Uitzonderingen op afstandsplicht Er zijn verschillende situaties waarin u geen afstand hoeft te doen van uw eigen nationaliteit: Als uw eigen nationaliteit automatisch vervalt als u Nederlander wordt (bijvoorbeeld Suriname; China) want de nationaliteitswet van uw land bepaalt dat zo.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Om afstand te doen van de Turkse nationaliteit kunt u een verzoek indienen bij de Turkse ambassade. Daar kunt u ook terecht voor uw vragen over het uitstellen of afkopen van de Turkse dienstplicht. Heeft u de Nederlandse nationaliteit verkregen en afstand gedaan van de Turkse?
In sommige gevallen kan de Nederlandse overheid de Nederlandse nationaliteit van een meerderjarige of minderjarige intrekken. Dit kan in de volgende situaties: U hebt fraude gepleegd bij de procedure om Nederlander te worden. Bijvoorbeeld fraude die te maken heeft met uw identiteit.
Een dubbele nationaliteit kan ook nadelen hebben, waaronder: verschillende, soms conflicterende, wet- en regelgeving kan van toepassing zijn op jouw situatie. er zijn verschillen in dienstplicht. er zijn verschillen in kiesrecht.
In sommige gevallen heeft u al bij uw geboorte een dubbele nationaliteit. Sommige landen hebben de regel dat een kind de nationaliteit krijgt van het land waar het wordt geboren. Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben.
Voorwaarden 2e paspoort
Om een 2e paspoort te kunnen aanvragen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: Uw 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. U moet aantonen dat u het 2e paspoort nodig heeft. Uw gemeente, ambassade of consulaat kan u vertellen welke documenten u moet tonen.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. Behalve als u voldoet aan minimaal één van de volgende 3 uitzonderingen: U bent geboren in het land van de nieuwe nationaliteit. En u heeft daar uw hoofdverblijf als u de nationaliteit van dat land krijgt.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit meestal als u een andere nationaliteit aanneemt. U kunt uw Nederlanderschap ook verliezen als u een dubbele nationaliteit heeft en u uw paspoort of identiteitskaart niet op tijd vernieuwt.
Om te beginnen kan een persoon reeds bij de geboorte staatloos zijn, omdat hij de staatloosheid krijgt overgedragen van zijn staatloze ouders. Iemand kan ook staatloos zijn als gevolg van het nationaliteitsbeleid van een staat, dat bepaalt dat de nationaliteit alleen via de vader aan het kind kan worden doorgegeven.
Associatieovereenkomst EU-Turkije
U hebt de Turkse nationaliteit. U mag daarnaast ook een andere nationaliteit hebben, bijvoorbeeld de Nederlandse nationaliteit.
Turkije kent een afkoopregeling voor de militaire dienst. Turkse burgers kunnen de dienstplicht afkopen tegen een betaling van 104.084,00 Turkse lira, wat op het moment van schrijven gelijk is aan ongeveer 5.117 euro.
Nederlanders tot 38 jaar die ook een Turks paspoort hebben, moeten in Turkije in militaire dienst. Maar de dienstplicht is af te kopen. Sinds begin vorig jaar kost dat 1000 euro, daarvoor kostte het 6000 euro. Sinds 2002 is er een regeling waardoor de agenten een renteloze lening tot 6000 euro kunnen krijgen.
Automatisch Nederlander bij geboorte
Het maakt niet uit in welk land u bent geboren. Op de dag van uw geboorte had uw moeder de Nederlandse nationaliteit. Op de dag van uw geboorte had uw vader de Nederlandse nationaliteit en was hij getrouwd met uw niet-Nederlandse moeder.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Hoofdregel. In Nederland wordt het staatsburgerschap in de regel verkregen door geboorte. Hoofdregel van de Rijkswet op het Nederlanderschap is dat iemand Nederlander is, als op het moment van geboorte één der ouders Nederlander is. De rijkswet trad in 1984 in werking.
Wie geen nationaliteit heeft, wordt door geen enkele overheid erkend en kan geen paspoort of identiteitsdocument krijgen. Statelozen kunnen over het algemeen geen erfgenaam zijn, hebben geen recht op sociale voorzieningen, kunnen zich niet verzekeren en kunnen zich niet registreren in het bevolkingsregister.
Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft één van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.
In 2021 staat Japan op nummer 1. Onderdanen van Japan kunnen naar 193 landen reizen zonder in het bezit te zijn van een visum.
Voor zowel mannen als vrouwen geldt, de juist schrijfwijze is: Nationaliteit: Nederlandse. Zo staat het ook op officiële documenten. Ook mogelijk, maar minder gebruikelijk: Nationaliteit: Nederlands. Heb je een dubbele nationaliteit: het is aan jou of je er één, twee of geen vermeldt.
Voor de meeste landen geldt dat u afstand kunt doen van uw nationaliteit. Maar soms kan afstand doen niet, volgens de wet of overheid van dat land. Dan vraagt de IND dit ook niet van u. Soms verliest u automatisch uw andere nationaliteit als u Nederlander wordt.
Identificeren in Nederland bij dubbele nationaliteit
Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit een andere nationaliteit? Dan kunt u zich in Nederland identificeren met uw Nederlandse identiteitsbewijs.
De Nederlandse Douane controleert alleen goederen. Paspoortcontroles, identiteitskaartcontroles, controles op visa en andere controles van personen aan de landsgrens worden in Nederland uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.
Alle ingezetenen van de zes voormalige Nederlandse Antillen en Suriname verkregen hierdoor het Nederlandse paspoort. In 1985 verkregen alle burgers uit het Koninkrijk dezelfde status, toen de Wet op het Nederlanderschap en ingezetenschap uit 1892 definitief werd vervangen door de Rijkswet op het Nederlanderschap.