Rusland is het verst in deze techniek: dat is momenteel het enige land dat zegt hypersonische raketten operationeel te hebben.
Rusland is niet het enige land met hypersonische raketten, maar mogelijk wel het eerste dat het wapen gevechtsklaar heeft. De raketten van de Verenigde Staten en China zitten nog in de testfase. Ook Noord-Korea claimt dat het testlanceringen heeft uitgevoerd.
Rusland heeft Kh-47M2 Kinzhal voor het eerst ingezet in 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog. In mei 2018 waren 10 MIG-31K voorzien van Kinzhal raketten. In december 2018 hadden vliegtuigen met Kinzhal raketten 89 missies gevlogen boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.
Met 6.000 km per uur op zijn doel af: Rusland zette als eerste mogendheid hypersonische raket in. De Russen bezitten een hypersonische raket die met 6.000 kilometer per uur op zijn doel afgaat. Zij hebben als eerste mogendheid dit oorlogstuig ingezet in een gewapend conflict, in Oekraïne.
Het kost zo'n vijf miljoen euro per stuk. Met het raketsysteem kunnen zware Russische wapens die nu onder andere steden beschieten, zoals houwitsers, met grote precisie worden uitgeschakeld door raketten die met gps naar hun doel worden geleid.
Vanwege deze reden kregen de Strategische Raketstrijdkrachten, die hiermee werken, in tegenstelling tot andere legeronderdelen, die door gebrek aan gelden sterk verzwakten, wel voldoende gelden gedurende de crisisjaren 90. Rusland heeft momenteel met 6.490 kernkoppen de grootste voorraad nucleaire wapens ter wereld.
De reikwijdte van de raket ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1.250 en 2.500 kilometer. Kostprijs: zo'n 781.000 euro per stuk. De bestemming ligt bij lancering in principe vast, maar tijdens de vlucht kan de kruisraket nog worden afgeleid naar een reeks alternatieve doelen.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Met het S-400 luchtafweerraketsysteem heeft Rusland een van de beste raketafweersystemen ter wereld. De verschillende radars van het wapen kunnen verschillende vliegtuigen en drones waarnemen en er raketten op afsturen. Het systeem heeft een bereik van zo'n 400 kilometer.
Momenteel kost elke hypersonische raket ongeveer tientallen miljoenen dollars, zo meldt Reuters. Zowel Lockheed Martin als Raytheon Technologies werken voor de VS aan hypersonische wapens.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen. Dat is ver buiten bereik van vrijwel alle radars en buiten bereik van de meest geavanceerde raket op dit moment, de Standard Missile 3 Block IIA, die een plafond heeft van 1.500 km.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Kan de raket echt een grote stad in Europa raken? Ja, qua afstand kan die raket het met gemak aan. De testraket is gelanceerd vanuit de Russische regio Arkhangelsk, zo'n 800 kilometer ten noorden van Moskou. De raket moet worden afgeschoten vanaf een lanceerbasis.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
1. Verenigde Staten (0.0453) Het zal jullie niet verbazen dat het goed georganiseerde leger van de Verenigde Staten het beste scoort. Het bizarre budget van het Amerikaanse leger is maar liefst $612 miljard.
Op dit moment zijn 150 Nederlandse militairen met Patriot-luchtafweersystemen vanaf de Limburgse Luitenant-generaal Bestkazerne onderweg naar Slowakije.
Defensie beschikt over 2 versies: Stinger Manpads (man portable air defense system): militair vuurt de raket vanaf de schouder af. Stinger Weapon Platform Fennek: de luchtverdedigingsversie van het Fennek-pantserwielvoertuig heeft op het dak een Stinger-lanceersysteem met 4 raketten.
Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd. De luchtverdedigers werken nauw samen met hun Duitse collega's. Nederland levert 1 Patriot-vuureenheid, Duitsland 2.
Het gaat hierbij onder meer om Syrië, Pakistan, Iran en Noord-Korea. Behalve landen kunnen ook terroristische groeperingen of individuele terroristen interesse hebben voor dergelijke wapens.
De Javelin was een Britse luchtdoelraket, die door onder meer het Britse en Canadese leger gebruikt werd. Het is een wapen dat vanaf de schouder afgevuurd kan worden, of vanaf een specifiek lanceerapparaat dat bekendstaat als de Javelin Lightweight Multiple Launcher.
Een Patriot raket kost rond de 2 miljoen euro en het is daarom ook zonde om hem in te zetten voor het vernietigen van een kleine speelgoeddrone. Hij wil voorkomen dat vijanden meerdere speelgoeddrones aanschaffen om er zo voor te zorgen dat alle Patriot raketten opgeschoten worden.