Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren. Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn.
Blefarospasme is een neurologische aandoening waardoor je oogleden onwillekeurig samentrekken. Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig is blefarospasme zeldzaam en is de aandoening bij veel mensen te behandelen.
Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen.
Wat te doen aan een trillend ooglid
Doorgaans stopt een trillend ooglid vanzelf. In sommige gevallen kan het helaas lange tijd duren. Als je continu last hebt van een trillend ooglid is het goed om een afspraak te maken bij je huisarts.
De verschijnselen van een beginnende blefarospasme treden meestal op tussen het 50e en 70e levensjaar. De aandoening komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk zijn er in Nederland ongeveer 1500 patiënten die aan blefarospasme lijden.
Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte.
Lichaamstrillingen en -schokken blijken vooral schade te kunnen veroorzaken aan de lage rug, de wervelkolom en bij zwangerschappen (vanwege schade aan de placenta). Ook duizeligheid kan optreden bij trillingen in een zeer lage frequentie, zoals op schepen (zeeziekte).
Dit is een oorzaak van een overactieve zevende hersenzenuw, waardoor er een trillend ooglid ontstaat. Ook vermoeidheid kan de spieren van het ooglid verzwakken, waardoor deze gevoeliger worden voor trillingen. Voldoende slapen en stress vermijden is hier dus zeer belangrijk tegen trillende oogleden.
Mensen met spastische oogleden knipperen of knijpen hun ogen dicht zonder dat ze dat willen. De spieren in de oogleden verkrampen. Dit is niet alleen lastig maar het kan ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij fietsen en autorijden. De medische naam voor spastische oogleden is blefarospasme.
Spiertrekkingen door stress of angst worden ook wel 'tics' of 'zenuwtrekjes' genoemd en kunnen in elke spier van het lichaam voorkomen. Vaak speelt het op als je rust neemt na een stressvolle periode. De spiertrekkingen worden dan veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
De zevende hersenzenuw, of nervus facialis, is ook een gemengde zenuw. Het sensibele en het motorische deel ontspringen beide aan de onderrand van de pons. Het sensibele deel van de nervus facialis innerveert het voorste tweederde deel van de tong en het zachte gehemelte.
Behandeling blefarospasme met botulinetoxine
De stof wordt op een aantal plaatsen in de verkrampte spier gespoten, waardoor de zenuw die de spier aanstuurt gedeeltelijk verlamt. Het duurt 1 of 2 weken voordat het effect merkbaar is. Na 2 of 3 maanden is het effect uitgewerkt en is een vervolgbehandeling nodig.
U vermoeid en/of gestrest bent. Van stress wordt u moe en dat kan weer leiden tot vermoeide ogen. Uw brilafwijking niet (goed) gecorrigeerd is. Ook dit kan vermoeide ogen veroorzaken.
De spanning kan zich ook uiten in je oogspieren. Door de druk in je oogspieren kun je last krijgen van de volgende klachten: Wazig zicht. Trillende oogleden.
Symptomen bij ptosis
slecht zicht door een zakkend ooglid;vermoeide ogen;een vermoeide uitstraling;hoofdpijn.
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaker zicht- en oogproblemen zoals wazig zien, symptomen van droge ogen, moeite met diepte inschatten en dubbelzien, dan mensen van dezelfde leeftijd zonder de aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van Carlijn Borm, neuroloog in opleiding aan het Radboudumc.
Wat is het? Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
De beroemde Amerikaanse actrice Katherine Hepburn had in de laatste jaren van haar leven veel last van tremor. En hoewel tremor geen Parkinson is, en niet kan uitgroeien tot een levensbedreigende neurologische aandoening, kan het de kwaliteit van leven wel sterk aantasten.
Ook zijn er chirurgische behandelingen mogelijk voor een geselecteerde groep mensen met parkinson. Niet alle mensen met parkinson trillen. Sterker nog, ongeveer één op de drie mensen met parkinson heeft niet of nauwelijks last van trillen.
Symptomen van vermoeide ogen
Droge ogen. Tranende ogen. Rug-, nek- en schouderpijn. Algehele vermoeidheid.
Wat is oogmigraine? Oogmigraine of oculaire migraine is een vorm van migraine waarbij u tijdelijk minder goed ziet. Oogmigraine kan een voorbode zijn van een 'gewone' migraineaanval, maar dat hoeft niet. Oogmigraine wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien.