18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als 'een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden'. Met andere woorden: als je je vaak verveelt, is het tijd voor een andere functie.
Zit je er meer dan drie maanden zonder zicht op verbetering, dan kun je misschien toch maar beter naar een andere baan gaan uitkijken. Houd er dan wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt. Hoe lang die precies is, staat als het goed is in je arbeidscontract vermeld.
Werknemers blijven gemiddeld gezien langer bij hun werkgever dan tien jaar geleden. In 2019 was de gemiddelde anciënniteit 10 jaar en 10 maanden. Bovendien blijkt dat 54% van de werknemers meer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever werkt.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
Van de 7,9 miljoen werknemers die in januari 2021 een baan hadden, wisselde 14 procent van werkgever. Dat percentage komt overeen met de jaren voor corona.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
Door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches en functies. Deze connecties kunnen later erg waardevol zijn, als je gaat solliciteren voor een baan waar je langer wilt gaan werken (en soms ook wanneer je besluit voor jezelf te starten als ondernemer).
In 32 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen in 2016 is de baanduur 10 jaar of langer. In 21 procent van de banen ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 18 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 14 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar, en 15 procent een baanduur korter dan 1 jaar.
Mensen die een burn-out hebben gehad, zien vaak daarna in dat helemaal niet alles om werk draait. Er is meer in het leven dan dat. Zoek daarom een nieuwe hobby, zodat je je na werk even op totaal iets anders kunt storten en je werk gemakkelijker kunt loslaten. Wat dacht je van Afrikaanse dansles, breien of yoga?
Het gemiddelde aantal werkende jaren in de Europese Unie is 36, blijkt uit de prognoses van het Europese bureau voor de statistieke Eurostat. Nederland zit daar dus ruim zes jaar boven.
Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
Geen reden voor ontslag
Het feit dat je elders solliciteert, vormt geen reden voor je werkgever om je te ontslaan om een dringende reden. Dat is zelfs het geval als je kandideert voor een functie bij een klant of een concurrent van je werkgever of een bedrijf waar hij een allesbehalve goede relatie mee heeft.
Het salaris is het belangrijkste argument (mannen 39,7 procent en vrouwen 31,4 procent) en daarna volgen 'meer uitdaging', 'betere arbeidsvoorwaarden' en 'meer persoonlijke ontwikkeling', zo blijkt uit het NSO 2019. Nu het nog goed gaat met de economie, is het een goed idee om te veranderen van baan.
Blijf positief
Zeg kort wat er gebeurd is bij je vorige werkgever en wat je geleerd hebt. Kom met een positief verhaal. Vertel wat je graag deed op je werk. Waak erover dat je niet afgeeft op ex-collega's.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.