AB is de zeldzaamste bloedgroep. Donoren met de bloedgroep AB-positief ontvangen iets minder vaak een oproep, juist omdat dit een relatief zeldzame bloedgroep is en er dus minder vraag naar is. Bloedgroep AB-positief kan over het algemeen van iedereen bloed ontvangen.
Iemand met bloedtype O is juist de 'universele donor': aangezien zijn rode bloedcellen geen type A- of B-antigenen bevatten, zal het bloedplasma van de ontvanger nooit de bloedcellen van een O-donor aanvallen. Bijna iedereen kan bloed van iemand met type O-bloed ontvangen.
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.
Rh-null – ook wel 'gouden bloed' genoemd, is de zeldzaamste bloedgroep op aarde.
Om zoveel mogelijk complicaties uit te sluiten, geven ziekenhuizen patiënten bij voorkeur bloed van dezelfde bloedgroep. Bij medische noodgevallen wordt O-negatief bloed toegediend, omdat daar geen antigenen inzitten waarop een patiënt kan reageren. Een donor met O-negatief bloed is dus de universele donor.
In 31% van de gevallen kozen de muggen voor bloedgroep O. Nadien volgde AB (25%), B (19%) en A (18%). Ongeveer 7% van de gulzige muggen kozen voor verschillende “maaltijden”. De onderzoekers besluiten dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep O.
Aandringen op screening. Ook de bloedgroep maakt uit bij het risico op ernstige ziekte. 'Bloedgroep A geeft mogelijk een hoger risico, terwijl bloedgroep O juist beschermt', vertelt Van der Made.
BLOEDGROEP 0 DE JAGER/VERZAMELAAR
Dit is de meest voorkomende en oudste bloedgroep, die 50.000 voor Christus in Afrika ontstond. Andere bloedgroepen zijn hieruit voortgekomen door migratie en evolutie.
Bloedgroepen zijn structuren (eiwitten of suikers) op de buitenkant van de rode bloedcel, die niet bij iedereen hetzelfde zijn. De AB0 bloedgroep wordt bepaald door een suikerstructuur op je rode bloedcellen. Bij de ene suikerstructuur heb je bloedgroep A, bij de andere bloedgroep B.
De rhesusfactor (Rh) is een eiwit dat op de oppervlakte van de rode bloedcellen kan zitten en daarmee je bloedgroep bepaalt. Als de rhesusfactor op je rode bloedcellen zit, ben je rhesus positief.Dit is het geval bij 85% van de mensen.Als de factor ontbreekt, ben je rhesus negatief.
Ik heb bloedgroep O
Dan kun je in je dieet het beste vlees, vis, groenten, fruit en bonen eten. Granen kun je het beste beperken en koolhydraten vermijden. Voorbeelden van goede producten bij bloedgroep O zijn volgens het bloedgroepdieet: Rund- en lamsvlees.
O- negatief is wel het meest gevraagd omdat het de universele donor is. Maar het is alleen in Taiwan en Hongkong zeldzaam. Bloedgroepen zijn erfelijk en worden dus doorgegeven van de ouders op kinderen (tijdens de zwangerschap). Beide ouders geven A, B of 0 door.
Hebben jullie allebei groep O, dan krijgt je baby dat ook. Als de ouders niet dezelfde bloedgroep hebben dan kan de bloedgroep van de baby anders worden. Groep A of B zijn altijd dominant en O is recessief. Groep O komt daarom vaker voor.
Je bloedgroep is erfelijk bepaald. Je wordt er mee geboren en je houdt hem de rest van je leven. Toch kan het gebeuren dat je bloedgroep verandert. Na een stamceltransplantatie krijgen patiënten namelijk de bloedgroep van de donor.
Je bloedgroep speelt alleen een rol in medische situaties. "Als je in het ziekenhuis ligt en een bloedtransfusie nodig hebt, bijvoorbeeld. Of juist als je je aanmeldt als bloeddonor natuurlijk." Ook bij vrouwen die voor de tweede of daaropvolgende keer zwanger zijn, zijn de bloedtypes van moeder en kind van belang.
Als uw bloedgroep Rhesus D negatief of Rhesus C negatief is, kan uw lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen het bloed van uw kindje. Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot.
Ligt daar in het verre verleden misschien een lijn? Onder zigeuners is het percentage bloedgroep B hoog en zij komen oorspronkelijk uit Iran en India.
Vrijwel alle Indianen uit Midden- en Zuid-Amerika hebben bloedgroep 0, en ook bij de Noord-Amerikaanse Indianen is dat percentage hoog. Type B heeft zijn oorsprong in Mongolië.
Als u bloedgroep O hebt, heeft u automatisch antistoffen tegen bloedgroep A en B; heeft u bloedgroep A, dan heeft u antistoffen tegen bloedgroep B; en heeft u bloedgroep B, dan heeft u ze tegen bloedgroep A. Alleen vrouwen die bloedgroep AB hebben, hebben geen antistoffen tegen bloedgroepen.
Genetisch onderzoek suggereert dat de Asjkenazim, de belangrijkste Joodse bloedgroep, afstammen van bekeerde Romeinse vrouwen.
7,7% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep B-positief (B+). Deze bloedgroep is dus zeldzaam. Als je bloedgroep B-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Resusantagonisme is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van de baby afgebroken worden door de antistoffen (afweerstoffen) van de moeder. De aandoening kan alleen ontstaan bij moeders die resus-D-negatief zijn en die zwanger zijn van een kind dat resus-D-positief is.
38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Van bloedgroep veranderen is volstrekt onmogelijk.