Hitte-uitslag gaat vanzelf over en er is geen behandeling nodig. Neem wel contact op met de huisarts als: U erg vaak last heeft van hitte-uitslag en hier in uw dagelijkse leven last van heeft.
Vormen van warmte uitslag of warmte bultjes
Hierbij is de verstopping van de zweetafvoergangetjes vlak onder de hoornlaag. We zien daarbij honderden kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes die gemakkelijk stukgaan. De blaasjes gaan vanzelf weg na een paar uur.
Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes meestal snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.
Miliaria crystallina of sudamina
De afvoergangen voor zweet net onder de hoornlaag zijn verstopt. Dit zorgt dat er honderden kleine oppervlakkige, heldere vochtblaasjes ontstaan die gemakkelijk stuk gaan. De blaasjes gaan na een paar uur vanzelf weg.
Deze vorm gaat vaak na een paar uur over en ziet eruit als veel kleine heldere blaasjes. Miliaria rubra; hierbij zit de verstopping iets dieper in de huid. Deze vorm komt het vaakst voor en vooral op de handen en voeten. Er zijn veel rode bultjes te zien die erg kunnen jeuken.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Het kan zomaar ontstaan, terwijl u voorheen altijd goed tegen de zon kon. Meestal krijgt u de huiduitslag als uw huid nog niet gewend is aan zonlicht. Dat is dus vaak in de lente. Of als u midden in de winter op zonvakantie gaat.
Welke klachten geeft zonneallergie en hoe ziet zonneallergie eruit? Zonneallergie kan er verschillend uitzien. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen, ontstaan bultjes die jeuken, blaasjes of roodheid en de huid wordt dik. Deze plekken ziet u op de huid die in de zon is geweest, zoals de armen en het gezicht.
De bultjes ontstaan doordat zweetkliertjes verstopt raken en het zweet niet via de poriën naar buiten kan. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de vorm van kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. Voornamelijk in tropische gebieden, warm en vochtig, kun je eerder last krijgen van hittebultjes.
Zalf tegen jeuk en uitslag met verschillende oorzaken
In beide gevallen zoekt u een product dat ervoor zorgt dat u zo snel en effectief mogelijk van uw klachten afkomt. De Mentho10 Mentholcrème is te gebruiken bij veel verschillende huidirritaties. Deze zalf werkt dan ook goed tegen diverse soorten jeuk en uitslag.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Hoe lang duurt een allergische reactie op de huid? Het akelige, pijnlijke gevoel van 'gewone zonnebrand' verdwijnt meestal na een paar luttele dagen. Zeg zo één tot drie dagen. Terwijl de symptomen van zonneallergie tot wel 10 dagen kunnen aanhouden.
En als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat je er elke zomer opnieuw last van hebt. Als je in de zon zit, kun je uitslag over je hele lichaam krijgen. En als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat je er elke zomer opnieuw last van hebt.
Hoe weet uw dermatoloog of u zonneallergie heeft? Lichttesten zijn testen om te zien of uw klachten door zonlicht komen en zo ja, welke golflengte van het zonlicht (uv A of uv B) verantwoordelijk is voor de klachten.
Andere allergische reacties kunnen ook verward worden met zonneallergie. Het meest bekende voorbeeld is bereklauw. Wanneer de huid in aanraking komt met bereklauw in combinatie met zonlicht ontstaat er ook een allergische reactie die kan lijken op zonneallergie.
Sommige mensen zijn erfelijk belast met zonneallergie, maar het kan ook ontstaan onder invloed van andere factoren, zoals door medicatie, cosmetica of planten zoals brandnetel.
Is de jeuk te erg, dan kan de huisarts je een crème of zalf voorschrijven. Maar wil je de zonneallergie liever op een natuurlijke manier behandelen, koel je huid dan met een cooling pack of koude, natte doeken om de symptomen tegen te gaan.
In de meeste gevallen is huiduitslag niet gevaarlijk en kan het snel verholpen worden. Zie hier het A tot Z over diverse soorten uitslag, en wanneer wel direct een afspraak te maken met de huisarts voor acute behandeling.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.