In het algemeen mag een kind de hand en arm zoveel gebruiken als het zelf wil. Sport en spel dienen echter gedurende enkele weken vermeden te worden, omdat het kind dan niet zelf in de hand heeft wat er met de arm gebeurt.
Mag ik voetballen met gips om mijn pols/arm? Of het toegestaan is om te voetballen met gips wordt bepaald door de scheidsrechter.
De eerste 6 weken mag u de pols wel oefenen maar niet zwaar belasten of op steunen. Na 6 weken mag u het gebruik van uw pols weer rustig opbouwen. Na 3 tot 4 maanden kunt u uw pols meestal weer gewoon gebruiken. Bij ernstige breuken duurt het herstel langer.
U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel. Pak pas daarna het sporten weer op. Natuurlijk kan deze regel per persoon altijd wat afwijken. Overleg daarom met de gipsverbandmeester of chirurg wanneer u weer mag sporten.
Behandeling van een gebroken pols met een operatie
Meestal heeft u daarna geen gips meer nodig. Na de operatie krijgt u twee dagen een drukverband. Daarna kunt u beginnen met polsoefeningen voor uw herstel. U mag de eerste zes weken nog geen kracht zetten met uw pols.
Dit hangt af van de soort breuk. Bij een twijgbreuk is 1 tot 2 weken soms voldoende. Bij een uitgebreidere breuk is 4 weken meestal voldoende. Als de breuk zover is genezen dat gips niet meer nodig is, dan is het raadzaam nog minimaal 2 weken te wachten voordat sport of gymnastiek wordt hervat.
Bij een twijgbreuk is 1 tot 2 weken voldoende. Bij een uitgebreidere breuk is 4 weken meestal voldoende. Als de breuk zover is genezen dat gips niet meer nodig is, dan is het raadzaam nog minimaal 2 weken te wachten voordat sport of gymnastiek wordt hervat.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
De pols en vingers kunnen pijnlijk, gezwollen en stijf zijn. Dit is normaal. Om de pijn te verminderen kunt u pijnstilling nemen, bespreek dit met uw behandelend arts. De pols is ook nog kwetsbaar en de spieren en pezen raken nog snel overbelast.
Houd er rekening mee dat u meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols wordt meestal pas na drie maanden bereikt. Soms is na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig.
Als uw pols breekt, kunt u soms iets horen knappen of breken. U kunt 1 of meer van deze klachten hebben: U heeft pijn in de pols of onderarm.U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers.
Het herstel van de breuk duurt 6 tot 8 weken. Na 8 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw duim meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangrijk voor het herstel van de kneuzing.
Einde van de behandeling Als het gips eraf mag, dan werkt uw been of arm nog niet zoals voor het letsel. U bent dus nog beperkt. Het is ook normaal dat uw arm of been nog iets zwelt. Hiervoor krijgt u, indien nodig, een elastische kous voor overdag. 's Nachts doet u deze kous af.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Meestal kunt u uw pols pas na ongeveer drie maanden weer normaal en pijnvrij gebruiken. Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn.
U moet er rekening mee houden dat u in elk geval meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols zal meestal minimaal drie maanden duren. Voor de totale herstelperiode van de pols wordt zes tot twaalf maanden gerekend.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt enkele weken en wordt subacute pijn genoemd.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Gips kan om de hele onderarm of alleen om de onderkant (spalk). Soms zet de arts uw gebroken pols eerst nog in de juiste stand. U krijgt oefeningen mee om thuis uw pols te trainen als het gips eraf is. Soms is later toch nog een operatie nodig.
Het gips is verwijderd en u mag uw pols weer gaan gebruiken. Na een polsbreuk kan uw pols(gewricht) stijf en pijnlijk aanvoelen. Dit komt omdat u uw pols een tijd niet hebt kunnen bewegen. Bewegen helpt om stijfheid van het polsgewricht, de vingergewrichten en de pezen in de pols en de hand te verminderen.
Na ongeveer een week komt u weer terug op de gipskamer.Hier wordt in de meeste gevallen de gipsspalk verwijderd en krijgt u een circulair (rondom) gips van kunststof. In sommige gevallen wordt de huidige spalk circulair gemaakt.