Paardendekens worden in de zomer meestal gebruikt om het paard te beschermen tegen insectenbeten, zoals vliegen en dazen. We hebben het dan over een vliegendeken. Ook beschermt een paardendeken het dier tegen verkleuring. Sommige dieren, zoals Friese paarden, worden in de zon snel bruin.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken, tot zo'n 100 grams vulling of een regendeken ter bescherming van de nattigheid. Tussen de 0 en 10 graden is een dikkere deken raadzaam voor paarden die gereden worden. Vaak zijn dekens met 200 tot 300 grams vulling dan genoeg.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Het is daarom belangrijk om actieve paarden te scheren zodat zij hun warmte goed kwijt kunnen en het zweet niet vasthouden in de dikke wintervacht. Paarden worden meestal in de winter geschoren. Als paarden in de winter toch veel buiten staan worden paardendekens gebruikt om de paarden warm te houden.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Paarden zijn warmbloedige dieren met een constante lichaamstemperatuur van 37,2 tot 38,2 graden Celsius. Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Als het te lang en met te koud water in aanraking komt, kan dit leiden tot schade aan het weefsel met betrekking tot warmte. Watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard.
Kun je een paard in de zomer scheren? Ja, dat is mogelijk. In feite doen sommige mensen dit om zich te ontdoen van extra gewicht en ook om het paard koel en comfortabel te houden. Bovendien voorkomt het oververhitting in de zomermaanden.
Niet ieder paard heeft het even snel koud, koudbloeden kunnen vaak beter tegen de kou dan warmbloeden, maar ook dit zegt niet alles. Welke temperatuur een paard prettig vindt kan erg verschillen. Over het algemeen ligt de temperatuur waarbij een paard zich fijn voelt tussen de -5 en 15 ºC.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
70% van deze warmte wordt afgevoerd door het verdampen van warmte. De rest wordt via de longen afgevoerd tijdens het in en uitademen. Paarden kunnen tot wel 15 liter zweet per uur produceren tijdens intensieve inspanning en zo zelfs 60 liter per dag verliezen.
De Sectorraad Paarden heeft gesteld dat bij temperaturen van 35 graden en meer alle evenementen en wedstrijden met paarden geannuleerd dienen te worden.
Paarden kunnen best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor goed afkoelen. Hieronder een aantal tips om je paard tijdens warme dagen een handje te helpen. Zorg ervoor dat je paard voldoende vers drinkwater heeft.
Het is dus niet nodig om de hoeven van je paard te beschermen tegen de vrieskou. Doordat paardenhoeven warm zijn, smelt de sneeuw eronder weg en blijven er geen klonten ijs onder hangen. Je paard kan daarom prima op blote hoeven naar buiten in de sneeuw.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Emotioneel afgestemd
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Spiegelen met paarden is de ideale manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Paarden zijn puur, zonder oordeel en gaan direct naar de kern. Zo krijg je snel inzicht in jezelf. Een paard spiegelt namelijk jouw gedrag, maar ook jouw energie en gevoel.
Je kunt het beste scheren als de wintervacht van je paard zich volledig ontwikkeld heeft, zo voorkom je problemen met de verharing van je paard. Meestal is dit rond half oktober, maar dit kan uiteraard per paard verschillen.
De wintervacht ontwikkelt zich rond september. De meeste mensen scheren daarom in oktober, wanneer de wintervacht volledig ontwikkeld is. Hierdoor voorkom je problemen in de verharing. De vacht blijft groeien, daarom scheren de meesten hun paard nog een tweede keer in januari/februari.
Scheren prijzen variabel vanaf € 20,-
Paard dient schoon en droog te zijn bij het scheren. Indien het paard niet schoon, of droog is reken ik een verhoogd tarief. Als het paard niet scheerbaar is, door niet naleven van bovenstaande, bereken ik het volledige tarief.