Een globale richtlijn om de kostprijs van perslucht te berekenen is: de totale kosten (investering met afschrijvingen, onderhoudskosten en energiekosten) gedeeld door het aantal kubieke meters. De energiekosten variëren met de geleverde capaciteit, dus een speciale registratie is nodig om een gemiddelde te bepalen.
Kostprijs van perslucht per m³
1 m³ perslucht kost ongeveer 2,5 eurocent (als de elektriciteit +/- 0,20 euro per kWh kost). De jaarlijkse kosten voor perslucht lopen daardoor gauw op. Een voorbeeld: U produceert 100 m³ perslucht per uur met een compressor van 11 kW.
De formule voor het luchtverbruik van de uitgaande slag is: V = ¼ x π x D² x S x (P+1)
In deze tank past dus onder normale atmosferische druk (=1 bar) 100 liter lucht. Om een druk van 8 bar te verkrijgen zal je er dus in theorie 700 liter extra lucht moeten inpompen.
Perslucht is duur, omdat de energiekosten voor het aanmaken van perslucht hoog zijn. Het energieverbruik van de compressor is verantwoordelijk voor ongeveer 70 % van de totale kosten van perslucht. Het investeringsbedrag en de onderhoudskosten zorgen samen voor de rest van de kosten.
De atmosferische druk wordt gemeten in Pa (Pascal). 1 Pascal is een zeer kleine hoeveelheid druk. Daarom wordt de eenheid kilopascal (kPa) of megapascal (MPa) gebruikt: 1 kilopascal/megapascal komt overeen met 1000 Pa.
Een gas is immers samendrukbaar. Zo kunnen wij een fles steeds vullen tot een druk van 200 bar. Dat betekent een druk die 200 keer groter is dan de normale luchtdruk van 1 bar.
Een algemene vuistregel stelt dat per 10 m waterdiepte de druk 1 bar (100.000 Pascal of 100 kPa) stijgt, dit bij water met een gemiddeld soortelijk gewicht van 1000 kg/m3. Op 50 m diepte bedraagt ze dus 6 bar (5 bar van het water en 1 bar van de atmosfeer).
Als je snorkelduiken maakt tot een diepte van 12 tot 15 meter en dat maar een beperkt aantal keren (twee-drie) hoef je maar 30 tot 60 minuten te wachten alvorens met perslucht te gaan duiken.
Een compressor verbruikt veel energie: als vuistregel verbruikt een compressor in vollast 0,1kWh/m3. Daarnaast draait een compressor vaak een flink deel van z'n tijd in nullast.
Regel 1: de druk x de inhoud van de cilinder = de hoeveelheid zuurstof. De druk wordt aangegeven in bar of in atmosfeer (eventueel in mmHG of kg/cm3). De inhoud is de inhoud van de cilinder in liters. De hoeveelheid zuurstof is de hoeveelheid gas die samengeperst zit in de cilinder.
Bruto Aanvangsrendement (BAR)
Je kunt de BAR berekenen door de jaarhuur te delen door de koopprijs.
Meten van druk
1 bar is 1 kilo dat druk op 1 vierkante centimeter.
Een bar is gedefinieerd als 100.000 Pa = 1·10⁵ Pa = 100 kPa. Van deze eenheid kunnen decimale veelvouden en delen worden gevormd. Het gebruikelijkste is de millibar (symbool: mbar = 100 Pa), vooral voor het aangeven van de atmosferische druk.
De bar is gedefinieerd als 100.000 Pa, of 100 kPa.
De pascal is gedefinieerd als de druk die een kracht van 1 newton uitoefent op 1 vierkante meter. De eenheid is vernoemd naar Blaise Pascal. De luchtdruk wordt tegenwoordig vaak aangeduid in hectopascal (symbool hPa, 100 pascal), een eenheid die precies gelijk is aan de niet-SI-eenheid millibar.
Perslucht is de omgevingslucht die door middel van een compressor tot bepaalde druk is samen geperst. Door die perslucht is het mogelijk om een pneumatisch actuator te bedienen. Dit zijn instrumenten die een beweging of kracht kunnen maken door middel van perslucht.
Perslucht is samengeperste lucht en bevat in een even groot volume meer waterdamp dan gewone lucht. Bij een temperatuurdaling of onder druk condenseert de waterdamp en wordt het vloeibaar water.
Ademlucht bevat 21% zuurstofgas, 78% stikstofgas en 1% overige gassen, waaronder argon en koolstofdioxide. De benamingen perslucht en ademlucht werden vroeger door elkaar gebruikt. Om verwarring te voorkomen hebben ze nu allebei hun eigen betekenis.
Een compressor verbruikt veel energie: als vuistregel verbruikt een compressor in vollast 0,1kWh/m3. Daarnaast draait een compressor vaak een flink deel van z'n tijd in nullast.