Het hormoonspiraaltje (Mirena) kan 6 jaar blijven zitten. Sinds 2016 is er ook een hormoonspiraaltje met minder hormoon erin (Kyleena).
Zolang je de draadjes 2 a 3 cm voelt zit het spiraal goed in de baarmoeder en is de werking goed. Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden, dan zit de spiraal misschien niet meer goed.
Als het systeem wordt uitgestoten, bent u niet meer beschermd tegen zwangerschap. De mogelijke symptomen van uitstoting zijn pijn en abnormaal bloedverlies, maar Mirena kan er ook uit komen zonder dat u er iets van merkt.
Mirena is een hormoonspiraaltje waarmee je hoogstens 6 jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Als je na 6 jaar bent vergeten om op tijd je hormoonspiraaltje te vervangen voor een nieuw hormoonspiraaltje of ander anticonceptiemiddel, raadpleeg dan je arts voor advies.
Het hormoonspiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie en beschermt je 5 of 6 jaar tegen zwangerschap. Het kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Schrijf op in je agenda of telefoon: wanneer het spiraaltje is geplaatst. wanneer je een nieuw spiraaltje moet krijgen: na 5 jaar (Kyleena) of na 6 jaar (Mirena). Je moet dan namelijk zelf een afspraak bij de huisarts maken.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Als het Mirena-spiraaltje is verwijderd, komt de normale menstruatie meestal snel weer terug, tenzij je in de menopauze zit. Er zijn echter gevallen bekend waarin het enige maanden duurt voordat er weer een normaal menstruatiepatroon is ontwikkeld. Door het gebruik van de Mirena is het bloedingspatroon verstoord.
Antwoord van de apotheker over hoe lang Mirena-spiraal laten zitten. Mirena heeft een werkingsduur van vijf jaar als anticonceptiemiddel. Voor gebruik bij overgangsklachten, in combinatie met oestrogeentabletten, -pleisters of -gel, moet Mirena na drie jaar worden vervangen.
Het spiraaltje verwijderen
Het verwijderen duurt minder lang dan het plaatsen. De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Een hormoonspiraaltje moet om de 5 jaar of 6 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Na het verwijderen van het hormoon houdend spiraaltje staafje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.
Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. Vooral het Mirena-spiraal is een bekende variant en kost ongeveer 160 euro, exclusief plaatsing. Sommige andere spiraaltjes zijn er al vanaf 70 euro.
Vrouwen willen het spiraaltje eruit laten halen door de bijwerkingen van de hormonen die het spiraaltje afgeeft (of gewoon, omdat het tijd is).
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Eerder weg laten halen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of een andere vorm van anticonceptie wilt gaan gebruiken. Je kunt spiralen dus ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Na het verwijderen kun je meteen weer zwanger worden.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Een spiraaltje biedt voor 5 jaar (m.u.v. Mirena 6 jaar en T-Safe 10 jaar) bescherming. Dit betekent dat je in ieder geval na deze periode de spiraal dient te vervangen of te verwijderen door een arts.
Ook bij abnormaal bloedverlies of overgangsklachten kan het spiraal helpen. Oestrogeenhormonen die bij de overgang soms worden voorgeschreven om opvliegers en andere klachten te verminderen, worden gecombineerd met progestageenhormonen, zoals de levonorgestrel in het spiraaltje.
Kyleena® is het kleine zusje van het Mirena® spiraal. De werkzame stof in beiden spiralen is het hormoon levonorgestrel. Het grootste verschil tussen de twee is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena® bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena® 19,5mg.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.