Om gezond en veilig te kunnen werken is voldoende (dag)licht nodig en gelden criteria voor temperatuur, ventilatie en geluid. Ook zijn er richtlijnen voor het aantal beschikbare vierkante meters per persoon, het daglicht, het meubilair en de werkapparatuur.
Arbo richtlijnen werkplek -bureaus:
Het bureaublad is minimaal 120 cm breed x 80 cm diep. De voorzijde heeft een (bijna) recht aanzitdeel van minimaal 65 cm breed. De bladhoogte is gemakkelijk instelbaar tussen 62 en 85 cm. Heeft het blad een vaste hoogte, dan moet het blad tussen 73 en 77 cm hoog zijn.
Zorg voor een schoon en opgeruimd bureau
En ze creëren vaak onrust. Zorg dat je op je bureau alleen de noodzakelijke items hebt liggen zodat je bureau goed schoon kan blijven en je met de juiste ruimte en opgeruimde geest kunt werken.
De juiste temperatuur, voldoende licht (liefst veel natuurlijk licht) en een goede luchtkwaliteit. Een prettig binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen, meer werkplezier en een hogere productie. Uit onderzoek blijkt dat een goed binnenklimaat de productiviteit met 10 tot 15% verhoogt.
Bij een beeldscherm van 21/22 inch is een afstand van 90 cm optimaal, 75 tot 105 cm is acceptabel. De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°. De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger.
De standaardwerkplekken zijn over het algemeen te vinden in kantoorachtige omgevingen, waar werknemers zowel aan lange tafels als aan kortere tafels kunnen plaatsnemen. De werknemers hebben geen vaste werkplek en overal is toegang tot draadloos internet. De meeste werknemers maken gebruik van een laptop.
Een flexibele werkplek is een plek waar je een dag of een paar uurtjes gaat zitten om bepaalde taken uit te voeren. Een flexwerkplek kan een werkplek op kantoor zijn, maar ook een werkplek op een externe locatie.
Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor mensen optimaal kunnen functioneren. Dit beslaat het hele gebied van bijvoorbeeld een goede bureaustoel tot een efficiënt werkproces in de keuken van een restaurant.
De NEN EN 527 (voluit de NEN-EN 527-2:2016+A1:2019) specificeert veiligheids-, sterkte en duurzaamheidseisen voor werktafels en bureaus waar beeldschermwerk en kantoortaken aan worden verricht. Naast de veiligheidseisen geeft de norm ook aanbevelingen voor de minimale verstelbereiken van verschillende typen werktafels.
De Arbowet bevat richtlijnen om gezonde werkplekken op kantoor te regelen. Een goed ingericht kantoor voldoet aan de Arbo-eisen en voorkomt daarmee gezondheidsklachten bij je medewerkers.
Een fijne werkplek stelt je in staat om geconcentreerd je werk te doen, geeft je meer werkplezier en dus motivatie, en maakt je productiever. Maar weinig mensen staan er bij stil dat de werkplek aan de basis van een succesvolle carrière staat. En helaas behoren daar ook sommige werkgevers toe.
Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor goede verlichting op het werk. In artikel 6.3 van het Arbobesluit staat: Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.
Het best plaats je het bureau op je thuiswerkplek op zo'n drie meter afstand van het raam. Draai je bureau zo dat als je op je scherm kijkt, het raam links of rechts naast je is. Als je met je rug naar het raam zit, valt daglicht direct op je schermen dat gaat spiegelen.
Een plek om te werken hoeft niet altijd een werkplek te zijn. Het woord werkplek is een begrip. Dit woord wordt net zoals FTE als eenheid gebruikt en in de veel gevallen zijn de begrippen werkplek en FTE aan elkaar gerelateerd.
Wat zijn gedeelde werkplekken? Gedeelde werkplekken zijn grote, open ruimtes waar eigen medewerkers kunnen werken of ze worden verhuurd voor extern gebruik. Het wordt voor werknemers en ZZP'ers makkelijk gemaakt om overal hun werk te kunnen doen.
Hybride werken is een fenomeen waarbij thuiswerken wordt afgewisseld met werken op kantoor of op andere locaties. Steeds meer Nederlanders willen hybride werken. Hoewel hybride werken veel vrijheid geeft, is het niet ongrijpbaar.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.
Het werkblad van een kantoor bureau dient minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep te zijn. Hierdoor heeft u voldoende ruimte om uw monitor(en) op een correcte afstand te plaatsen.
De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm.
Het fleurt je werkplek niet alleen op, planten zorgen ook voor een ontspannen gevoel. En je wordt er gelukkiger van; uit onderzoek blijkt dat je geluksgevoel met bijna 50% kan stijgen als er planten in je kantoor staan. Alleen al het uitzicht op planten zorgt ervoor dat je minder snel gestresst raakt.