Met elkaar in één bed slapen – al dan niet met seksueel contact – kan besmetting tot gevolg hebben. Daarnaast kan schurft opgelopen worden door het slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
De scabiësmijt kan gemiddeld ongeveer 24-36 uur buiten de gastheer leven, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid (Bouvresse 2010). De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur.
Zorg dat schurft niet terugkomt
Bijvoorbeeld je dekbed of een knuffel? Stop ze 3 dagen in een vuilniszak. Bind de zak goed dicht. Leg matrassen en kussens buiten.
De schurftmijt kan op een bank zitten omdat iemand die besmet is met blote huid op de bank heeft gezeten.
Bewaar kleding en beddengoed die niet op 60˚C gewassen kunnen worden, gedurende 72 uur in een goed afgesloten plastic zak bij kamertemperatuur (18–20˚C). Denk ook aan mutsen, sjaals, hoofddoeken, stoffen schoenen en knuffels. Kleding kan daarna eventueel op lagere temperatuur (30–40˚C ) worden gewassen.
Ja, dat kan. Je krijgt schurft als je een tijdje dichtbij elkaar bent. Dat kan door seks, maar bijvoorbeeld ook als je lang met elkaar knuffelt. Je kunt het ook krijgen als je kleren, een handdoek of een bed met mensen deelt.
De schurftmijt kan niet springen. Wel kan de mijt drie dagen buiten het menselijk lichaam overleven en bijvoorbeeld in textiel gaan zitten. Denk aan kleding, beddengoed, sloffen, mutsen en sjaals.” Maijstré: “Denk ook aan stoffen gordijnen.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed. “Als je in het bed gaat liggen van iemand die schurft heeft, dan heb je kans dat jij het ook krijgt.
Die handdoek moet gewassen zijn op 60ºC of moet 3 dagen in een afgesloten vuilniszak hebben gezeten. Trek wegwerphandschoenen aan en verzamel de kleding, handdoeken en beddengoed van de laatste 3 dagen. Denk ook aan mutsen, sjaals, hoofddoeken, stoffen schoenen en knuffels.
Zo kunnen in het huis van iemand met schurft, levende mijten zitten in het bed, op de slaapkamervloer en in de bekleding van stoelen en banken. Op deze manier kan de besmetting ook naar anderen buiten het gezin verspreid worden.
Schurft is te behandelen met pillen of door zalf te smeren. Ga hiervoor naar je huisarts of apotheek. Om schurftmijt te doden was je alles van stof op zestig graden of bewaar je het drie dagen in een goed afgesloten vuilniszak op kamertemperatuur. Stofzuig ook je bank en tapijt en herhaal dit alles na een week.
Iedereen kan schurft krijgen. Je kunt besmet raken door langdurig (meer dan 15 minuten) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Maar ook door gebruik van besmet beddengoed, handdoeken, kleding of knuffeldieren. Je kunt geen schurft krijgen door handen te schudden of iemand kort een knuffel te geven.
Daar hoef je je echt niet voor te schamen, want iedereen kan het krijgen. Schurft is een huidziekte, die ook wel scabiës wordt genoemd. Deze huidziekte wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Schurft kan overgedragen worden via seks, maar dat hoeft niet.
Met elkaar in één bed slapen – al dan niet met seksueel contact – kan besmetting tot gevolg hebben. Daarnaast kan schurft opgelopen worden door het slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Voice-over: Was alles op 60 graden. Stop spullen die niet op 60 graden kunnen in afgesloten vuilniszakken en zet deze 3 dagen weg bij kamertemperatuur anders blijft de schurftmijt langer leven. Stofzuig tot slot alles van stof wat niet in de wasmachine of vuilniszakken kan. Herhaal na een week de hele behandeling.
Alle mensen die een nauw contact gehad hebben met een persoon met schurft moeten gelijktijdig een preventieve behandeling krijgen. Op de volgende pagina staat stap voor stap beschreven hoe je schurft preventief kan behandelen indien niemand in het gezin letsels heeft.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje.Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Blaasjes, rode bultjes of schilfers op de handpalm, tussen de vingers, op de polsen, ellebogen, voeten en de geslachtsdelen. Soms zie je rode streepjes op je huid.
Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen. Laat de crème 8 tot 12 uur laten inwerken. Was of douche daarna met lauwwarm water en zeep. Ga niet in bad, want dan kan uw lichaam dit medicijn te veel opnemen.
Ook kan schurft via elkaars kleding, handdoeken en beddengoed overgedragen worden. Hoewel het een redelijk onschuldige huidaandoening is, kan het vooral vervelend zijn. De schurftmijt teistert zijn nieuwe bewoner met behoorlijk veel jeuk. Vooral 's nacht in een warm bed wordt de mijt actief.
Gebruik geen ongewassen kleding, handdoeken of beddengoed van een ander. Slaap niet in hetzelfde bed met iemand die schurft heeft. Zorg dat u geen intensief huidcontact heeft met iemand die schurft heeft. Zorg dat u geen seks heeft met iemand die schurft heeft.
Schurft is besmettelijk, en kan op verschillende manieren worden overgedragen. Denk aan (langdurig) lichamelijk contact met een besmet persoon, maar ook contact besmette materialen zoals beddengoed, kleding en handdoeken. Zolang er eitjes of mijten op de huid of op het materiaal is een persoon/object besmettelijk.
In chloorwater zullen die mijten niet lang overleven. En zelfs dan is de kans dat ze iemand anders kunnen vastgrijpen, vrijwel nul.
Bij een volgende besmetting treden de ziekteverschijnselen al na een paar dagen op. De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.