Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ontbijtgranen. De meeste ontbijtgranen bestaan voor een groot deel uit suiker en gedroogde granen, dus het hoeft niet te verbazen dat dit product lang goed blijft. Zelfs al open je de verpakking, dan nog blijven ze zo'n vier à zes maanden vers.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Ontbijtgranen. Granola en andere ontbijtgranen zijn ongeveer twee tot vier weken houdbaar na openen. Als de datum is overschreden, kan het product nog zeker twee maanden geconsumeerd worden. Havermout kan zelfs één jaar na datum eetbaar zijn.
Muesli en cornflakes
Als het pak nog dicht is kun je dit nog prima eten. Zelfs tot twee maanden nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Ook hier geldt dat je goed moet kijken of het beschimmeld of uitgedroogd is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het product er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Koolhydraten en suikers
Heel veel ontbijtgranen bevatten tussen de 20 en 30 gram suiker per 100 gram. Een aantal ontbijtgranen zijn echt af te raden: Kellogg's Frosties, Smacks en Coco Pops en de Puffed wheat met honing van Albert Heijn. Dit zijn echte suikerbommen, met meer dan 35 gram suiker per 100 gram.
Over het algemeen bevatten cornflakes (gemaakt op basis van gekookte maïs) te veel suiker en vaak ook te veel vet en zout. Bovendien zijn de lekkerste varianten verrijkt met zoetigheden als honing of chocolade. Cornflakes leveren ook minder eiwitten en vezels dan brood, waardoor je sneller weer honger hebt.
Conclusie. Het wordt in ieder geval afgeraden om de cornflakes met een smaakje, zoals chocolade te consumeren. De naturel cornflakes hebben gezonde eigenschappen zoals vitamine D en vitamine B maar ook ongezonde eigenschappen zoals een hoop suikers en zout. Daarnaast bevat het veel minder voedingsvezel dan Brinta.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.