Het dragen van een fietshelm is verplicht voor fietsers tot 16 jaar. Elektrische fietsen moeten waar mogelijk gebruikmaken van het fietspad.
De maximumsnelheden in Kroatië zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 100 km/h. Snelwegen 130 km/h.
Kroatië heeft geen milieuzones. Je hebt dus geen milieusticker of vignet nodig.
Kroatië is een prachtig en uniek fietsland waar je echt onbegrensd kan fietsen. Er zijn bovendien ook veel mooie fietsroutes te vinden. Met name Istrië is heel populair bij fietsers, maar ook Dalmatië heeft verrassend veel moois te bieden.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Tussen Split en Zadar aan de Adriatische kust liggen de Krka watervallen. Deze watervallen bij Split horen tot de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in Kroatië. Net als Plitvic Park is ook natuurpark Krka Kroatië een aaneenschakeling van meren en watervallen.
Het beste fietsgebied van Kroatië is het schiereiland Istrië. Hier vind je ongeveer 60 fietsroutes met een lengte van meer dan 2600km. Vanuit bijna alle populaire vakantieresorts in Istrië kun je een fietsroute beginnen. Nationaal Park Plitvice in Lika is een mooie fietsbestemming voor natuurliefhebbers.
Fietsen. Het hele eiland Krk is voorzien van fietspaden die u uitnodigen om dit beboste eiland met een unieke fietstocht te verkennen. Verken de kust of het achterland met toeristische tochten door de groene natuur.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Kroatië is sinds 2013 lid van de EU, maar is nog geen onderdeel van de Schengenzone. Slovenië is sinds 2004 lid van de EU en hoort sinds 2007 tot de Schengenzone. De grens met Kroatië is zo een buitengrens die beter in de gaten zou moeten worden gehouden wegens de dreiging van terrorisme.
Slovenië is een top fietsland. De afwisselende natuur in het land is zeer geschikt om per fiets te ontdekken. In Slovenië zijn veertien fietsbestemmingen waar je goed bewegwijzerde routes vindt, fietskaarten, accommodatie toegerust op fietsende gasten, gidsen, fietsverhuur en fietsreparaties.
Van de Dolomieten tot Toscane, de natuurrijke Po-vlakte, het groene hart in Abruzzo en Umbrië, de zwoele regio's Campanië en Puglia, en de prachtige eilanden Sardinië en Sicilië. Eigenlijk kun je in Italië overal fietsen. De fietsroutes zijn geschikt voor iedereen, van beginner tot ervaren mountainbiker.
De winnaar is het nationaal park Plitvice! Een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen, zonder dat anderen in de weg lopen! Alsnog kan ik je het Krka park ook zeker aanraden, want die watervallen zijn ook de moeite waard en een duik in dit heldere water mag je eigenlijk niet overslaan.
Zwemmen in Krka Watervallen in 2021 verboden
De reden is dat het vaak te druk wordt. Waardoor de natuurlijke ondergrond langzaam verdwijnt. Ook de oever kan de vele mensen niet aan. Vanaf 1 januari 2021 is het daarom verboden en zal Skradinski buk, het meer waarin mag worden gezwommen, worden gesloten.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Volgens de ANWB moet je daarom goed oppassen waar je je auto neerzet in het land van de WK-finaleverliezer. Kroatië is een mooi land, met schitterende wegen en vriendelijke mensen. Tenzij je een parkeerboete krijgt. Vooral in het stadje Pula op het schiereiland Istrië moet je oppassen voor overijverige parkeerwachters.