Eau de parfums kunnen ongeveer twee tot drie jaar meegaan en eau de toilettes één tot twee jaar, mits goed bewaard. Wanneer een parfum over datum is, kan de geur, kleur en textuur zijn aangepast. Houd daarom rekening met de houdbaarheid van je parfums door te ruiken, voelen en kijken, en vervang ze indien nodig.
Mits juist bewaard, is parfum zo'n 1 tot 3 jaar houdbaar. Maar sommige goede parfums behouden tot wel 15 jaar hun geur. In de praktijk zult u er dus vaak langer mee doen en dat kan ook gewoon. Maar op den duur zult u merken dat de geur wel verandert.
In een Eau de Parfum zit gemiddeld zo'n 90 procent alcohol, in een Eau de Toilette gemiddeld 85 procent en Eau de Cologne bevat zo'n 70 tot 80 procent alcohol. De kwaliteit van luchtjes met alcohol blijft ongeveer een tot drie jaar goed.
Door licht kunnen je parfum bestanddelen aangetast worden en minder sterk of zelfs slecht gaan ruiken. Je kunt je parfum vrij eenvoudig hiertegen beschermen door je fles in de originele verpakking (doosje, koker, zakje) te bewaren. In een kast of daar waar het de meeste tijd donker is, komt de kwaliteit ook ten goede.
In principe zijn de meeste geurtjes tussen de één en drie jaar goed. Soms kan je parfum zelfs tot wel vijf jaar na de productiedatum meegaan. Dat is nogal breed, maar over het algemeen geldt: hoe meer parfumolie er in het flesje zit, hoe langer 'ie goed blijft.
Hoe lang je een ongeopende fles parfum kan bewaren, hangt af van de samenstelling van de geur. Een ongeopende fles kan tot wel 10 jaar meegaan, maar zeker is dit niet. Het hangt helemaal af van de ingrediënten en hun kwaliteit hoelang je ongeopende fles goed blijft.
Vislucht, baklucht, frituurlucht en gourmet geur
Vooral na het koken van bepaalde groenten, zoals bloemkool of spruitjes. Maar ook na het bakken van vis kan een vislucht lang in huis blijven hangen. Twee andere grote boosdoeners zijn de frituurpan en het gourmetstel.
De eau de toilette is erg populair en bevat 5-10% aan parfum. Deze is al wat sterker van geur dan eau de cologne en blijft ook iets langer ruiken.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is. Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Eenmaal geopend, gebruik je geurtjes best binnen een jaar op. Eau de toilette en Eau de parfum zijn 1 tot 2 jaar houdbaar. Licht en zuurstof zijn hier grote boosdoeners. Deze zorgen voor een chemische reactie waardoor de parfum slecht wordt.
Bedorven parfums herken je aan een verandering in geur en kleur. In de meeste gevallen wordt een parfum donkerder en ruik je iets 'vreemds' na het opsprayen. Soms is het niet eens per se vies, maar het ruikt gewoon anders. Mocht dit zo zijn én de kleur is donkerder dan is er een grote kans dat je parfum bedorven is.
Het favoriete parfum van Máxima
Ze zweert al jaren bij Shalimar, een parfum dat geïnspireerd is op een oosters sprookje.
Het beste is om het parfum op een donkere plek te bewaren, zoals een afgesloten kast, en in haar originele verpakking. Parfums in donkere of ondoorzichtige flesjes zijn minder gevoelig aan licht, en kan je dus gemakkelijker langer bewaren.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
Eau de parfum heeft ook een hoog parfum percentage: 10 à 20 procent. Deze parfum blijft heel de dag hangen. Het is de meest voorkomende vorm van parfum, naast eau de toilette.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. De houdbaarheid van water in een fles is dus langer dan wat er op het etiket staat.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
Leidingwater kan tot 6 maanden veilig worden opgeslagen. Bepaalde chemische stoffen uit plastic flessen kunnen na verloop van tijd in het flessenwater lekken, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom kun je commercieel gebotteld water dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is waarschijnlijk beter vermijden.
Eau de toilette is een lichte, waterige formule die 5 tot maximaal 15% aromatische ingrediënten bevat. Eau de parfum bevat een hogere concentratie van aromatische ingrediënten, rond de 15%. Hierdoor blijf je de geur langer ruiken. Parfum heeft de hoogste geurconcentratie, vaak zo'n 20% tot 40%.
Eau de Toilette bestaat voor 5% tot 10% uit parfumolie. Dit maakt Eau de Toilette een ideaal parfum voor overdag, omdat de geur lang aanhoudt, maar niet overheersend is. Waar je Eau de Parfum enkel op de huid draagt, kun je Eau de Toilette ook op kleding sprayen en als nevel om je heen dragen.
Het percentage aan geur oliën zit bij een Eau de Toilette (EDT) namelijk tussen de 5 en 15%. Eau de Toilette en Eau de Parfum ruiken dus aanmerkelijk sterker en blijven ook langer hangen dan de lichte variant, Eau de Cologne. Een Eau de Toilette blijf je gemiddeld zo'n 3 uur ruiken.
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
Witte azijn trekt alle nare geuren uit ruimtes. Zet schaaltjes azijn neer in de kamer die heel erg stink. Een andere manier is om een doek in de azijn te dippen, uit te wringen en op te hangen. Hiermee worden geuren in de ruimte geneutraliseerd.