De combinatie van een lattenbodem met Auping matras is niet aan te raden omwille van de brede latten en grote ruimtes tussen de latten. De matrassen van Auping zijn zo ontworpen dat zij de beste ondersteuning geven op hun eigen spiraalbodem of boxspring.
Conclusie. Een spiraalbodem is eigenlijk alleen geschikt voor de betere matrassen waarbij de bedbodem minder belangrijk wordt, zoals pocketveringmatrassen en traagschuimmatrassen.
Je Auping spiraalbodem heeft een iets langere levensduur, namelijk 35 jaar. Dat komt door de stevigheid van het materiaal en de structuur. Auping adviseert wel om je matras, en zeker je topper, sneller te vervangen. Je matras vervang je best al na 8 tot 10 jaar, omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest.
Het grote verschil is dus dat een boxspring meer ondersteuning en extra comfort biedt in vergelijking met een bed. De bedden en boxsprings van Auping zijn verkrijgbaar als boxspring 1 persoon, boxspring 2 persoons of twijfelaar boxspring.
Alle bedbodems van Auping zijn spiraalbodems. Een spiraalbodem bestaat uit gevlochten staal, waardoor de bedbodem een fijne open structuur heeft. Hierdoor ventileert 'ie extra goed. De Auping bedbodems zijn verkrijgbaar in alle gangbare afmetingen en geschikt voor alle bedden en boxsprings.
Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem.
Lichamelijke ondersteuning
Een boxspring bestaat uit een houten frame met veren en is dus eigenlijk een meeverende bed bodem, terwijl een spiraal- of lattenbodem wat stugger is. Sommige mensen zweren bij een boxspring omdat dit het lichaam beter lijkt te ondersteunen en het gevoel geeft 'te zweven' in het bed.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Niet alle elektrische lattenbodems passen in ieder bedombouw. Het voordeel van de elektrische lattenbodem Allways is dat de motoren in het frame zijn verwerkt, ideaal dus voor in het plaatsen van een bed met dwarsbalken of bedlades. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bodemhoogte ca. 9cm bedraagt.
De beste matrassen voor op een een spiraalbodem zijn pocketvering matrassen, latex matrassen, koudschuim matrassen of traagschuim matrassen. Deze matrassen zijn erg flexibel en zijn daarom ook goed te gebruiken op verstelbare spiraalbodems.
Optimale ventilatie
Dankzij de open structuur biedt een spiraalbodem de beste ventilatie en temperatuurregeling van alle bedbodems. En dat is belangrijk, want tijdens de nacht verlies je tot wel een halve liter vocht. Een spiraalbodem bestaat uit dunne staaldraden die verweven zijn.
De spiraalbodem bestaat uit een vlechtwerk van 'metaaldraden' die door elkaar gevlochten zijn en op spanning zijn gebracht door middel van zogenaamde spanstroken. Spiraalbodems bieden een goede ventilatie, er wordt tot wel 80% ventilerend vermogen geclaimd, en hebben een lange levensduur.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
In tegenstelling tot een lattenbodem kan een schotelbodem over de gehele breedte dezelfde tegendruk bieden waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen.
Auping adviseert om je matras, en zeker je topmatras, na 8 tot 10 jaar te vervangen. Omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest, kan ze je lichaam niet langer optimaal ondersteunen.
De verstelbaarheid van het hoofdgedeelte zou moeten beginnen bij de nek. Het verstelbare segment voor de rug hoort op een derde van de gehele lengte van je lattenbodem te liggen (vanaf het hoofdeinde). Het beengedeelte zou op twee derde van de totale lengte moeten liggen (bij het voeteneinde).
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Aantal latten:
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt.
Een medium matras kan gerust een zachte toplaag hebben zodat ze toch heel comfortabel aanvoelt, maar in de basis genoeg ondersteuning biedt voor een volslanker iemand. Een stevige matras is vaak niet nodig of zelfs niet wenselijk voor een correcte ondersteuning, maar toch perfect voor liefhebbers van het hard slapen.
Over het algemeen kun je stellen dat een standaard lattenbodem of een spiraal bodem de minst goede combinatie is met een Tempur matras. Deze zojuist genoemde bodems bieden beperkte veerkracht. De veerkracht die ze bieden, concentreert zich met name op het middengebied van de bodem.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Een seniorenbed is een bed dat speciaal samen te stellen is voor senioren om de best mogelijke ondersteuning te krijgen. Ook de in en uitstap hoogte van het bed is goed te bepalen door de verstelbare bodemdragers.