Een combimagnetron is een combinatie van een heteluchtoven en een magnetron. Er zijn twee soorten combimagnetrons: Een combimagnetron, waarbij de magnetronfunctie centraal staat. Deze apparaten hebben een draaiplateau.
Een combi oven is meestal een heteluchtoven met een magnetronfunctie. In een combi-oven kun je naast alle ovenfuncties voor bakken en braden, ook gerechten ontdooien en opwarmen.
Een combimagnetron is een combinatie van een magnetron, grill en oven. Deze functies zijn afzonderlijk, maar ook gecombineerd te gebruiken. Met een combimagnetron kun je naast ontdooien en opwarmen ook uitgebreid bakken en grillen.
Hiernaast zie je het symbool van een elektrische oven. Heb je een heteluchtoven? Met het boven- en onderwarmte symbool zet je de ventilator uit en heb je in principe gewoon een elektrische oven.
Kan ik broodjes afbakken in een combimagnetron? Ja, dat kan.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
Bak heerlijke krokante frietjes en pizza's in een combi-oven én in een combi magnetron. Op de crispschaal van een combimagnetron met crispfunctie wordt de patat of de pizza in een paar minuten tijd van onderen op hoge temperatuur bereid.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.
Combi-magnetron nadelen:
Hoewel een combi magnetron over ovenfuncties beschikt, zijn deze vaak niet zo uitgebreid als die van een combi-oven. – Bakresultaten: De combi magnetron bakresultaten zijn vaak minder gelijkmatig dan in een combi oven.
Ze zegt: " Een combimagnetron kan de kooktijd van je eten tot de helft verkorten, maar je hebt niet het gevoel dat je magnetronmaaltijden eet . "De convectiekooktijd in combinatie met de snelheid van een magnetron betekent dat je het eten snel op tafel hebt staan en niemand zal merken dat het niet in de gewone oven is gekookt."
De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken. Dit apparaat heeft alleen een heteluchtfunctie en een verwarmingselement aan de bovenkant. Taarten en ovenschotels worden dan vaak niet overal even gaar en knapperig.
Combimagnetrons kun je niet alleen als magnetron, maar ook als oven gebruiken. Als je nog geen oven hebt en de ovenfunctie niet zo vaak gaat gebruiken, is een combimagnetron voor het milieu een goede keuze. Kies dan een combimagnetron met heteluchtfunctie: die is zuiniger dan een combimagnetron zonder hete lucht.
Hetelucht. Het symbool voor hetelucht op een oven toont vaak een cirkel met een ventilator in het midden. Deze functie staat voor gelijkmatige warmteverdeling in de oven dankzij de ventilator die de warme lucht circuleert.
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Als je een heteluchtoven hebt, kun je de temperatuur met ongeveer 10% verlagen. Als we 200 °C vermelden, kun je dus de heteluchtoven op 180 °C zetten. Het verschil komt door de manier van verwarmen. Bij een heteluchtoven blaast een ventilator hete lucht de oven rond.
Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan?Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Eten opwarmen in de oven
Deze manier van eten opwarmen duurt wel langer dan de magnetron maar dat maakt het eten ook vaak wat lekkerder. Je verwarmt de maaltijden in een heteluchtoven voor ongeveer 30 minuten op 120 graden. Hierbij hoef je geen gaatjes te prikken in het folie.
Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Afbakbroodjes kunt u afbakken in een voorverwarmde oven van 200 ºC gedurende 6 – 8 minuten.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden.Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Zonder voorverwarmen bakken ze ook wel af, maar dan zijn ze niet mooi bruin. Grill en magnetron gebruik je niet bij afbakbroodjes.
Voor de echte bakliefhebber is de combimagnetron wellicht niet de beste keus, zo heeft het apparaat vaak alleen een hetelucht- en een grillfunctie.Daarbij komt nog dat de hoeveelheid functies verwarrend kan werken.
Gebakken lucht
Echter blijkt dat de frieten precies het zelfde proces ondergaan de in de fabriek. Airfryer friet kan dus ook in de oven, en andersom. De volgende keer kun je net zo goed een zak ovenfrieten afrekenen om later af te bakken in de Airfryer. Of je bakt de frieten zelf.