Niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli 2024; dus zorg dat je die in ieder geval op tijd opneemt. Deze kun je immers ook niet uit laten betalen. Bovenwettelijke vakantiedagen kun je rustig meenemen naar volgend jaar, tenzij je al op de grens van vijf jaar opsparen zit.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
Hoewel sommige werkgevers toestaan dat hun werknemers vakantiedagen overdragen naar het volgende jaar, is dit niet voorzien in de wetgeving. Ook de uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen op het einde van het jaar is niet voorzien in de wetgeving, behalve indien er sprake is van overmacht.
Het is mogelijk om je vakantiedagen mee te nemen naar het volgende jaar. Je kunt er wellicht ook voor kiezen om de overgebleven uren uit te laten betalen. Wanneer je bij je werkgever vertrekt heb je vaak geen andere keus. In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken.
NEEN, overdracht is niet mogelijk. Het is in principe verboden om de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar.
3. “Ik verander van werkgever, kan ik mijn vakantiedagen gewoon meenemen?” Gaat een bediende uit dienst, dan heeft hij door zijn tewerkstelling opgebouwde vakantiedagen. Die vakantiedagen kan hij later opnemen bij zijn nieuwe werkgever.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Verval van wettelijke vakantiedagen
Als een werknemer zijn wettelijke vakantiedagen niet opneemt, vervallen deze een halfjaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dat staat in de wet (art. 7:640a BW) . De wettelijk opgebouwde vakantiedagen over 2019 vervallen dus op 1 juli 2020.
Alleen bij zwaarwegende redenen kan de werkgever een werknemer weigeren zijn vakantiedagen op te nemen bij einde dienstverband. Wettelijke vakantiedagen dienen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd te worden opgenomen.
Als niet alle ADV-dagen opgenomen zijn, wordt de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur immers overschreden, wat niet toegelaten is. Het is dus niet mogelijk om ADV-dagen over te dragen of uit te betalen op het einde van het jaar.
De werknemer moet namelijk vóór het einde van het jaar eerst bepaalde dagen opnemen: vakantiedagen, vervangingsdagen voor feestdagen, ADV-dagen. Extralegale vakantiedagen die kunnen worden overgedragen, moeten altijd als laatste worden opgenomen,” legt Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional, uit.
Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn
Je krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat. Zo spaar je uren op. Die extra gewerkte uren kun je later opnemen als een vrije dag: een adv- of atv-dag.
Een medewerker die naar een nieuwe ggz-werkgever gaat, kan er ook voor kiezen het LFB mee te nemen. De nieuwe ggz-werkgever dient hieraan mee te werken. Zowel de uren tegen actueel uurloon, de bevroren geldwaarde, als een tegoed aan LFB-levensloop kan aan een nieuwe werkgever worden overgedragen.
Hoelang zijn TVT-uren houdbaar? Meestal zegt de cao hoelang TVT-uren houdbaar zijn. Maar in het algemeen geldt: je moet deze uren opnemen binnen 6 maanden nadat ze zijn opgebouwd.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
De wet kent bijv. geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Als je je overgebleven vakantiedagen wilt opnemen bij het einde van je dienstverband, dan kan dat ook.Dan moet je daar een schriftelijke aanvraag voor indienen bij je werkgever. Als hij binnen twee weken geen gewichtige redenen opgeeft om je aanvraag af te keuren, dan kun je die dagen gewoon opnemen.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar geldig. Na deze verjaringstermijn zullen bovenwettelijke vakantiedagen vervallen. Zo kan een werknemer de extra vakantiedagen die hij in 2023 heeft opgebouwd tot en met 2028 opnemen.
U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. Het verlof duurt maximaal 6 keer uw wekelijkse werkuren en u moet het opnemen binnen een jaar na de 1e dag van het verlof.
Door daling van uw inkomen tijdens uw onbetaald verlof, kan betaling van gemeentelijke belastingen lastig voor u worden. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing of rioolrecht. U kunt bij uw gemeente informeren of u kwijtschelding van belastingen kunt krijgen.
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Onbetaalde vakantie nemen kan een invloed hebben op het aantal betaalde verlofdagen dat je volgend jaar hebt. Je jaarlijkse vakantie wordt immers berekend op basis van het aantal effectief gewerkte dagen het jaar ervoor. Neem je verlof zonder wedde, dan zijn dat er minder dan normaal.
Wat met verlof als je van job verandert? Als je bij je huidige werkgever vertrekt, krijg je 'vertrekvakantiegeld'.Dat is al een vergoeding voor de verlofdagen die je datzelfde jaar nog mag opnemen bij je nieuwe werkgever.
Omdat er geen wettelijke verjaringstermijn bestaat voor dergelijke dagen kan het zo zijn dat de ADV dagen mee te nemen naar het volgende jaar. Kijk hiervoor je cao of arbeidscontract na. Wanneer er niets geregeld is over het verjaringstermijn blijven de dagen staan en kunnen ze niet komen te vervallen.