Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
In 690 komt de Engelse Willibrord aan in de Lage Landen. Deze monnik en missionaris uit Northumbrië is met twaalf gezellen de Noordzee overgestoken om het christendom te verspreiden in het land van de Friezen. Zijn eigen land is al eerder gekerstend.
Sint-Willibrord (658-739) vertrok vanuit Ierland naar de Lage Landen om daar het Evangelie te verkondigen. Hij stichtte er vele kerken, kloosters en vestingen. Op 7 november viert de Nederlandse rk-kerkprovincie zijn gedachtenis als hoogfeest. Willibrord is van Angelsaksische afkomst.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Sint Bonifatius (ca. 672-754/755) is de belangrijkste Angelsaksische missionaris en kerkorganisator van de vroege middeleeuwen. Verwijzend naar zijn belangrijkste missiegebieden wordt hij ook wel de 'apostel van Duitsland en Friesland' genoemd.
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
De Germanen is een verzamelnaam voor de volken en stammen uit de oudheid die een Germaanse taal spraken, zoals de Bataven, de Gothen, de Saksen en de Friezen.
Er zijn op de wereld veel verschillende geloven, de meest bekende en besproken geloven zijn het Christendom en de Islam deze laatste wordt momenteel als het gevaarlijkste geloof bestempeld.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent).
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
De Friese goden
Wodan was de god van de oorlog, wijsheid, poëzie en magie. Ook was hij de leider van de Wilde Jacht, een mythisch gezelschap van jagers op gevleugelde paarden. Andere belangrijke Friese goden waren Fosite, de god van rechtvaardigheid, en Thunear, de god van de donder.
Verbreiding van het christendom. De monnik Willibrord kwam in 690 vanuit Engeland om het christelijk geloof onder de Friezen te verspreiden. Hij wist veel Friezen voor de christelijke kerk te winnen. Een deel van hen bleef nog lang vasthouden aan hun oude geloof.
Embed. In de vroege Middeleeuwen bewonen de Friezen het kustgebied van Nederland. Ze geloven in natuurgoden en zelfs in het brengen van mensenoffers. Met de komst van christelijke missionarissen wordt hun manier van leven op de proef gesteld.
Het christendom begon ongeveer 2.000 jaar geleden in wat nu Israël is. De grondlegger is Jezus van Nazareth. Het christendom is een wereldgodsdienst.
Jezus van Nazareth is de stichter van het christendom. Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel.
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats. Beide religies zullen de komende decennia verder groeien.
Onder andere in Libië, Mali, Burkina Faso, Niger, Tsjaad, Kameroen, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn christenen hun leven niet zeker.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten.
Noord-Korea voert de lijst al jaren aan.Ook Afghanistan, Somalië, Libië en Pakistan staan in de top vijf.De organisatie ziet Nigeria, China en India als “opvallende stijgers”. Wereldwijd zouden 340 miljoen christenen gebukt gaan onder vervolging.
Ongeveer 87% van de bevolking is evangelisch-luthers. Na de hervorming van 1536 stelde het rooms-katholicisme niet veel meer voor. Pas in 1953 kreeg Denemarken weer een rooms-katholieke bisschop. Op dit moment zijn er ongeveer 32.000 rooms-katholieken.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
Radboud (ook wel Radbod of Redbad) was een Friese koning of hertog die in de vroege middeleeuwen strijd voerde tegen Merovingische en Karolingische heersers. Zijn grote overwinning bij Keulen kon niet voorkomen dat 'Frisia' na zijn dood alsnog aan het Karolingische rijk werd toegevoegd.
Natuurlijk heette Friesland vroeger ook Vriesland, observeerde toen iemand.
De Keltische wortels van de wereldtaal Engels, maar ook van het Fries. Het zijn voorbeelden van recente ontdekkingen op het gebied van de Keltische talen en cultuur.