Er zit maar een piepklein beetje nectar in elke bloem. Daarom moet een vlinder bij heel veel bloemen langs voor zijn honger gestild is. Elke keer stopt hij z'n dunne slurf erin en zuigt de nectar op. Alsof het een rietje is.
Vlinders zijn vaak op bloemen te vinden. Maar dat is niet de enige plek of voedselbron waarop je ze kan aantreffen. Veel vlinders kunnen met hun roltong vocht tot zich nemen. Die roltong is nog het meest te vergelijken met een rietje: een lang holle buis waarmee vlinders kunnen drinken.
De soorten die geen mond hebben hoeven ook geen water te drinken, de andere soorten wel. De vlinders die bij ons verkocht worden hebben geen mond. Ze eten daarom niet en hoeven dus ook niet gevoerd te worden. Andere soorten eten wel voedsel, bijvoorbeeld nectar, fruitsap of suikerwater.
Als er een te grote regendruppel op de vleugel van een vlinder landt, kan het kleurrijke diertje doodgaan. Daarom verstopt-ie zich tijdens een regenbui onder grote bladeren, in struiken, onder hout en in het gras.
Voedsel voor vlinders
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.
Andere voorbeelden van vlinderlokkers zijn bijvoorbeeld verschillende overrijpe of rotte fruitsoorten. Vlinders hebben echter niet alleen behoefte aan voedsel, maar ook aan water. Een natuurlijke waterbron voor vlinders zijn ondiepe plassen, vul dus voor de vlinder een aan schaaltjes met kraanwater.
Een volwassen motvlinder leeft niet heel lang: hoogstens een paar weken tot een maand. In deze periode zorgt het beestje vooral voor de verspreiding van eitjes. Dat is geen prettig vooruitzicht, zeker als je weet dat vrouwtjes in hun leven gemiddeld 200 eitjes leggen.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet.
Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen. Ruim je tuin in de winter niet te hard op zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven. Kies voor inheemse plantensoorten, die bieden betere voedingsstoffen voor onze dieren. Leg een kruidentuin of moestuin aan en laat enkele planten aan de vlinders..
Fruit waar De Vlinderstichting goede ervaringen mee heeft: appels, peren, pruimen en druiven.Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn een mogelijkheid. Als het maar lekker zacht is! Zet de schaal lekker in de zon, want daar houden vlinders van.
Er zijn uit Zuid Amerika wel nachtvlinders bekend die bloed drinken, maar deze hebben een stevige korte roltong, waarmee ze ook wondjes kunnen maken.
Heel simpel. Diep onderin zit lekkere nectar. En die kan hij er met zijn slurf uitzuigen.Dan rolt hij zijn slurf uit en stopt hem diep in de bloem.
Dan neemt hij een bijzondere houding aan. Het wordt beschreven als een relaxte pose waarbij de vleugels telkens onder een zekere hoek hangen. Even later reageert hij veel minder op allerlei prikkels. De vlinder slaapt.
Het lijf van de vlinder bestaat uit drie lichaamsdelen. Dit zijn de kop, het borststuk en het achterlijf. Aan de kop zit een roltong, twee ogen en twee antennes.
Vlinders zien geen rood, maar ze kunnen toch meer kleur zien dan mensen!Ze zien namelijk ook ultraviolet licht. Dat is ontzettend handig bij het zoeken naar de juiste bloem. En er zit nog een bijzonderheid aan: door middel van ultraviolet licht kunnen vlinders de mannetjes en vrouwtjes van elkaar onderscheiden.
Vlinders proeven met hun pootjes. Zo kunnen ze proeven op wat voor soort blad ze zitten en kijken of die geschikt is om eitjes op te leggen. In de pootjes van de vlinders bevinden zich sensillen die de etherische oliën en stoffen herkennen van de plant.
Weerschijnvlinders houden van zweet van mensen en dieren. Deze vlinders kunnen dus nog wel eens op je arm gaan zitten.
Je zou kunnen zeggen dat dagvlinders overdag vliegen en nachtvlinders 's nachts, maar zo eenvoudig zit onze natuur niet in elkaar. Ook overdag kan je vlinders met een typisch 'mot-uiterlijk' waarnemen, zoals de kolibrievlinder en de sint-jansvlinder.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
De vleugels van vlinders bevatten ontelbare kleine schubben. Zij zorgen voor de kleurenpracht, door kleurpigmenten óf door de manier waarop ze licht weerkaatsen. Vlindervleugels zijn zacht als zijde. Hoe voorzichtig je ze ook aanraakt, ze beschadigen bijna altijd.