Een ring staat voor oneindig en voor trouw. Door de ringen met elkaar te verbinden, geeft dit de verbondenheid weer. Door meerdere kleuren te gebruiken die op alle vlaggen wel minstens eenmaal voorkomt, wordt ieder land op de hele wereld betrokken bij de spelen.
Bijna iedereen kent het symbool van de Olympische Spelen, de vijf verstrengelde ringen. Maar waar staan deze ringen eigenlijk voor? De 5 verstrengelde ringen geven de verbondenheid van de 5 werelddelen aan.
Bijna iedereen kent het symbool van de Olympische Spelen, de vijf verstrengelde ringen. Deze ringen geven de verbondenheid van de 5 werelddelen aan (Afrika, Noord/Zuid Amerika, Azië, Oceanië, Europa). De kleuren staan ook voor: passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.
Rood: Symbool voor Amerika. Geel: Symbool voor Azie. Groen: Symbool voor Australie. Witte achtergrond: Symbool voor de vrede tijdens de spelen.
Het logo van de Olympische Spelen werd in 1913 ontworpen door Pierre de Coubertin. De vijf ringen symboliseren de vijf werelddelen en passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. De kleuren zijn gekozen omdat elke vlag van een land minstens één van de zes kleuren (wit inbegrepen) bevat.
De Olympische ringen staan voor 5 werelddelen: Amerika, Europa, Afrika, Oceanië en Azië. De kleuren staan ook voor: passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.
De vijf ringen symboliseren de vijf werelddelen die in de Olympische Spelen samenkomen om sportief en vriendschappelijk de strijd aan te gaan. Die werelddelen zijn Azië, Oceanië, Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika tezamen. De vijf Olympische ringen symboliseren de vijf werelddelen.
Blauw voor Europa, geel voor Azië, zwart voor Afrika, groen voor Oceanië en rood voor zowel Noord als Zuid Amerika.
Moderne traditie
Het vuur is afkomstig uit Olympia – de plaats van de antieke Spelen in Griekenland – waar men een fakkel heeft ontstoken door tijdens een ceremonie het zonlicht met spiegels op de fakkel te concentreren.
De geestelijke vader van de moderne Olympische Spelen, Pierre de Coubertin, ontwierp de vlag overigens zelf. Op het congres van 1914 werd het 20-jarig bestaan van het IOC gevierd, wat voor De Coubertin een mooie gelegenheid was om het nieuwe symbool te introduceren.
De olympische vlag werd officieel ingevoerd door het Internationaal Olympisch Comité in 1914. De vlag was eigenlijk ontworpen voor het twintigjarig jubileum van de Olympische Beweging in Parijs in 1914, maar werd bij die gelegenheid aangenomen als algemene vlag van de beweging.
Vandaag is er opnieuw een bijzonder moment: de Olympische Vlam wordt ontstoken in het eeuwenoude Olympia. Op 12 maart 2020, werd het vuur ontstoken in de Tempel van Hera in Olympia. Eeuwen geleden werden hier de oorspronkelijke Olympische Spelen gehouden.
Als de eerste moderne Spelen in 1896 in Athene worden gehouden, nemen er dertien landen aan deel vertegenwoordigd door in totaal 285 atleten.
De ronde vorm van trouwringen, die de Egyptenaren deed denken aan de zon en de maan, symboliseerde oneindigheid – een metafoor voor de liefde tussen twee mensen – , en de opening in de trouwring vertegenwoordigde een poort die zowel naar de natuurlijke als de bovennatuurlijke werelden leidt.
De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd heeft de trouwring geen begin of eind. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw.
De Olympische vlag werd als eerste geheven tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen in het jaar 1920. De Olympische vlag toont 5 ringen die aan elkaar verbonden zijn en elk een verschillende kleur hebben (rood, blauw, groen, geel en zwart) op een witte achtergrond.
Officiële data: 17 mei-12 augustus 1928; de officiële openingsceremonie vond plaats op 28 juli 1928, de sluitingsceremonie op 12 augustus 1928. Aantal sportonderdelen: 109, waarvan 13 onderdelen 'kunst'.
De olympische vlam wordt geacht het hele evenement te blijven branden. Mocht het vuur toch uitgaan, dan kan de fakkel alleen opnieuw aangestoken worden met een reserve-vlam, die ook in Griekenland is aangestoken. En absoluut niet met een gewone aansteker!
De Olympische Spelen werden in het oude Griekenland gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Toen al werd er ter ere van de Oppergod een vuur aangestoken. Bij de Olympische Spelen van 1928 werd die traditie weer in ere hersteld. In het oude Griekenland werd het vuur als iets heiligs beschouwd.
De Britse tennisster Charlotte Cooper werd de eerste olympische kampioene. In 1904 werden de Spelen toegewezen aan Saint-Louis , maar geen enkele Belg waagde de oversteek van de Atlantische Oceaan.
Nog nooit zijn de Olympische Spelen in Afrika geweest (of in Zuid-Amerika). Ook voor de volgende edities zijn geen Afrikaanse steden met belangstelling. Tijdens zijn eerste bezoek als IOC-voorzitter aan dit continent hamerde Rogge hier nog eens stevig op. In 2010 wordt het WK Voetbal in Zuid-Afrika gehouden.
Hierna wordt de Olympische vlag gehesen en legt een van de deelnemers de Olympische eed af. Dat houdt in dat hij namens alle sporters belooft dat er eerlijk en sportief gespeeld word. Het vuur blijft gedurende de Olympische Spelen onafgebroken branden tot het tijdens de slotceremonie weer gedoofd wordt.