Zet de potjes op een koele, lichtrijke plaats, bijvoorbeeld op een vensterbank waar geen rechtstreeks zonlicht binnenvalt. Verwijder zodra de zaden ontkiemd zijn de plasticfolie. Houd de potgrond wel vochtig. Laat je planten twee weken afharden door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer binnen te halen.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
Zonnebloemen houden van veel zon en een vruchtbare bodem. Vooral als je een goede hoogte wilt bereiken is goede voeding belangrijk. Kies daarom vruchtbare grond. Verder is volle zon erg belangrijk, neem een stukje grond dat de hele dag of een groot deel van de dag goed in de zon ligt.
Zaaitijd en bloeitijd. Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je de planten in huis of in een kas wilt opkweken om de plantjes later buiten neer te zetten, dan kan je in maart daarmee beginnen.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
De zonnebloem groeit bijna in elk soort grond en je maakt de zonnebloem erg blij met voldoende water en zonlicht. Van oorsprong komt de zonnebloem uit Noord- en Zuid-Amerika. In 1530 werd de zonnebloem door de Spanjaarden naar Europa gebracht.
In de late herfst, ter overwintering wordt de zonnebloem tot een hoogte van 10-15 cm afgeknipt en bedekt met bladeren of boomschors. De zonnebloem kan in het voorjaar/zomer ook in een pot staan.
De steel van de zonnebloem wordt snel zacht, wat ervoor zorgt dat hij slijmerig wordt, en dat zorgt dan weer voor troebel water. Verschoon het water in het hoogseizoen om de twee dagen en maak dan ook je vaas goed schoon.Snij opnieuw een klein stukje van de steel. Zo blijft je zonnebloem extra lang mooi!
Je kunt de zaden ook oogsten als ze rijp zijn. Bij een zonnebloem in een pot kun je wel de uitgebloeide bloemen wegknippen.
Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei zaai je ze direct in de tuin. Als je deze bloem in mei zaait, heb je in augustus al prachtig bloeiende zonnebloemen!
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
Onderhoud zonnebloem
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Ze zien er prachtig uit, lokken bijen naar je tuin en zijn een prima buurplant voor bonen. Deze soort krijgt zelfs meerdere bloemen per stengel.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen.
Zonnebloemen kun je van maart tot mei zaaien. Dat kun je zowel in de vollegrond doen als binnen in zaaimodules of losse potjes. De keuze is aan jou: heb je veel last van slakken, dan raden we je aan de zaden binnen voor te zaaien. Afhankelijk van de soort, kost het 11 tot 18 weken na het zaaien tot de bloemen bloeien.
Die oostelijke richting is niet toevallig: op het oosten blijken de bloemen sneller op te warmen dan op het westen en daarmee meer bestuivers aan te trekken. Zo draagt de stand van de zonnebloemen bij aan de reproductie.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
Korte samenvatting. Zonnebloemen zijn prachtige bloemen die vaak in een groepje van meerdere bloemen worden geplant. Ze bloeien van juli tot oktober waardoor het echt bloemen zijn die horen bij de zomer.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
Verpotten. Ongeveer 4 tot 6 weken na het kiemen is het tijd om de plantjes te verpotten of buiten te planten. Let op: slakken kunnen een ravage aanrichten tussen de jonge plantjes, dus houd de plantjes goed in de gaten. Zorg ook dat de zonnebloemen genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien, ze kunnen heel groot worden ...
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!