De meeste mensen beginnen na een burn-out eerst voorzichtig met het opbouwen van uren. Denk bijvoorbeeld in in het begin aan twee dagen per week twee uur werken.Meestal worden de uren per twee tot drie weken uitgebreid.
Een opbouwschema helpt je geleidelijk te re-integreren op de werkvloer. Zo is het toch mogelijk om je steentje bij te dragen, ook als je nog niet helemaal de oude bent. Daarnaast helpt het ook om te wennen aan eventuele beperkingen die je hebt opgelopen tijdens de periode van het ziek zijn.
Binnen 8 weken na uw ziekmelding maakt u samen met uw werkgever een 're-integratieplan'. Dit is een plan van aanpak. In het plan staat hoe u er samen voor zorgt dat u zo snel mogelijk weer kunt werken. U en uw werkgever gebruiken hiervoor de probleemanalyse van de bedrijfsarts.
In principe – als de re-integratie goed wordt aangepakt – kan de werknemer na drie maanden weer 100% arbeidsgeschikt zijn. Als burn-out wordt veroorzaakt door een ander psychisch of psychiatrisch probleem, kan re-integreren nog wel plaatsvinden, maar kan het langer duren dan drie maanden.
Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben.
Je bent vergeetachtig en je kunt je aandacht moeilijk vasthouden. Dit komt enerzijds door de hoeveelheid stresshormonen in je lijf.Die zorgen ervoor dat je al te lang alert en scherp hebt moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat je psychisch vermoeid raakt.
Dat is precies wat je nodig hebt. Ziek melden bij een burn-out is dus niets om je voor te schamen. Maar hoe lang je niet werkt bij een burn-out, ligt heel erg aan jouw situatie. Vaak duurt zo'n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst scenario ben je langere tijd uit de running.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Na een periode van thuiszitten start je zieke werknemer met het hervatten in 2 uren per dag. Als dat 2 weken goed gaat, breidt je zieke werknemer uit met 2 uren per dag. Dan zit je al op halve dagen (50% hersteldmelding). Gaan die halve dagen ook 2 weken goed, breidt je wederom uit met dezelfde stap.
Meestal is een opbouw per 2 weken mogelijk, soms per 3 weken. Dit schema bespreek je met je leidinggevende en het liefst evalueer je voor iedere uitbreiding of het nog steeds naar wens gaat. Je kan dan het schema aanpassen. Soms kan het sneller, soms moet je een week langer op een bepaald aantal uren blijven.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”
Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.
Bijna een kwart van alle mensen die een burn-out heeft gehad, krijgt er later opnieuw een. Vaak omdat men weer grenzen is over gegaan. Ook als je het idee hebt dat je niet snel een burn-out zal krijgen, is het verstandig om goed te letten op mogelijke signalen van overbelasting of klachten.
Bij een burn-out worden soms medicijnen voorgeschreven door de huisarts of bedrijfsarts. Dit zijn meestal slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen, zoals:Temazepam. Nitrazepam.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Als je burn-out1 bent en je kunt niet werken, dan nodigt de bedrijfsarts je uit voor een bezoek. Hij wil onderzoeken waarom je niet kunt werken en zal met je bespreken hoe je zo snel mogelijk weer beter kunt worden. Hij vraagt hoe het met je gaat.
Herstel in eigen of ander werk
Soms moet dat geleidelijk, maar niet altijd. Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout soms juist beter wel gedeeltelijk bezig (soms zelfs werk) blijven, wel met louter korte, energiegevende taken en veel pauzes.
Een terugval na een burn-out, of na het herstel van een burn-out is veel voorkomend. Vooral onder mensen die geen goede begeleiding ervaren, is het eerder de regel dan de uitzondering. Indien burn-out niet goed aangepakt wordt is het risico op een terugval 65%.