Waar bier je alleen maar boller maakt (en wijn trouwens ook, hi suikers en calorieën), doet wodka het tegenovergestelde. Er zitten namelijk nauwelijks koolhydraten in pure wodka.
Bier, wijn en de meeste andere dranken zitten boordevol suikers en calorieën. Helemaal prima natuurlijk, maar als je wel dronken wilt worden maar niet dikker, dan is wodka het drankje voor jou. Wodka bezit namelijk nauwelijks koolhydraten.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat. Vodka op basis van aardappel is het 'gezondst', al is het met de hoge alcoholwaarde natuurlijk wel een aanslag op je lever.
Wodka verlaagt je cholesterolgehalte
Die nare LDL heeft een slechte invloed op je slagaderen, terwijl de HDL juist afgevoerd wordt naar de lever. Daar wordt het vervolgens afgebroken. Precies daar heeft wodka een goede invloed op, het levert namelijk veel HDL aan. Hartstikke goed voor dat goddelijke lijf van je!
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Als je de behoefte echt niet kunt weerstaan en je tevreden bent over je gewichtsverlies dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Een aantal van deze drankjes op een rij: Prosecco, Cava, Champagne, witte droge wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met een colaatje light.
Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
De meeste liefhebbers vinden dat wodka het beste puur gedronken kan worden. Wodka wordt vaak gemaakt door middel van fermentatie (gisting) van granen of groenten. Wodka op graanbasis heeft een vrij zachte, soms haast fruitige smaak, terwijl wodka op groentebasis erg sterk en medicinaal kan smaken.
Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen. Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier (pancreas), longen, hart- en bloedvaten, de darmen en de hersenen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen (dit is over het algemeen wat strenger dan in andere landen). Bij matige hoeveelheden is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Er zijn verschillende richtlijnen per land. Het Britse ministerie van gezondheid zegt dat mannen tot 3-4 glazen alcohol mogen drinken en vrouwen 2 tot 3. Het Franse ministerie van gezondheid zegt dat mannen en vrouwen beide 3 bieren per dag mogen drinken.
Typische gedrag van een alcoholverslaafde:
Te laat komen op afspraken. Slechte concentratie. Gedrags / humeur veranderingen (agressie, depressie, wisselende stemmingen) Verbergen van drank.