Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.
Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen. Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben.
Gewoontes, stress en vermoeidheid zijn vaker de boosdoener.Daarnaast kan een onstabiele bloedsuikerspiegel ook eetbuien en zoete trek veroorzaken. En doordat suikerrijk eten schommelingen in je bloedsuikerspiegel kan veroorzaken, kun je hierdoor ook nog eens in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Deze 'suikerdip' zorgt ervoor dat je lichaam weer vraagt om energie. Je lichaam vraagt om suikers, maar heeft eigenlijk behoefte aan glucose welke wordt gebruikt voor energie. Ook als je gedurende de dag te weinig eet heeft dit invloed.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Het kan een fysieke oorzaak hebben, doordat u overdag te weinig heeft gegeten. Het lichaam schreeuwt dan 's avonds om eten door het tekort aan voedingsstoffen en calorieën aan te vullen. Het kan ook een psychosociale oorzaak hebben, wanneer u een vermoeiende dag met veel stress heeft gehad.
Het kan zijn dat je 's avonds gaat snacken omdat je overdag de hele dag calorieën aan het tellen bent geweest en te weinig hebt gegeten. Wellicht heb je dus gewoon een mega honger. Het kan ook veroorzaakt worden door gewoontes of verveling.
Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen. Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Je krijgt last van zoetzucht
Als je koolhydraten uit je dieet schrapt, vermijd je automatisch de natuurlijke én toegevoegde suikers. Wees voorbereid op een ernstige hunkering naar alles wat zoet is, vooral in het begin. De eerste drie dagen zijn zwaar, vooral als je daarvoor een zoetekauw was.
Veel mensen eten vanuit hun emotie. Je hersenen laten je lichaam geloven dat suiker je tijdelijk een lekkerder gevoel geeft. Natuurlijk wil je dit gevoel ervaren maar het is helaas maar tijdelijk. Bovendien is het zo als je je verdrietig of down voelt, het hormoon serotonine gehalte in je lichaam laag is.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Je lichaam zet suiker om in energie, dit doet het op verschillende manieren. Suiker bestaat uit fructose en glucose. Fructose wordt verwerkt door je lever en glucose wordt opgenomen in je bloed. Het hormoon insuline zorgt er voor dat de glucose in je weefsels komt als brandstof voor je lichaam.
Je lichaam maakt insuline aan om deze suikers uit je bloed te halen en op te nemen in je lichaam. Als je teveel suiker binnenkrijgt daalt je bloedsuikerspiegel weer. Hierdoor krijg je deze dip en krijg je ontzettende zin in zoet. Je lichaam vraag dus om nieuwe energie en jij haalt dit dan uit iets lekkers.
Als je vaak honger in de avond hebt, kan dat een signaal zijn van je lichaam dat het dag niet voldoende of energie binnen heeft gekregen. Dat is waarschijnlijk ook het geval als je maaltijden overslaat of niet genoeg eet. Op een normale dag heb je minimaal drie complete maaltijden nodig.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen. Dit proces kan mogelijk bijdragen aan versnelde veroudering en gezondheidsklachten.
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Als je jezelf de tijd geeft om ervan te genieten, zit je langer vol en heb je minder gauw weer trek in iets anders. Kortom: zolang je bewuste keuzes maakt wat betreft voeding maakt het tijdstip waarop je eet niet uit. Eten na 20.00 's avonds is dus niet ongezond, zolang je kiest voor een gezonde avondsnack.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Hetgeen wat je eet blijft dan namelijk half verteerd achter in je lichaam tot de volgende morgen. Een goed ontbijt, een lekkere lunch en een voedzame avondmaaltijd zijn de drie maaltijden die ieder mens minimaal nodig heeft. Toch is het slim om minimaal drie uur voordat je gaat slapen niet meer te eten.