broodfabriek kwam er op initiatief van Samuel Sarphati, een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon, in samenwerking met de Vereeniging voor Volksvlijt.
Slagroomtaart heeft zijn oorsprong in Europa en is een populaire taart in veel Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk.
1. Tartelettes van de oude Egyptenaren. Zoals bij vele zaken die we de dag van vandaag nog gebruiken, waren de oude Egyptenaren waarschijnlijk ook weer de eersten die iets fabriceerden dat op een taart leek. Zo bakten ze rond 9500 voor Christus haver, tarwe of rogge op hete kooltjes en vulden ze de gebakjes met honing.
De ronde taartjes stonden symbool voor de volle maan. Ze vonden dat de vlammen van de kaarsjes gloeiden als maanlicht. De Grieken geloofden ook dat de rook van het kaarsje hun gebeden mee zouden nemen omhoog naar Artemis. Hier komt de traditie vandaan om een wens te doen als je de kaarsjes uitblaast.
De duurste bruidstaart werd gemaakt Engeland door een juwelier en een bakker. Deze taart kost 37 miljoen dollar. De taart werd versierd met meer dan 2000 echte diamanten.
Appeltaart. De taart dat het meest gegeten wordt in Nederland verkrijgbaar in verschillende maten.
Over het algemeen is taart niet de meest gezonde keuze. Ongezonde taarten bevatten namelijk een hoop calorieën en daarnaast vaak ook een hoop verzadigde vetten én suikers. Omdat taart niet onder de producten van de Schijf van Vijf valt, is het een gerecht dat je niet te veel kunt eten.
De bekendste soorten gebak zijn: taart. gebakje. cake.
Cake is een eenvoudig soort zoet en zacht-kruimelig gebak. Het wordt gebakken met een roerdeeg in een bakvorm. Het is volgens een grote meelfabrikant een van de populairste bakproducten in Nederlandse huishoudens.
Een boterkoek zou in het Engels chewy kunnen worden genoemd.
Wat is icing? Icing is een dunne suikerglazuur die meestal op koekjes, cupcakes en taarten wordt aangebracht. Het heeft een gladde en glanzende textuur, vergelijkbaar met een dun laagje suiker.
Vlaai staat vooral bekend als locale lekkernij in Belgisch- en Nederlands-Limburg.
De oorsprong van de vlaai en ook van de riestevlaai ligt bij de Germanen. Er werd daar van fijngewreven graankorrels brood gebakken door een steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij te smeren. Om het geheel wat smakelijker te maken werd de deeglap ingekerfd en met honing of vruchtensap overgoten.
Als die erkenning er komt, mogen alleen vlaaien die volgens specifieke regels gebakken zijn in Nederlands of Belgisch Limburg zich een Limburgse vlaai noemen. Deze vlaaien krijgen dan een Europees BGA-logo. Daarmee wordt de wildgroei aan Limburgse vlaaien beperkt.