Daarom is juist: Bunnik en zijn inwoners, België en zijn bijzondere bieren en Nederland en zijn Deltawerken. Dat plaatsnamen en landnamen het-woorden zijn, blijkt uit de volgende voorbeeldzinnen, waarin het lidwoord het opduikt: Veel toeristen kennen alleen het Amsterdam van de drugs en de seks.
Namen van steden, gemeenten, landen, regio's en werelddelen zijn doorgaans onzijdig.
Het is het gebruikelijkst om bij plaatsnamen het voorzetsel in te gebruiken om de locatie aan te geven waar iets zich bevindt of waar iets gebeurt of gebeurd is. Te is formeler, ongebruikelijker en bovendien voor veel mensen minder duidelijk.
4- Damsko (Amsterdam)
Mokum is de bijnaam van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, de stad van Ajax, de Wallen en de coffeeshops die geen koffie schenken.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Op de oevers van de Amstel en het IJ bouwden ze hun huizen en een kerk, de oude Kerk. Tussen 1250 en 1275 werd er in de rivier de Amstel een dam geplaatst wat uiteindelijk leidt tot de stadsnaam Amstelerdam en later tot Amsterdam. In 1275 werd voor het eerste de naam Aemstelledamme gebruikt voor het dorp.
De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde. Leuk is wel dat we het hier hebben over de Dam, nog altijd het centrale plein van Amsterdam. De Amstel is allang geen kolkende rivier meer, maar nog altijd stuit die op de Dam.
Plaatsnamen zoals Amsterdam zijn onzijdig. Naar onzijdige woorden (het-woorden) verwijs je niet met haar, maar met zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig.
Als een de-woord mannelijk is, staat er in woordenboeken en spellinglijsten een m achter. Bijvoorbeeld: boom, de (m.). Bij vrouwelijke woorden staat er een v achter, bijvoorbeeld: begroting, de (v.).
Een aantal vrouwelijke woorden is aan de vorm te herkennen: woorden op -de, -te, -heid, -ij, -ing, -ie, -theek, -teit en -nis zijn doorgaans vrouwelijk. Ook de-woorden op -tuur en -schap worden over het algemeen als vrouwelijk beschouwd.
Vier de verjaardag van Amsterdam in het Stadsarchief
Dit unieke document is op 27 oktober precies 747 jaar oud. Op 27 oktober 1275 gaf graaf Floris V aan de mensen bij de dam in de Amstel tolvrijheid. Het Tolprivilege uit 1275 is het oudste geschreven stuk waarin Amsterdam wordt genoemd.
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Dat komt omdat dat vroeger een tweede naamval was. Die gaf aan dat iets van iets of iemand was. Daarom zeg je ook Haar-lemmERmeer, BommelERwaard en SneekERvaart. En in datzelfde rijtje zit ook RotteRdam, de dam van de Rotte.
Amsterdam wordt voor het eerst schriftelijk genoemd op 27 oktober 1275. De stad kreeg toen tolvrijheid verleend door Floris V, graaf van Holland. Dit betekende dat Amsterdamse schippers heel het graafschap Holland konden bevaren zonder ergens tol te hoeven betalen.
Geschiedenis. Amsterdam werd ontdekt op 18 maart 1522 door de Spaans-Baskische zeevaarder Juan Sebastián Elcano aan boord van de Victoria. Dit schip maakte deel uit van de expeditie van Ferdinand Magellaan, en zou in september van dat jaar als enige daarvan de eerste reis rond de wereld voltooien.
Tot eind 19e eeuw was het water in de grachten nog erg vies. Uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. Mensen werden er behoorlijk ziek van. In 1921 besloot het stadsbestuur van Amsterdam dat het belangrijk was om dit vieze water schoon te maken.
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status. De titel "oudste stad van Nederland" hangt af van welke definitie men toepast.
"Formeel is Amsterdam pas 40 jaar de hoofdstad, maar eigenlijk rekenen we sinds 1808", vertelt Bakx. De historicus refereert aan het jaar dat Lodewijk Napoleon de eerste bewoner van het Paleis op de Dam ooit werd. Eeuwenlang was Den Haag de regeringsstad.
Er zijn namelijk meerdere soorten Amsterdamse accenten, zoals het Haarlemmerdijks, Jordanees en Kattenburgs. Meissie hoor je wel vaker, maar het is echt typisch Amsterdams. De Amsterdamse taal heeft zeer veel invloeden van andere talen, van mensen die naar de hoofdstad trokken.
Het Amsterdams behoort tot de Hollandse dialecten, meer bijzonder tot de Zuid-Hollandse dialecten. Een aantal kenmerken deelt het Amsterdams met andere Hollandse dialecten, zoals de vorming van verkleinwoorden op -ie en het gebruik van kenne voor kunnen.
Over namen gesproken, waarom heet Amsterdam ook wel Mokum? Dat heeft te maken met de Joodse gemeenschap van Amsterdam. Het Hebreeuwse woord voor 'plaats' of 'stad' is 'Mokem'. Vroeger noemden zij alle steden eerst met Mokum, gevolgd door de eerste letter volgens het Hebreeuwse alfabet.
Amsterdam zal in 2050 zo'n 1.125.000 inwoners tellen, allemaal binnen de bestaande stadsgrenzen. Noord, Zuidoost en Nieuw-West moeten uitgroeien tot nieuwe centra en rondom stations en aan het IJ is ruimte voor hoogbouw.Door corona is de groei van Amsterdam stil gevallen.