De situatie in Haïti staat wereldwijd in de schijnwerpers sinds de moord op president Jovenel Moïse. Het is al jaren onrustig in het land. Politieke instabiliteit leidt tot demonstraties, plunderingen en wegblokkades. Er is een groot tekort aan medische faciliteiten, zeker sinds de aardbeving van 14 augustus 2021.
Haïti was daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale zwarte land ter wereld. Tegenwoordig behoort Haïti tot de armste landen ter wereld, is het land politiek instabiel en heeft het de laatste jaren vaak te kampen gehad met natuurrampen.
Extreem geweld houdt de inwoners van Port-au-Prince – hoofdstad van Haïti - al vier jaar lang in een helse greep. Sinds 2018 gaat het land door een zware politieke en economische crisis. Zwaarbewapende straatbendes regeren over de straten. Moord, ontvoering, afpersing, verkrachting zijn schering en inslag.
De Haïtiaanse mineralen zijn oa. goud, het waardevolle strategisch metaal iridium, gas en olie.
In de mangrovebossen leven nog redelijk veel watervogels. Bovendien zijn er nog enkele krokodillen. In de omliggende wateren krioelt het van de veelkleurige vissen. Andere dieren die op Haïti voorkomen zijn agouta, flamingo, kolibri, papegaai, slechtvalk en vleermuis.
Haïti exporteert onder meer koffie, cacao en olie.
Haïti is het armste land op het westelijk halfrond en één van de armste landen ter wereld, bijna 60% van de bevolking leeft onder de nationale armoedegrens. De kloof tussen arm en rijk is enorm.
Zowel Spanje als Frankrijk zag het eiland wel zitten en na een oorlog om het Caraïbische land volgde een tweedeling. Het Spaanse gedeelte werd Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) genoemd, het Franse gedeelte werd omgedoopt tot Saint-Domingue (Haïti).
De officiële talen zijn Frans en Creools (kreyol).
Rijst en zwarte bonen zijn de voornaamste ingrediënten van een Haïtiaanse maaltijd. Men eet het met een saus van gekookte groenten en met een beetje geluk wat vlees. Kip en geit zijn het meest gegeten vlees.
Haïti is een republiek en een democratie. Dit betekent dat het staatshoofd van Haïti een president is. De president van Haïti wordt iedere vijf jaar gekozen in directe verkiezingen. De huidige president van het land is Ariel Henry sinds 2021, nadat de vorige president (Jovenel Moïse) werd vermoord.
Gangbaarheid. Het woord Haïtiaan staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Bij het horen van het jaartal 1492 gaat er bij veel mensen een belletje rinkelen. Dit is het jaar waarin Columbus zijn eerste ontdekkingsreis begon. Hij bereikte het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek.
Haïti, officieel de Republiek Haïti, is een eilandstaat in de Caraïbische Zee. De republiek omvat het westelijke deel van het eiland Hispaniola en een aantal kleinere eilanden, waarvan Île de la Gonâve, Île de la Tortue en Île à Vache de grootste zijn.
Haïti (Frans: République d'Haïti) is een land in het Caribisch gebied, gelegen op het eiland Hispaniola. Het land behoort tot het continent Noord-Amerika en telt 11 miljoen inwoners.
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Opmerkelijk is dat de traditionele vorm van slavernij - mensen als eigendom - in Mauritanië het meest voorkomt. De top-10 van landen met de hoogste percentages slaven bestaat verder uit Haïti, Pakistan, India, Nepal, Moldavië, Benin, Ivoorkust, Gambia en Gabon.
Vroeger waren er niet 12 maar 7 provincies: Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Friesland en Groningen. In 1579 sloten zij de Unie van Utrecht. Hiermee erkenden zij de Spaanse vorst Filips II niet meer als heerser. Daarmee ontstond de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
Afschaffing slavernij
In het bijzonder vanwege de afschaffing van de slavernij. De tot slaaf gemaakten emancipeerden zich, werden onafhankelijke vrije mensen. In dat opzicht ging de Haïtiaanse Revolutie verder dan de Amerikaanse en Franse Revoluties.
Europa blijft belangrijkste markt
In totaal gaat 69,7% van onze export naar de Europese Unie (EU). In het bijzonder de nabij gelegen markten van Duitsland (24% van export en 18% van de import), België (12% van de export en 13% van de import) en Frankrijk (8% van de export en 7% van de import).
De belangrijkste exportgoederen zijn de machines en vervoermaterieel met een aandeel van bijna 30 procent van het totaal. Andere grote exportproducten zijn de chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren en de gefabriceerde goederen.
Het grootste land ter wereld is Rusland met zo'n 17 miljoen vierkante meter. Het op één na grootste land is Canada.