Hoeveel krijgen de duiven dan te eten? Wat de weduwnaars betreft, houd je het vrij simpel: 's morgens 1 eetlepel per duif en 's avonds 1,5 tot 2 eetlepels per duif, op voorwaarde dat 's avonds na een halfuur de rest wordt weggenomen. Er blijft nooit eten liggen tot de volgende morgen.
Er wordt qua voeding geen onderscheid gemaakt tussen het feit dat met de weduwnaars Quiévrain of Noyon wordt gespeeld. De dag van de vlucht krijgen ze bij hun thuiskomst één afgestreken soeplepel dieetmengeling en één pinda, en s'avonds nog één afgestreken soeplepel sportmengeling en ook één pinda.
De duiven krijgen meestal twee keer per dag granen en peulvruchten (o.a. maïs, erwten, tarwe, gerst) en minstens één keer per dag schoon drinkwater. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen.
Vorm kan je niet forceren, maar je kan wel de optimale omstandigheden creëren waarin je duif in vorm kan raken. Zoals een correcte voeding, bijvoorbeeld granen met een licht verteerbare korrel (de zogenaamde Plus I.C. mengelingen), vers water, en voldoende zuurstof en warmte.
Begin je duiven te trainen om naar huis te komen nadat ze ergens zijn losgelaten. Dit onderdeel van de training kan beginnen wanneer je duiven 6-8 weken oud zijn. Begin door je duiven 1,5 km verderop te brengen en ze daar los te laten. Doe dit meerdere keren per week.
Bij aankomst krijgen de duivinnen een half uurtje voor zichzelf zodat ze op krachten kunnen komen en een beetje kunnen eten en drinken, er wordt een “goede sport mengeling gegeven. Daarna mogen ze bij hun partner, waar ze de rest van de dag mogen doorbrengen, 's avonds worden ze weer van elkaar gescheiden.
Geleidelijk verkennen ze de omgeving. Idealiter klieven ze na enkele weken spelenderwijs door de lucht, en na verloop van tijd beginnen ze in groepjes te vliegen. Na een viertal weken is het normaal dat een groep jonge duiven een halfuurtje goed doorvliegt, al iets verder van het hok weg.
Maïs. Maïs is ontegensprekelijk een van de beste duivenvoeders, het is arm aan ruwe celstof, zeer verteerbaar en een van de rijkste aan vet van alle granen. Het wordt zeer graag gegeten in al zijn vormen, grootte en kleur.
Naast het dagelijkse voer hebben duiven grit, roodsteen, maagkiezel en mineralen nodig. Maagkiezel is nodig omdat duiven geen tanden hebben. In de spiermaag wordt het graan door de maagkiezel vermalen. Extra mineralen en vitamines zijn nodig omdat deze voedingsstoffen van nature te weinig in granen en zaden voorkomen.
Voerschema's moet je weggooien, gebruik je gevoel. Verwacht hier geen voerschema's omdat elke duif, elk hok, elke omstandigheid weer anders is. Wel kan ik je verraden dat je niet te zwaar of te veel moet voeren. Duiven mogen best vol zijn maar niet te zwaar of te vet.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Duivenpoep verwijderen is gevaarlijk
Duivenpoep is gevaarlijk. Zonder discussie. Duivenpoep zit vol met schimmels, bacteriën, en virussen. Duiven dragen diverse ziekteverwekkers en virussen met zich mee, waaronder: chlamydia, salmonella, papegaaienziekte, west-nijl virus, en vogelgriep.
De hoogste bestuursrechtbank bepaalde woensdag dat je met maximaal honderd duiven niet van een bedrijf kan spreken, maar een hobby waar geen vergunning voor nodig is.
Wat eet de houtduif? De houtduif eet in de lente vooral knoppen en kiemplanten. In de nazomer wordt overgeschakeld op oogstresten (korrelmaïs en granen), klaverzaadjes, eikels en beukennootjes, terwijl in de winter ook bessen van klimop en plantenwortels op het menu staan.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan.
Duivenvoer is een mengsel van o.a. mais, tarwe, dari rood, groene erwten, gele erwten, kardy, gestreepte zonnepitten. De geur van deze zaden komen goed los in het water. Ze hebben dan ook een grote aantrekkingskracht omdat ze een massale aanwezigheid van kleine aasjes op je stek vormen.
Een duif is al op 6 à7 maanden gesclachtrijp.Er is geen paringsseizoen,het is dus mogelijk om gedurende het hele jaar te kweken.De periode van het jaar waarin de duifgeboren wordt, heeft betrekking op de bruikbaarheid voor bepaalde wedvluchten. zo heb je zomerjongen, late jongen, winterjongen of vroege jongen.
- Wat je ook kunt doen is duiven aanleren in de mand te kruipen. Een aantal weken voor je met opleren begint ben je normaal gesproken begonnen discipline aan te brengen door schraal te voeren. Dat voeren zou je in een mand kunnen doen die je op het hok hebt staan.
In het geval van ornithose kun je de duif behandelen met een geschikt antibioticum op basis van doxycycline. Vraag hierover meer raad aan je dierenarts. Merk je jaarlijks terugkomende problemen met “dikke koppen” en luchtweginfecties?
Wij bieden u al een standaard duivenhok v.a. € 725,- p/mtr ( v.a. 3 mtr.) uitgevoerd in 19mm vuren rabat delen. Afd. Genoemde prijzen zijn exlusief fundering en plaatsen.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.