Je kunt het in veel gerechten gebruiken, zoals op Italiaanse pizza's en in tomatengerechten. Het is ook onderdeel van Mexicaanse chilipoeder. Een andere benaming voor oregano is wilde marjolein, niet te verwarren met echte marjolein.
Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar, ze smaken scherp, vergelijkbaar met radijs of rettich. De bloemen zijn wat milder van smaak, en hebben daar klein zoetje bij. Wat je niet op eet staat mooi in je tuin, dus je hebt er dubbel plezier van! Oregano is bijzonder makkelijk in je tuin te kweken.
Pluk de blaadjes van de stengel, was deze en hak ze fijn. De bladeren van de Turkse oregano kun je zowel rauw als gekookt eten. De smaak blijft goed behouden tijdens het koken.
Het meest opvallend van wilde oregano olie is dat het anti viraal is, anti bacterieel, anti schimmel en gaat parasieten tegen. Daarbij is het een zeer sterke antioxidant en gaat ontstekingen tegen. Dit maakt het een ideaal middel voor fibromyalgie en chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).
Oregano: veelzijdige smaakmaker
Oregano werkt goed samen in gerechten met tomaten, witte bonen, soepen en wildgerechten. Natuurlijk is het een uitstekende smaakmaker op pizza's en in pastasauzen, maar ook een paar verse blaadjes door je salade werken prima.
Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees.
Kan de darmgezondheid bevorderen; Oregano olie kan de darmgezondheid ten goede komen door het doden van darmparasieten en bescherming tegen een lekkende darm. De carvacrol in oregano olie kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Oregano olie kan helpen bij het afvallen.
Al bij de Romeien en Grieken werd oregano gebruikt als medicinaal kruid. Het kruid is dan ook een boost voor je immuunsysteem met allerlei nuttige stoffen zoals vitamine K, ijzer en calcium. Het staat vooral bekend omwille van de ontsmettende en pijnstillende werking.
Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
In de herfst zal de plant bovengronds afsterven. Knip rond eind februari de dode takken tot op de grond toe weg, dan kunnen de nieuwe stengels weer uit gaan lopen en kun je vanaf ongeveer april weer gaan oogsten.
Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
De aanbevolen dosering is om 3 druppels oregano olie twee keer per dag te nemen in een glas water. Wanneer je te veel neemt kan het zijn dat je een branderig gevoel en droge keel krijgt.
Oregano Essentiële Olie heeft een helende werking en zorgt ervoor dat je huid kalmeert. Het stimuleert de doorbloeding waardoor oneffenheden en pijnlijke plekken sneller herstellen. Het zit boordevol antioxidanten, waardoor het je beschermt tegen invloeden van buitenaf en het de huid verstevigt.
Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats).
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Het kruid zit boordevol antioxidanten, zoals koper, mangaan en selenium. Deze stoffen kunnen schadelijke vrije radicalen in je lichaam wegvangen en zo je cellen en weefsels helpen beschermen. Door de hoge gehalten aan calcium en vitamine K helpt oregano je botten sterk te houden.
Vooral oregano-olie bevat extreem veel antioxidanten en heeft een anti-parasitaire, antivirale, antibacteriële en anti-schimmel werking. Veel studies tonen de effectiviteit van oregano-olie op parasitaire infecties.
De smaken verschillen niet veel onderling, maar majoraan is zachter en zoeter van smaak in vergelijking met oregano. Beide kruiden kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Vers zijn de toppen van de takjes het beste, het gedroogde kruid heeft een sterker aroma.
Marjolein combineert antibacteriële en ontspannende/krampstillende eigenschappen. In de geurverdamper werkt marjolein krampstillend bij luchtweginfecties en -verkrampingen, zoals bronchitis, sinusitis, benauwdheid, kinkhoest. Het is één van de beste ontspannende oliën.
Snoeien kan op vrijwel elk moment. Maar na de winter is het wel een must, omdat de rozemarijn snel verhout en ouder wordt. Snoei alle takken wat terug, maar nooit tot in het kale hout; zorg dat er altijd nog groen aan de takken zit. Door vormsnoei dwing je de plant om binnenin jonge takjes te maken.