Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki. Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
Als de wijn jong is pasen daarbij oesters, of andere zeevruchten, witvis of een frisse salade heel goed. Is de champagne wat ouder, dan kan het gerecht wat voller van smaak worden. Eet bij deze champagne dan bijvoorbeeld dimsum, kreeft, kip, patrijs of kalkoen.
Kleine hapjes
Wanneer je gaat zoeken op eten combineren met prosecco, dan zal je vinden dat het zich uitstekend laat combineren met schaal- en schelpdieren, vis, maar ook kaas, vlees, veel soorten groente, pasta en lichte risotto.
Een zoetere prosecco past goed bij een iets hardere kaas zoals oude zoutere belegen kaas.
Welke kaas bij Cava
Cava (zoals de Caprasia Cava van Vegalfaro) is een Spaanse mousserende wijn die vaak droog en fris is met fruitige aroma's. Bij deze wijn passen zachte, romige kazen zoals brie of camembert goed, omdat de lichte, delicate smaken van de kazen niet overheersen.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
Mousserende wijnen zijn gemaakt met behulp van een speciaal proces dat koolzuurgas aan de wijn toevoegt. Dit geeft het een lichtere, frissere smaak. Mousserende wijn kan je het beste op een temperatuur tussen de 6ºC en 8ºC serveren. Dit maakt het geheel om de frisse en fruitige tonen van de smaak te proeven.
Mousserende wijn is een erg brede term die elke wijn met bubbels omvat. Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier.
'Vintage brut' heeft dan de voorkeur. 'Blanc de noirs' gaat het best samen met zachte kazen (coulommiers of brie), terwijl een 'demi-sec' champagne goed samengaat met verse kazen zoals geitenkaas.
Bessen en champagne zijn een klassieke combinatie. Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen.
De bubbels bruisen er prachtig in, waardoor die feestelijke mousse ontstaat. De aroma's van de wijn komen minder goed tot hun recht in dit glas, dat met een inhoud van 12,5 tot 15 centiliter een zuinig glas is. Uit een standaardfles van 0,75 liter, schenk je vijf tot zes glazen.
Schenk je de mousserende wijn in 'echte' cava glazen, dan haal je er zeker 5 glazen cava uit. Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter. Een glas vul je meestal niet helemaal tot aan de rand, dus dat betekent dat je zelfs nog wat cava overhoudt voor een (klein) zesde glas.
Drink het binnen 3 tot 5 dagen op. Dit is namelijk de tijd dat de bubbels, bij goed bewaren, in de fles blijven.
Een prosecco kun je het beste rond de 5 tot 8 graden drinken. Hierdoor krijg je de frisheid van de bubbel het beste mee. Een fles prosecco is geen wijn die je lang laat liggen. Aangeraden wordt om hem binnen twee jaar na de oogst op te drinken.
Doorgaans wordt één fles voor vier personen gerekend als hij als erewijn of aperitief wordt geserveerd. Als tijdens de volledige maaltijd champagne wordt gedronken, moet u één fles per twee personen rekenen.
De druiven
De drie druiven die gebruikt worden bij het maken van champagne zijn: Chardonnay, Pinot Noir & Meunier. Voor de volledigheid moet gezegd worden dat er ook andere druiven worden gebruikt zoals Pinot Blanc, maar aangezien het hier gaat om een heel klein deel zullen we deze in dit overzicht achterwege laten.
Een demi-sec champagne is ook ideaal met taart en cake. Een demi-sec champagne is ook de champagne om te combineren met een oliebol.
Vandaar dat je niet alleen ijsblokjes in de koeler doet, maar juist ook water! De beste verhouding is 1/3e ijs en 2/3e water.Na 20 tot 30 minuten is de champagne optimaal gekoeld. Een champagne is de vriezer koelen bevelen wij niet aan en ook voorgekoelde glazen is geen goed idee.
Een eenvoudige "pétillant" of een "Cava", die volgens de wet minimaal 9 maanden plat op hout in de kelder moet worden bewaard, wordt idealiter geserveerd tussen 6°C en 8°C, terwijl een meer gestructureerde "Brut" het beste is als het wordt geserveerd tussen 8°C en 10°C.
Cava in de vorm van Brut of Extra Brut bevat ook bijna geen restsuikers, dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Een glas Cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën.Met zo'n 50-70 kcal per glaasje is het een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet.