Vanzelfsprekend komen de schulden van een erflater in mindering op zijn vermogen en wordt mede hierdoor de totale omvang van de nalatenschap bepaald. Daarnaast worden er kosten gemaakt na het overlijden, zoals de kosten van de vereffening van de nalatenschap, kosten van de notaris, kosten van begrafenis en dergelijke.
Welke kosten zijn aftrekbaar van de erfenis? Alleen de schulden die al bestaan op het moment van overlijden zijn aftrekbaar van de erfenis. Ook de kosten van de uitvaart kan je aftrekken. Daarop is één uitzondering, dat zijn de boedelkosten.
Boedelkosten zijn de kosten die uit de nalatenschap worden betaald vóór je de erfenis verdeelt. Het zijn om te beginnen de kosten van de uitvaart (begrafenis, crematie en dergelijke). Het zijn ook de kosten die die je maakt om de boedel te verdelen. De kosten van een executeur bijvoorbeeld, horen bij de boedelkosten.
Als een erfgenaam-vereffenaar een nalatenschap vereffent, dan mag hij in beginsel de daarmee gemoeide kosten ten laste van de nalatenschap brengen. Dit zijn dan de zogenaamde vereffeningskosten.
Alleen schulden die op het moment van overlijden al bestonden, mogen hierin worden opgenomen. De boedelbeschrijving vormt de basis voor de aangifte erfbelasting.
Vanzelfsprekend komen de schulden van een erflater in mindering op zijn vermogen en wordt mede hierdoor de totale omvang van de nalatenschap bepaald. Daarnaast worden er kosten gemaakt na het overlijden, zoals de kosten van de vereffening van de nalatenschap, kosten van de notaris, kosten van begrafenis en dergelijke.
De vereffenaar wordt in beginsel betaald vanuit de nalatenschap. De Kantonrechter stelt (bijna) aan het einde van het vereffeningsproces het salaris van de vereffenaar vast.
Onder een nalatenschap wordt verstaan het geheel van bezittingen en schulden dat wordt nagelaten door degene die overleden is, de zogenaamde erflater. Bezittingen zijn bijvoorbeeld een huis, meubilair, kunstvoorwerpen, maar ook banksaldi, waardepapieren en een onderneming.
Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.
Indien de overledene alleenstaand was en er niemand in de woning blijft wonen zal de woning ontruimd moeten worden. Vaak zullen de erfgenamen bepaalde zaken die tot de inboedel behoren willen erven. Het kastje van oma, de antieke klok, maar ook sieraden en tafelzilver behoren tot de inboedel.
De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.
Een boedelbeschrijving is verplicht als: de erfgenamen minderjarig zijn of onder bewind of curatele staan. de nalatenschap door één of meerdere erfgenamen beneficiair wordt aanvaard. de kantonrechter een boedelbeschrijving heeft verplicht.
Over een erfenis verkregen uit het buitenland betaal je in Nederland geen erfbelasting als de overledene geen Nederlander is. Was de overledene wél een Nederlander en woonde hij of zij meer dan 10 jaar in het buitenland? Dan betaal je evenmin erfbelasting in Nederland.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
Beleggen geld uit de erfenis
Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt ook samen met de beleggingsexperts van je bank gaan beleggen. Of je kunt je beleggingen laten beheren door je bank. Beleggen is niet zonder risico's. De waarde van het vermogen dat je inlegt kan dalen.
Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.
De nalatenschap bestaat uit alles wat de overledene heeft nagelaten: bezittingen en schulden. De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden. Ook ondernemingsvermogen telt mee. Als waarde telt de waarde direct na het overlijden.
Rechtbank heeft meer informatie over erfenissen
In een openbaar boedelregister staan bijvoorbeeld: gegevens over het ongedaan maken van de wettelijke verdeling door de langstlevende echtgenoot; verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of hebben verworpen; de aanwijzing van een boedelnotaris.
Een zware vereffeningsprocedure is een vereffening waarbij de vereffenaar door de rechtbank is benoemd op verzoek van een belanghebbende (zoals een erfgenaam of schuldeiser) of als niet bekend is wie de erfgenamen zijn.
De kosten van een uitvaart zijn een deel van de erfenis. Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen.
Stel, de boedelbeschrijving is negatief en er zijn dus veel schulden, dan dient u dit terstond te melden aan de kantonrechter. Het is verstandig om dit samen met uw erfrechtspecialist te doen. Als er bekende schuldeisers zijn, moet u die aanschrijven. Zij dienen u te melden wat zij te vorderen hebben van de erflater.
Dit zijn ten eerste de schulden die de overledene nog had toen hij overleed. Bijvoorbeeld een telefoonrekening die nog niet was betaald toen hij overleed. Ook de kosten die voor de uitvaart worden gemaakt, horen tot de schulden van de nalatenschap.
De kosten van de verklaring komen voor rekening van de opdrachtgever.
Waaruit bestaat de nalatenschap? Kort gezegd: de nalatenschap bestaat uit alles wat de overledene nalaat. Dit omvat de goederen die de overledene had.