Ter voorkoming van grondige vervuiling kunt u de Duette®- en Plissé stof regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op een lage stand. Bij vlekken is het advies deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet synthetisch wasmiddel af te nemen.
Schoonmaken van plisse gordijnen
Vul de badkuip met lauw water en met soda of bijvoorbeeld groene zeep. Klik de boven- en de onderkant van uw gordijn uit de omlijsting. Laat het gordijn zo'n twee uur weken in dit sopje. Spoel het gordijn daarna zeer grondig af met lauw water en zorg dat alle zeepresten verdwenen zijn.
Plisségordijnen van bepaalde merken gaan bijvoorbeeld maar 1 jaar mee, terwijl je met raamdecoratie beter kunt investeren in een product dat veel langer mee gaat en maar iets meer kost.
Lamellen schoonmaken doe je door een sopje met heet water te maken en hier een scheutje allesreiniger in te gieten. Met dit sopje maak je een washand of een doekje vochtig. Met de washand pak je de lamel tussen duim en wijsvinger vast.
Bij vlekken adviseren wij deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm water (max. 30˚ C) met eventueel een niet-synthetisch wasmiddel te verwijderen. Voor het reinigen van de stof van uw vouwgordijn is aan de bovenzijde een wasinstructie bevestigd.
Gordijnen en vouwgordijnen onderhouden
Zo kun je (vouw)gordijnen stofzuigen met een zachte borstel of afnemen met een plumeau om het zichtbare stof te verwijderen. Gordijnen wassen hoeft uiteraard niet elke week, wel raden we aan om minimaal twee keer per jaar de (vouw)gordijnen grondig te reinigen door ze te wassen.
Verwijder eerst het stof met een vochtige doek. Maak daarna een lauw sopje met Andy Allesreiniger (pas op met schuurproducten; ze kunnen de lak van de beschermlaag beschadigen). Gebruik een oude tandenborstel om bij de moeilijke plekjes te komen. Spoel af met lauw water en droog met een schone doek.
Met een stofdoek of plumeau veeg je vuil en stof van de dichte jaloezieën. Je kunt dit natuurlijk ook met de stofzuiger doen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een opzetborstel. Zet de stofzuiger aan en maak met de opzetborstel lange bewegingen over de lamellen.
Je hebt inderdaad een 'draad' wat meestal uit een dubbel draad bestaat, door één van de twee van deze traden aan te trekken kun je hem weer recht krijgen.
Er zijn ook handige jaloezieborstels te koop, waarmee je het stof verwijdert. Je kunt ook twee pantykousjes om je handen doen en daarmee de jaloezieën stofvrij maken. In plaats van pantykousjes kun je stofhandschoenen, washandjes of een paar schone, oude sokken gebruiken. Een microvezeldoek mag natuurlijk ook.
Ter voorkoming van grondige vervuiling kunt u de Duette®- en Plissé stof regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op een lage stand. Bij vlekken is het advies deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet synthetisch wasmiddel af te nemen.
Dankzij het top down/bottom up-systeem zijn de plissé gordijnen in iedere gewenste positie te zetten. Onderin het raam, bovenin, halverwege óf helemaal dicht.
Plisségordijnen bestaan uit een geplooide stof en als u het plissegordijn optrekt dan vouwt de stof op als een accordeon. Hoe een plissegordijn werkt is afhankelijk van het type plisségordijn: U kunt het plissegordijn laten zakken vanaf boven naar onder net als bij een rolgordijn (dit heet top-down)
Maak een sopje met lauw water en mild wasmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Dep vervolgens met een goed uitgeknepen spons of zachte doek op de vlekken. Voorkom wrijven, aangezien dit de stof kan beschadigen.
Wat is de beste stoomreiniger voor gordijnen? Een goede en multifunctionele stoomreiniger die aan alle bovengenoemde vereisten voldoet is de SC 1 Premium van Kärcher. Dit handzaam apparaat is voor een zeer redelijk prijsje te krijgen.
Vlekken kunt u met een zachte doek of spons behandelen. Niet hard boenen of wrijven. Laat de stof niet langer dan twee uur in het water staan. Hang de stof volledig uit en spuit deze voorzichtig met koud water af totdat alle zeepresten verdwenen zijn.
Maak een handwarm sopje, beslist niet warmer dan 30°C, met een niet-synthetisch wasmiddel. Reinig de lamellen plaatselijk en voorzichtig met een zachte borstel. LET OP! Wanneer u te lang en te heftig boent, beschadigt de beschermlaag van de lamellen.
Eén keer per maand volstaat. Maar wanneer je de shutters grondiger wil poetsen, begin je met het afstoffen. Deze keer laat je de shutters open zodat je de latjes één voor één kunt afstoffen. Eens de shutters stofvrij zijn, kun je ze met een vochtige doek schoonmaken.
Maak een handwarm sopje, beslist niet warmer dan 30°C, met een niet-synthetisch wasmiddel. Dompel de lamellen onder en laat deze niet langer dan 30 minuten weken. Spoel ze uit met koud water. Hang de lamellen met de onderplaten nat op aan de rail.
De meest snelle en eenvoudige manier om je jaloezieën, rolgordijn, Duette® Shades of Plissé Shades weer stofvrij te maken, is met een plumeau of door het stof eraf te zuigen met de zachte, ronde borstel van je stofzuiger.
Vul je bad met een sopje van heet water, soda en een scheut ammonia. Haal je luxaflex eraf en laat ze een half uurtje in bad weken. Ga er daarna nog even met een borstel overheen. Het resultaat: brandschone luxaflex, zelfs de touwtjes.
Als je luxaflex in de keuken hebt hangen, is het dus belangrijk deze in ieder geval eens per twee weken schoon te maken. De luxaflex stof je af met een Swiffer duster. Met de Swiffer ga je over alle jaloezieën van de luxaflex.
Een gewone schone, zachte borstel of plumeau kan ook. Heb je lichte verontreinigingen in je rolgordijn zoals vliegenpoep of spatten dan kun je deze voorzichtig behandelen met een microvezel doek en lauwwarm water eventueel met toevoeging van een mild, niet synthetisch schoonmaakmiddel.
Eens per jaar is prima. Omdat je het maar een keer per jaar hoeft te doen, kan het zinvol zijn om er een vast moment voor te kiezen. Bijvoorbeeld na de feestdagen of in het voorjaar tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo onthoudt je beter wanneer de gordijnen gewassen moeten worden.