Naast de vakinhoudelijke kennis is het belangrijk dat je communicatief goed onderlegd bent, omdat je als kok regelmatig met gasten te maken krijgt. Andere belangrijke competenties van een kok zijn het schoon en vooral hygiënisch kunnen werken, omdat dit erg belangrijk is als kok.
De Chef-kok bevordert de samenwerking en teamgeest in de keuken. Hij is sociaal, communicatief en empathisch. Hij kan goed met anderen omgaan, communiceren en kan zich goed verplaatsen en inleven in de situaties van anderen.
Minimum en maximum salaris voor Chef-koks - van € 1.713 tot € 3.852 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Als fulltime kok (40 uur per week) ga je ongeveer 2.015,- euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.114,40 euro bruto.
Maar wat kost of vraagt de zelfstandig werkende kok per uur? Zelfstandig Werkend Kok € 31, - per uur. Sous-chef € 35, - per uur. Keuken manager € 45, - per uur.
Lekker en goed koken, kan iedereen met een beetje hulp. Heb je een specifieke vaardigheid die je graag zou willen leren zoals gezond bakken, het maken van simpele maar goede maaltijden of bijvoorbeeld snijtechnieken?
Koken leer je pas echt als je kooklessen volgt. En dat kan bij De Kookjuf. Aan de hand van duidelijke recepten ga je heerlijke en gevarieerde maaltijden koken én leer je de belangrijkste kooktechnieken.
Een chef-kok (chef cuisinier), vaak afgekort tot chef, is het hoofd in een professionele keukenafdeling. Conform het rangensysteem geeft hij leiding aan de keukenbrigade en wordt daarbij bijgestaan cq. vervangen door de sous-chef.
De correcte spelling is chef-kok, met een koppelteken.
Samenstellingen met de bijzondere voorbepaling chef krijgen een koppelteken. Vergelijkbare voorbeelden zijn chef-arts, chef-dirigent, chef-econoom, chef-hervormer, chef-monteur, chef-patissier, chef-piloot, chef-redacteur, chef-redactie en chef-uitvoerder.
Dat betekent dat we gemiddeld 4 medewerkers per jaar nodig hebben voor alle diensten.
Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen.
Na je opleiding start je op ongeveer 1714 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 1996 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 11,54 euro bruto.
Om de gast tevreden te stellen is het daarom belangrijk dat de medewerkers gastgericht zijn. Dit betekent een goed inlevingsgevoel, zeer flexibel zijn, grote mensenkennis, goed kunnen luisteren en communiceren en het leuk vinden om iets voor andere mensen te kunnen betekenen.
Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Daarvoor wordt geen olie of boter gebruikt. Ook kun je bakken, braden en frituren met gezonde vetten. Bij deze bereidingswijzen trekt wel een gedeelte van het vet in het product, waardoor er meer calorieën in zitten.
De kooktijd van het vlees is afhankelijk van het dier en het stuk. In het algemeen kan men stellen dat per kilogram vlees runderborst drie à vier uur nodig heeft, dikke lende en pekelvlees tot drie uur, varkenskop twee à drie uur en ham dertig à veertig minuten.
De nek wordt in model gesneden. Daarna wordt het vlees heel licht gezouten net als een varkensham. Vervolgens wordt het langzaam en zorgvuldig gegaard. Na afkoeling heb je zo een heerlijk sappig broodbeleg met een unieke smaak.
Kookvaardigheden
Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 7.1 voor de kookkunsten. De inschatting over de gemiddelde Nederlander komt op een 6.3. 62% van diegenen die zichzelf een 6 of lager geven zou graag leren om beter te kunnen koken, tegen 42% van diegenen die zichzelf een 7 of hoger geven.
Hoewel niet iedereen even goed kan koken, vindt het grootste deel van de mensen het wel belangrijk (73%) en ook leuk (66%).
Het grootste kookboeken assortiment vindt u bij Kookwinkel Oldenhof. Bent u op zoek naar kookinspiratie of een beschrijving van een bepaalde kooktechniek? Bij ons vindt u kookboeken over de buitenlandse keuken, kookboeken van bekende chefs en kookboeken over allerhande kooktechnieken.
Een zelfstandig werkend kok die werkt als zzp'er, vraagt een uurtarief tussen de €27,50 en €45 per uur. 'Daarbij moet echter wel rekening worden gehouden met het feit dat je grofweg 30 procent moet afdragen aan de belasting en 10 procent aan verzekeringen en een pensioen.
Dit kan dan per persoon neerkomen op een totaal van bijvoorbeeld: Een 3-gangendiner voor 4 personen varieert van € 61,50 t/m € 84,85. Een 5-gangendiner voor 6 personen varieert van € 63,50 t/m € 89,00. Een 6-gangendiner voor 8 personen varieert van € 69,50 t/m € 89,75.