Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest?Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.
Elke vorm of dreiging van geweld tussen partners of ex-partners noemen we partnermishandeling. Daar valt ook geestelijke mishandeling en financieel misbruik onder. In de meeste gevallen pleegt de een geweld tegen de ander uit onmacht. Bijvoorbeeld een ruzie die uit de hand loopt.
We spreken over emotionele mishandeling als je door iemand in jouw omgeving wordt gekleineerd, geïntimideerd of gepest. Een gebrek aan aandacht, genegenheid, emotionele steun en bevestiging kan eveneens duiden op emotionele mishandeling, ook wel psychische mishandeling of geestelijke mishandeling genoemd.
Vaak bedenken vrouwen excuses voor het gewelddadige gedrag van hun man en hebben ze de hoop dat het allemaal wel goed zal komen. Naast (ernstig) lichamelijk letsel, kan vrouwenmishandeling leiden tot: Psychosomatische klachten (lichamelijke klachten die hun oorsprong vinden in psychische problemen) Eenzaamheid.
Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.
Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.
Een manipulatief persoon probeert je woorden altijd om te draaien. Zelfs als je goede bedoelingen hebt, weet diegene het zo te draaien dat je het gevoel krijgt dat je iets verkeerd hebt gedaan, terwijl je eigenlijk niet goed weet wat dat is. Je krijgt een vals schuldgevoel en probeert jezelf sneller te verdedigen.
Denk aan ouders die schreeuwen of vaak negatieve dingen zeggen. Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.
Posttraumatische stresssymptomen, zoals niet kunnen slapen, hechtingsstoornissen; Laag zelfbeeld, grotere kans op internaliserende problemen zoals angst en depressie; Slechtere emotieregulatie – naast middelenmisbruik, angst, depressie en gevoelens van vijandigheid – groter risico op suïcide.
Door middel van gesprekken en oefeningen zul je weer de verbinding maken met jezelf en erachter komen wie jij bent en wat je wilt. Je leert je eigen ruimte weer in te nemen. Dat jouw gevoelens, meningen en emoties er mogen zijn en er toe doen, zodat je weer je onafhankelijke autonome zelf kunt zijn.
Indien iemand slachtoffer wordt van psychische mishandeling kan hiervan melding of aangifte worden gedaan bij de politie.
Iemand negatieve kritiek geven op alles wat hij of zij doet, denkt of zegt en de ander vernederen en beschuldigen. Bijvoorbeeld zeggen dat die persoon waardeloos, dom en gek is; Dreigen om de ander te verlaten; Het controleren van het gevoelsleven van iemand.
Wat is (ex-)partnergeweld? (Ex-)Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.
Emotionele verwaarlozing in een relatie of huwelijk is wanneer een partner consequent de emoties van een partner of echtgenoot niet of niet tijdig herkent en er op de juiste manier op reageert. In beide gevallen heeft het verstrekkende negatieve gevolgen op de relatie.
Mishandeling is het bewust verwonden of pijn doen van een ander, door iemand bijvoorbeeld te slaan of te schoppen.
In alle jaren betreft het in de meerderheid van de gevallen emotionele verwaarlozing gevolgd door fysieke verwaarlozing. Seksueel misbruik wordt het minst gemeld. Bij 29 procent van de kinderen die mishandeling hebben meegemaakt was er sprake van meer dan één vorm van mishandeling (Alink e.a., 2018).
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Theoretisch valt psychische mishandeling in het Wetboek van Strafrecht onder mishandeling. Maar hoe maak je psychische mishandeling aantoonbaar? In het geval van partnergeweld adviseert de politie slachtoffers om concreet bewijsmateriaal te verzamelen, in de vorm van filmpjes of tekstberichten.
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
Verbaal geweld is iemand met woorden schade berokkenen. Verbaal geweld kan zich eenmalig of herhaaldelijk voordoen. Het kan op zachte toon of met luide stem (schreeuwen, roepen, tieren…, maar ook door te zwijgen).
Vraag: Waarom partnergeweld? Het is een strafbaar feit en valt onder de misdrijven met verzwarende omstandigheden. Partnergeweld komt vaker voor dan je denkt. Het is geen eenmalig feit, maar ontstaat vaak heel geleidelijk door kleine vernederingen, toenemende controlezucht, machtsmisbruik en dan de eerste klap.