Werking. Bètablokkers vertragen de hartslag in rust naar 50 à 60 slagen per minuut, zoals het hoort. Deze medicatie bevat moleculen die zich in de hartspier aan bètareceptoren binden. Hierdoor kunnen die receptoren geen andere moleculen meer aan zich binden en gaat het hart minder snel slaan.
Bètablokkers verlagen de hartfrequentie. Bij intensief sporten kun je dat effect merken doordat de maximale hartfrequentie niet meer wordt bereikt. Het lijkt alsof er een rem op het hart staat. De hartfrequentie kan 5-20% lager uitvallen bij gebruik van een bètablokker.
Bèta 1-receptoren zitten vooral in het hart, met name in de pacemakercellen van het hartspierweefsel. Daardoor geeft prikkeling van de bèta 1-receptoren tachycardie (versnelling van de hartfrequentie) en toename van het hartminuutvolume.
Bij hoge bloeddruk schrijven artsen bètablokkers meestal voor in combinatie met andere medicijnen, zoals plastabletten. De bloeddrukverlagende werking treedt op binnen 1 week. Zelf merkt u hier niet veel van. Na 3 tot 6 weken kan via een bloeddrukmeting worden bepaald of de bloeddruk voldoende gedaald is.
Werking. Bètablokkers vertragen de hartslag in rust naar 50 à 60 slagen per minuut, zoals het hoort.
Bij een recente, grote studie (zie H&W januari 2020) is gebleken dat het beter is om tabletten voor een hoge bloeddruk in te nemen als je gaat slapen. De bloeddruk (gemiddeld over een dag) wordt daarmee wat lager dan wanneer je dezelfde tabletten 's ochtends neemt.
Als u hartfalen heeft, dan probeert uw hart het gebrek aan pompkracht te compenseren door sneller te slaan (tachycardie) om zodoende toch dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen door uw lichaam.
Een lage hartslag is meestal niet gevaarlijk. De meeste mensen hebben geen klachten. Het gaat erom dat je hart genoeg bloed rondpompt. Als dit niet lukt, krijgen je hersenen te weinig bloed en zuurstof.
Gebruikers van bètablokkers kunnen last krijgen van vermoeidheid, slaapstoornissen, depressie, misselijkheid, lage bloeddruk en trage pols. Hiermee gepaard gaan flauwvallen en koude handen en voeten.
Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met het innemen van uw bètablokkers. Elke dosisverlaging of het stoppen met de behandeling dient in overleg met de arts te gebeuren.
Bètablokkers (veel hart- en vaatpatiënten gebruiken deze pillen) die worden ingenomen door patiënten rondom de weken van hun operatie, blijken grotere risico's te lopen op overlijden.
Maximale hartslag = 220 min je leeftijd
De geschatte maximale hartslag voor een 30-jarige is 220 - 30 = 190 slagen per minuut.
Regelmatig sporten doet de rusthartslag ook dalen.Als je veel last hebt van hartkloppingen, kan medicatie overwogen worden die de hartslag doet dalen, met name bètablokkers.
Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut. Bradycardie kan normaal zijn bij onder andere sporters met een goede conditie. Aangezien een getraind hart meer bloed rond pompt per hartslag en zo efficiënter werkt, zal bij hun de hartslag trager zijn.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut. Bradycardie hoeft niet altijd behandeld te worden.
Soms is je hartslag van nature lager of past het lichaam zich aan omdat je veel sport. De medische term voor een lage hartslag is bradycardie.De hartslag is dan lager dan 60 slagen per minuut.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp.
De inname van bepaalde pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen verhoogt de kans op hartstilstand met een derde.
Meestal is propranolol het middel van keuze maar andere bètablokkers zoals oxprenolol en atenolol hebben ongeveer dezelfde eigenschappen en kunnen ook worden ingezet.
De twee bloedverdunners zorgen dat de bloedplaatjes minder snel samenklonteren en minder vast gaan zitten aan de plaque. Statine, verlaagt het cholesterolgehalte (vetachtige stof) in uw bloed. Bètablokker, verlaagt de bloedruk en regelt het hartritme.