Er zit 1,6 gram vet in 1 portglas (50 gram) advocaat, waarvan 0,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De combinatie van zijn lage gehalte verzadigde vetten en hoge gehalte onverzadigde vetten helpt de LDL-cholesterol te verlagen en de HDL-cholesterol in balans te houden. Bovendien helpen avocado's je insulinegevoeligheid te verbeteren en helpen de antioxidanten ontstekingen te voorkomen.
Een portie advocaat, 14 % v/v komt overeen met 25 gram.
Hangt natuurlijk van de fles en het glaasje af. Uit een fles advocaat van 0,5 liter kun je ongeveer 10 glaasjes halen. Een glaasje bevat ongeveer 50 ml. Toegevoegd na 1 uur: Vul je het glaasje helemaal tot de rand, dan kun je wel het dubbele kwijt zijn.
Voor dikke, stevige advocaat worden alleen de dooiers gebruikt. Het alcoholpercentage van advocaat ligt boven de 14%.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Advocaat is zo viskeus dat deze niet gedronken kan worden, maar met een lepeltje gegeten wordt. Soms wordt de advocaat met een toef slagroom geserveerd. Advocaat wordt gelepeld uit een likeurcoupe of klein portglas en wordt ook gebruikt op ijs, poffertjes of gebak.
Omdat advocaat rauwe eieren en maar 14 procent alcohol bevat, moet je dat voorzichtiger bewaren. Ongeopend is het drankje jaren houdbaar omdat in een dichte fles geen bacteriën kunnen groeien. Geopend moet advocaat in de koelkast en is dan officieel zes maanden houdbaar.
Tokkelroom is een soortgelijke drank als advocaat, enkel bevat het minder alcohol. Advocaat mag pas zo genoemd worden wanneer het een alcoholpercentage heeft van 14%, deze drank heeft echter 8% alcohol en krijgt daarom de naam Tokkelroom mee.
Avocado's zijn enorm vezelrijk. Een avocado bevat ruim 10 gram aan vezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede darmwerking en een bevordering van de stoelgang.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
'Onbeperkt' is in ieder geval niet het goede antwoord. Avocado's zijn heaven, maar zoals met bijna alle goede dingen des levens geldt helaas ook voor avocado's: geniet met mate. Aangezien ze vrij hoog zitten in het calorie- en vetgehalte is het volgens diëtisten niet verstandig om er te veel van te eten.
Hoeveel avocado's per dag is gezond
Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan een halve avocado per dag. 'Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Avocado bevat sorbitol, dit valt onder de groep polyolen. In de praktijk geven kleine hoeveelheden FODMAPs geen klachten, maar als je hier gevoelig voor bent kan dit dus darmproblemen opleveren! Het kan dan leiden tot diarree en een verstoorde stoelgang.
Als de advocaat te dik is hoeft dit geen probleem te vormen, voeg gewoon een klein beetje, druppel per druppel, gekookte gecondenseerde melk of alcohol toe. De juiste dikte wordt pas bereikt na een tweetal weken. Het is de alcohol die inwerkt op de eierdooiers en die de dikte van de advocaat bepaald.
Als je het niet warm genoeg maakt, dan krijg je de vaak voorkomende fout: je advocaat wordt niet dik genoeg. Ook vanillepap kan soms te dun zijn, en dat heeft dezelfde oorzaak." Je mengsel moet warm genoeg worden. Als het minder dan 85° C is, dan wordt je advocaat niet dik genoeg.
De massa moet je verwarmen tot 62 graden (terwijl je blijft roeren), gebruik hiervoor een (suiker)thermometer. Zodra het mengsel de juiste temperatuur heeft haal je de kom van de pan en zet je deze in de kom met ijswater. Blijf roeren om het mengsel terug te koelen.