BouwGarant-aannemers zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw. Dit is een onafhankelijke instantie die je kunt inschakelen als je een probleem hebt met jouw aannemer, waar je samen of na tussenkomst van BouwGarant niet uitkomt.
Bouwgarant = Aannemers die lid zijn van de NVOB kunnen deelnemen in de Stichting bouwgarant. Deze stichting garandeert onder andere het herstel van gebreken en de afbouw van een huis als de aannemer tijdens de bouw failliet gaat....
Houd er rekening mee dat jouw aanvraag kan worden afgewezen. Je dient jouw aannemer te betalen conform de betalingsregeling van BouwGarant. Voor jouw afspraken met de aannemer moet je de standaardovereenkomsten gebruiken met de algemene voorwaarden & toelichting die daarbij horen.
Jij en jouw aannemer krijgen binnen twee weken uitsluitsel. Belangrijk om te weten: er zijn kosten verbonden aan de Quick Scan. De aannemer betaalt €250, jij als opdrachtgever betaalt €150, exclusief BTW.
Kies een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk, zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg. Dit keurmerk garandeert dat een andere aangesloten aannemer de verbouwing overneemt als jouw aannemer onverhoopt failliet gaat. Check ook of de aannemer is aangesloten bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw.
Bekijk hier de Cobouw50; dé lijst met de 50 grootste bouwbedrijven van Nederland. Met dit jaar veel verrassende wisselingen en mooie resultaten. Met op nummer één de Koninklijke BAM Groep, gevolgd door VolkerWessels en Koninklijke Boskalis.
Er is een verjaringstermijn: het recht om herstel(kosten) te vorderen bij verborgen gebreken vervalt twintig jaar na oplevering in ieder geval. Als de standaardvoorwaarden in de bouw van toepassing zijn, dan is de aannemer de eerste vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken.
Deze bankgarantie geeft de opdrachtgever zekerheid dat de aannemer zijn verplichtingen uit de aannemingsovereenkomst nakomt en biedt zekerheid voor de kosten in verband met eventueel herstel van gebreken, die door de aannemer niet worden hersteld.
10. Hoeveel moet ik aanbetalen? Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project.
De algemene garantietermijn is 6 jaar. Deze termijn gaat 3 maanden na de oplevering in. Voor sommige onderdelen van de woning geldt een kortere garantietermijn en sommige gebreken zijn uitgesloten van de garantie. Voor ernstige gebreken geldt een garantietermijn van 10 jaar.
Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je een bedrag voor de grond en betaal je de aanneemsom voor de woning (de opstal) in termijnen. De voortgang van de bouw bepaalt deze termijnbetalingen. De eerste termijn betaal je al voor de start van de bouw.
Jezelf een aannemer noemen, dat kan iedereen. Een BouwGarant-aannemer noemt zichzelf niet alleen aannemer, maar is daadwerkelijk gediplomeerd en beschikt over de juiste verzekeringen. Dat is namelijk de voorwaarde om je als aannemer aan te sluiten bij BouwGarant.
Een aannemer is geen beschermd beroep, dit houdt in dat iedereen zich een aannemer mag noemen. Om aan te sluiten bij BouwGarant zal een aannemer met verschillende papieren langs moeten komen. Deze aannemers beschikken daarom over de juiste diploma's, registraties en verzekeringen.
Erkende aannemers
Letterlijk bekent aannemer “bouwmanager”. De erkende aannemer mag alleen gekwalificeerd personeel hebben en moet zich ook in veiligheid bekwamen. Wanneer een aannemer werk uitbesteedt dan blijft hij verantwoordelijk voor dat werk.
ernstige gebreken, waarvan sprake is als de hechtheid van een gebouw wordt aangetast, of als het huis niet meer geschikt is voor zijn bestemming. Voor deze gebreken is aannemer na aansprakelijk gedurende 20 jaar na afloop van de onderhoudsperiode.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
De wet bepaalt dat de opdrachtgever aansprakelijk is als een bouwfout wordt veroorzaakt door fouten of gebreken in documenten (bestek, bouwtekeningen, enz.) die van de opdrachtgever afkomstig zijn.
Overdracht. “Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je gaat er bij een sleuteloverdracht eigenlijk gewoon van uit dat je alle uitgegeven sleutels van de vorige bewoner krijgt. Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners 2 sleutels aan derden.
Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht. Neem tijdens de oplevering de meerwerklijst mee. Aan de hand daarvan kun je controleren of het meerwerk volgens afspraak is uitgevoerd. Let op beschadigingen aan bijvoorbeeld kozijnen, deuren, ramen, sanitair en tegelwerk.
Er is geen verschil tussen een bouwbedrijf en een aannemer
Wanneer je een klus wilt laten klaren, kun je een specialist vragen om dit werk voor je uit te voeren. Je kunt dan naar een bouwbedrijf gaan, maar ook een individuele aannemer kan de klus voor je uitvoeren.
“Als je nu je eerste telefoontje moet plegen om aan je project te beginnen, moet je niet verbaasd zijn dat je tussen de 6 à 9 maanden moet wachten op een aannemer. Zelfs wachttijden van een jaar zijn geen uitzondering meer.”