Uit het onderzoek van Schweren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke langetermijneffecten van ADHD-medicatie op de ontwikkeling van het
Hoelang zal ik methylfenidaat moeten innemen? Vaak nemen je klachten af als je ouder wordt. Je behandelaar bespreekt daarom (half)jaarlijks of je nog langer door moet gaan met het innemen van methylfenidaat.
Er zijn aanwijzingen dat methylfenidaat vaak gepaard gaat met de volgende bijwerkingen: verminderde eetlust, droge mond, misselijkheid, hartkloppingen, slaapproblemen.
Wat doet methylfenidaat? Methylfenidaat heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt het vermogen tot concentratie.
Methylfenidaat remt de heropname van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline12, waardoor die stoffen langer actief blijven in de hersenen en de symptomen van ADHD gedurende enkele uren verminderen24.
'De bijwerkingen zijn absoluut niet onschuldig. ' Gebruikers kunnen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, een te snelle pols, angstaanvallen en een onrustig gevoel krijgen. En bij grote doses kan de medicatie zelfs leiden tot psychoses en hartklachten.
Bij mensen die geen ADHD hebben maar wel ADHD-medicatie gebruiken, wordt het dopamine en noradrenaline niveau erg hoog. Het effect is te vergelijken met speed; je voelt je opgepept en vol energie. Sommigen gebruiken het om een nachtje door te halen.
Het gebruik van Ritalin door volwassenen is nog niet officieel goedgekeurd. De werkzame stof methylfenidaat in Ritalin kan een verhoogd risico geven op hartklachten en depressie. In de richtlijnen voor psychiaters wordt het middel wel genoemd als effectief geneesmiddel voor de behandeling van adhd bij volwassenen.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
Methylfenidaat is een soort amfetamine dat onder meer is verwerkt in Ritalin. Dit medicijn is bestemd voor mensen die ADHD hebben of lijden aan narcolepsie. Tegenwoordig wordt het medicijn ook steeds vaker recreatief gebruikt. In dat geval kan methylfenidaat verslavend zijn.
Inname van Ritalin met voedsel kan maagpijn, misselijkheid of overgeven voorkómen. Zolang je dit medicijn gebruikt, mag je geen alcohol drinken. Alcohol kan de bijwerkingen van dit medicijn verergeren. Denk eraan dat sommige voedingsmiddelen en medicijnen alcohol bevatten.
Methylfenidaat en dexamfetamine zijn volwaardige alternatieven: wanneer een behandeling met methylfenidaat niet effectief is gebleken, wordt als volgende stap een behandeling met dexamfetamine geadviseerd en vice versa (EB).
ADHD medicatie, zoals Ritalin (Methylfenidaat) of Dexamfetamine, lijken op speed en kunnen het hongergevoel ook onderdrukken. Daarom is afvallen een van de bijwerkingen van deze medicijnen. Dokters schrijven deze medicijnen niet voor als afslankpillen.
Stoppen met de medicijnen kan in 1 keer. Het is niet nodig om steeds iets minder medicijn aan uw kind te geven (afbouwen). Dit is zo voor methylfenidaat of dexamfetamine.
De werkzame stof in de drug is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel bekend als de harddrug speed. Het is een medicijn dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren, en niet aan volwassenen.
tot 5 mg methylfenidaat kortwerkend per dosis. Het individueel titreren van de medicatie op effect en bijwerkingen is belangrijk. Een maximum dosering tot 2 mg/kg lichaamsgewicht en 60 mg per dag is mogelijk, mits zeer goed gemonitord. Een hogere dosering dan 1,2 mg/kg is zelden nodig.
Ritalin zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Het is daarom ook populair als recreatieve drug: ruim een kwart van de studenten gebruikt Ritalin zonder doktersrecept. Heel wat mensen zijn mogelijk verslaafd aan Ritalin zonder dat ze het zelf doorhebben.
Medicatie (vooral methylfenidaat en dexamfetamine) kan een effect hebben op het inslapen bij sommige kinderen. Vaak heeft het slaapprobleem eerder te maken met een rebound effect (het heftiger terugkeren van de symptomen als de medicatie is uitgewerkt) dan met de medicatie zelf.
Aanbevolen dosering
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Risico's van Ritalin snuiven
Ritalin snuiven is niet dodelijk, maar kan wel gevaarlijk zijn, zeker wanneer je Ritalin snuiven en alcohol of andere drugs combineert. Wanneer je teveel Ritalin gesnoven hebt, kun je last krijgen van hartkloppingen en hyperactiviteit.
Uit het onderzoek van Schweren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke langetermijneffecten van ADHD-medicatie op de ontwikkeling van het brein. Medicatiegebruik leidt niet tot veranderingen in de dikte van de hersenschors, die in een deel van het brein bij kinderen of jongeren met ADHD wat dunner bleek.
Wetenschappelijk bewijs voor alternatieve ADD behandelingen
Daarnaast heeft het toedienen van vitamine D-3 aan volwassenen een bewezen effectiviteit.
Als je ADHD hebt, kun je het beste zoveel mogelijk plantaardig eten en vooral suikers en koolhydraten vermijden.
Alcohol kan het effect van Ritalin versterken. Alcohol kan de bijwerkingen van Ritalin op het centraal zenuwstelsel (met name rusteloosheid, spreekdrang, angst en ontstemmingstoestanden, bij zeer hoge doses wanen en hallucinaties) verergeren. Bovendien kan alcohol nieuwe bijwerkingen van Ritalin oproepen.