Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben. Zoek naar een melkachtige laag op de vis die aangeeft dat hij bedorven is. Een teken dat rauwe vis bedorven is is de aanwezigheid van een wit, doorzichtig velletje er bovenop.
Verse vis bewaar je zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Deze vis moet bij voorkeur dezelfde dag nog worden opgegeten, eventueel de volgende dag. De vis is het best te bewaren door hem in vershoudfolie te wikkelen en met heel veel ijsblokjes bedekken.
Na openen is gerookte zalm doorgaans 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let wel: dan is het wel belangrijk dat je de koelkast goed koud hebt staan. Het blijkt namelijk dat veel voedselvergiftigingen ontstaan omdat mensen de koelkast te hoog hebben staan. In de vriezer is gerookte zalm nog 3 maanden houdbaar.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus. Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven.
Controleer dat de vis geen sterke, ammoniak-achtige geur heeft. Ruik aan de rauwe zalm om erachter te gekomen of hij een nare geur heeft. Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
In de koelkast kun je gerookte zalm twee dagen bewaren. Zorg ervoor dat je het product in een afgesloten bakje of doosje in de koelkast legt. Het liefst leg je de zalm onderin de koelkast bij een temperatuur van zo'n vier graden Celsius.
Zalm invriezen kan enkel als de TGT (= te gebruiken tot) datum nog geldig is. Zorg er tevens voor dat de zalm luchtdicht wordt bewaard in een afgesloten diepvriesbakje of in een goed gesloten diepvrieszak. Zowel rauwe zalm, bereide zalm als gerookte zalm is vervolgens maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Mits bewaard in de koelkast bij 2-7 °C is verse vis 4 dagen houdbaar na productiedatum. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 °C tot 3 maanden houdbaar.
Hoe lang zalm bewaren na ontdooien
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
De perfecte zalm is van buiten helemaal gaar en van binnen warm maar nog wel transparant. Hoe weet je wanneer dat moment daar is? Gemiddeld heeft een zalmfilet zo'n 3-4 minuten op de huidkant en een halve minuut op de andere zijde nodig, voordat je hem ca. 10 minuten laat rusten.
Sinds eind juli 2012 is er een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Het belang van het eten van vis
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Voor de zalm en de gerookte ham geldt een ander verhaal: "Voeding met een 'te gebruiken tot'-datum kan je best niet meer consumeren na die datum. Daar kunnen bepaalde ziekteverwekkende kiemen in zitten en die groeien langzaam uit tijdens de houdbaarheid. Er is dus een zeker risico.
Het vlees van de zalm, ongeacht de herkomst – gekweekte of wilde zalm – is roze omdat de vis een carotenoïde antioxidant opneemt uit voedsel. Carotenoïden zijn een van nature voorkomende groep pigmenten die kleur geven aan het weefsel van een resem organismen.
Zalm heeft namelijk in tegenstelling tot de meeste andere vissoorten een stevige, vleesachtige structuur. Ook heeft zalm geen typische vissmaak, maar een geheel eigen smaak die met bijna iedere andere smaak te combineren is. Zoet, zout zuur, bitter, mild of juist pittig: met zalm kan het allemaal.