Picanha ( Staartstuk) van €27,95 voor €23,95 – kg.
Picanha rund | €26.74 - www.DeVleesboerderij.nl.
De Picanha heet in Nederland staartstuk en is een driehoekig stuk vlees van 1.300 tot ongeveer 1.500 gram met een duidelijke roomwitte vetlaag erboven op. Het vlees komt van de achterkant van de rug boven de staart.
Picanha wordt ook wel staartstuk genoemd, niet geheel verrassend aangezien je dit stuk net boven het begin van de staart van de koe vindt. De picanha herken je aan de typerende vetlaag aan de bovenkant van het vlees. Houd er rekening mee dat de picanha in zijn geheel wordt verkocht en gemiddeld rond de 1,5 kg weegt.
Wat is malser een Bavette of Picanha? Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
Dit recept gaat uit van een picanha van 1 kilo, goed voor 4-6 personen.
Voorbereiding van de picanha
Dit is belangrijk om de structuur van het vlees te behouden wanneer het op de hete BBQ gaat. Is de picanha nog erg koud, dan kan dat resulteren in een taai stuk vlees.
Hoe lang moet een Picanha op de BBQ moet liggen, hangt af van de grootte van uw staartstuk en hoe heet u het graag heeft. Voor een gemiddeld stuk, dat ongeveer 1200 gram weegt, raden we ongeveer een uur aan op 130° graden om het helemaal gelijkmatig gaar te krijgen zonder dat een deel aanbrandt of te veel uitdroogt.
Waarom is picanha gezond
Dankzij de vetlaag op het vlees heb je daar zelfs niet veel van nodig, het vet houdt het vlees mals. In picanha vlees zit relatief veel vitamine B2 en B3. Ook bevat het veel mineralen, waaronder fosfor en magnesium.
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo. Er zijn echter enkele redenen waarom het zo duur is. Ten eerste duurt het jaren om de juiste genetica te ontwikkelen om het perfecte wagyu-rundvlees te maken.
Een Picanha afkomst uit Uruguay van hoogste kwaliteit is natuurlijk de Wagyu variant. Prachtig gemarmerd en uitzonderlijk mals, dit stuk vlees overtuigt jou om nooit meer anders te willen! De vetlaag waar de Picanha zo bekend om staat zorgt voor een extra volle smaak, waardoor het perfect is voor elke gelegenheid.
Picanha, ook wel het staartstuk genoemd, is afkomstig uit het verlengde van de platte bil van het rund. Dit stuk bevindt zich in het bovenste deel, vlak voor de staart. Picanha vlees is een overheerlijk, mals stuk.
Tri-Tip: het alternatief voor de picanha
De tri-tip is een spier met heel veel smaak van zichzelf. Laat je niet afschrikken door de vetkap, hier zit nu juist die extra smaak in. De Tri-Tip is perfect op de barbecue te bereiden. Je trakteert jou gasten op heel veel smaak en dat voor een vrij gunstige prijs.
Het zijn twee verschillende stukken vlees die je ook anders bereid. Bij een bavette is de draad van het vlees wat grover, omdat de bavette werkvlees is. De picanha heeft een wat fijnere draad en lijkt iets meer op een biefstuk qua structuur. De bavette is ook sneller te bereiden, omdat het een dunner stuk vlees is.
Picanha is een prachtig stuk vlees dat qua malsheid ligt tussen rosbief en de dikke lende. Wellicht ken je het beter als staartstuk. Picanha wordt gekenmerkt door zijn driehoekige vorm en dikke vetlaag. Laat je hierdoor niet afschrikken, dit vet zorgt er juist voor dat het vlees heerlijk mals is.
Picanha is het staartstuk van een rund. Om precies te zijn bevindt het vlees zich achteraan op de rug van het rund vlak aan de staart. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is.
Bereiding Picanha Steak
Je kunt de picanha steak op het rooster leggen met het vet naar boven als je 5 seconden je hand boven het rooster kan houden is de barbecue heet genoeg. Grill de picanha steak nu 4 minuten aan iedere zijde en let op met de vlammen als de zijde met het vet onder komt te liggen.
Bij grote stukken vlees die lekker zijn op de BBQ, kun je bijvoorbeeld denken aan een bavette, côte de boeuf, entrecôte of picanha (rundvlees), maar ook varkensschouder en spareribs (varkensvlees) zijn top van de barbecue. Kies bij voorkeur een groot stuk vlees veel vet in zich heeft.
Na bereiding van de picanha snijd je het vlees haaks op de draad in dunne plakken. Gebruik geen kartelmes voor het snijden van de picanha, dit maakt de vezels kapot, waardoor vleessappen verloren gaan.
Rauw rundvlees kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4°C. Bereid rundvlees kunt u maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Rauw rundvlees kan 6 tot 12 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C.
Bij gegrilde picanha van de barbecue (of Big Green Egg) kies je een rode wijn die zelf ook iets rokerigs heeft. Denk aan Bordeaux, Argentijnse malbec of aardse syrah.
De picanha, een van de lekkerste biefstukken die wij bij The Meatlovers verkopen. Dit sucade vlees is heerlijk mals en vol van smaak. De picanha kan dan ook op verschillende manieren worden gebakken, zo ook in de pan. Door onderstaande tips te volgen zorg jij ervoor dat jij het uiterste uit je vlees kan halen.
Reken op ongeveer een uur garingstijd per kilo en gaar de picanha tot een kerntemperatuur van 55 graden. Je gaart een picanha met de vleeskant boven het vuur. Pas als de picanha bij klaar is, draai je deze om zodat de vetkant ook lekker op temperatuur komt.
Wanneer de buitenkant een mooie kleur heeft gekregen (ongeveer 2 a 3 minuten) mag het 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Pak het vlees NIET stevig in want dan slaat alle warmte naar binnen en loop je het risico dat het veel te gaar wordt. Een kerntemperatuur van 54ºC wil zeggen dat de Picanha medium rare is.