Hoewel veel mensen geloven dat kweekvlees vast erg ongezond zal zijn is het gezonder dan vlees wat van een dier komt. Kweekvlees bestaat uit dierlijke cellen en is daarom precies hetzelfde als een stuk vlees van een dier en heeft verder geen modificatie of manipulatie nodig.
Om kweekvlees te produceren, heb je een zeer kleine hoeveelheid dierlijke cellen nodig. Als je bijvoorbeeld rundsvlees wilt produceren, is een staal van stamcellen van een levende koe noodzakelijk. De biopsie, niet groter dan een sesamzaad, wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd zodat het dier niet lijdt.
Waarom is kweekvlees duurder dan gewoon vlees? Kweekvlees is momenteel nog duurder dan gewoon vlees omdat het nog niet op grote schaal geproduceerd wordt en kan worden. De verwachting is wel dat op termijn de prijs zelfs lager kan worden dan gewoon vlees..
Een nadeel van (eventueel) kweekvlees is het gebruik van (embryonale) stamcellen. Een ander mogelijk bezwaar kan de kostprijs zijn. In het huidige stadium is sprake van zeer hoge kosten mede vanwege de speciale voedingsbodem die moet worden gebruikt.
Is kweekvlees wel zo diervriendelijk? Hoewel kweekvlees zal zorgen dat minder dieren gedood hoeven te worden, kun je vraagtekens zetten bij het productieproces. Kweekvlees is namelijk lang niet altijd diervriendelijk. Zo wordt er bij veel laboratoria kalfsserum, afkomstig uit een kalfsfoetus, gebruikt.
Volgens onderzoekers in Delft zorgt kweekvlees ten opzichte van 'gewoon' vlees voor 93% minder luchtvervuiling, 78% minder waterverbruik en 95% minder landgebruik. Nog schokkender: het zou tot 92% voor minder opwarming van de aarde zorgen.
Kweekvlees is namelijk al halal en koosjer verklaard. Daarnaast moet je in die discussie de ethiek van kweekvlees naast die van vee-industrie plaatsen.
Het is bijna acht jaar geleden dat 's werelds eerste kweekvleeshamburger gepresenteerd werd. De Maastrichtse wetenschapper Mark Post had daarmee een primeur. Inmiddels zijn er wereldwijd zo'n 60 tot 70 bedrijven actief in kweekvlees en wordt er volop geïnvesteerd en onderzoek gedaan in de nieuwe branche.
Onderzoekers die de eerste versies van kweekvlees hebben gemaakt en getest merkten op dat het niet precies hetzelfde smaakt als vlees uit een dier. Dat komt omdat de spieren nooit gebruikt zijn. Om kweekvlees precies hetzelfde te laten smaken als vlees uit dieren zal er meer energie nodig zijn om de spieren te bewegen.
Kweekvlees mag in Nederland nog niet verkocht worden. Zodra de Europese voedsel- en warenautoriteit goedkeuring verleent, wordt kweekvlees bestellen bij restaurants mogelijk.
Kweekvlees wordt bijna overal volgens ongeveer dezelfde techniek geproduceerd: stamcellen worden uit een levend dier genomen en in een kweekvloeistof van suikers, aminozuren en vetten gelegd waarin ze zich vermeerderen en spiervezels vormen.
Dit betekent dat hoewel kweekvlees de levens van miljarden dieren kan redden, het nog steeds niet vegetarisch of veganistisch is en zeker niet vrij is van dierenleed. Kweekvlees wordt gemaakt door cellen weg te nemen uit een levend dier en die op te kweken in een laboratorium.
Alleen rundvlees heeft hoe dan ook een hogere klimaatimpact dan kweekvlees. Die is dan namelijk twee of drie zo groot. Doordat koeien het sterke broeikasgas methaan opboeren, is rundvlees het meest belastend voor het milieu. Voor kweekvlees is warmte en koeling nodig en daarom vergt het veel energie.
Plantaardige ingrediënten en nieuwe technologie
Redefine Meat, opgericht in 2018, maakt vleesproducten met behulp van plantaardige ingrediënten en technologie zoals 3D-printen. In nauwe samenwerking met internationale chef-koks en vleesexperts heeft Redefine Meat een nieuwe vleessoort gecreëerd, 'New-Meat'.
Beyond Burger maakt vegaburgers die smaken, voelen en eruit zien als vlees. Vleesvervangers lijken meer op 'echt' vlees dan ooit en grote bedrijven investeren graag in dit nepvlees. Het doel: vegetarische vleesalternatieven uit de niche halen.
"Zuivelbedrijven verdienen voor de export aan kaas en babypoeder, en dan is vlees een soort bijproduct." Van Dooren wijst er ook op dat vleesvervangers relatief nieuwe producten zijn. "Ze worden geproduceerd door vaak nog kleine bedrijven, die veel geld in productontwikkeling steken", zegt hij.
7 verschillende producten waarvan 6 vegan
De biologische productlijn is gebaseerd op wat we met De Vegetarische Slager doen, dus culinair hoogstaande vleesvervangers maken, maar dan 100% biologisch.
Vegetarisch eten is duurder
Vleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado's die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet.
Het door Redefine Meat ontwikkelde stukje nepvlees wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Klanten die op sociale media durfden te zeggen dat het lekker was, werden bedolven onder haatreacties van vleesliefhebbers.
De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
Vleesvervanger is bedoeld voor de vleeseter
,,Maar het belangrijkste is dat we lekker vlees willen maken.” Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie.
De techniek die de vleeskwekers gebruiken is bekend en in principe ongeveer overal hetzelfde, zegt Post. Stamcellen, genomen van een levend dier, worden in een kweekvloeistof van suikers, aminozuren en vetten gelegd waarin ze zich vermeerderen en spiervezels vormen.
De eerste hamburger van kweekvlees kostte $250.000 per 100 gram om te maken. De hamburger bestaat uit 40 miljard cellen die in een laboratorium in Maastricht zijn gekweekt uit stamcellen van een koe. Het duurde drie maanden om deze cellen op te kweken tot een stuk vlees.
Volgens onderzoekers in Delft zorgt kweekvlees ten opzichte van 'gewoon' vlees voor 93% minder luchtvervuiling, 78% minder waterverbruik en 95% minder landgebruik. Nog schokkender: het zou tot 92% voor minder opwarming van de aarde zorgen.
Kweekvlees is namelijk al halal en koosjer verklaard. Daarnaast moet je in die discussie de ethiek van kweekvlees naast die van vee-industrie plaatsen.