Wie betaalt second opinion bedrijfsarts?

De kosten voor de second opinion zijn voor rekening van de werkgever. Het basiscontract is voor alle werkgevers verplicht. De second opinion wordt uitgevoerd door een andere bedrijfsarts, maar moet worden aangevraagd bij de eerste bedrijfsarts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Hoe vaak kan ik een second opinion aanvragen bij de bedrijfsarts?

Iedere werknemer heeft het recht op een second opinion. Dat betekent dat hij een andere bedrijfsarts mag raadplegen als hij het niet eens is met het advies van de behandelend bedrijfsarts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Hoe lang duurt een second opinion bedrijfsarts?

Echter tijdig daar waar strikte termijnen gelden, bijvoorbeeld bij bezwaar en beroep is de termijn zes weken. De second opinion door een onafhankelijke bedrijfsarts kan binnen tien dagen door onze organisatie worden afgerond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op secondopinionpoli.nl

Wat als je het niet eens bent met de bedrijfsarts?

Wanneer je het niet eens bent met jouw bedrijfsarts of werkgever over het re-integratieproces, dan kun je het UWV vragen om een deskundigenoordeel. Ook jouw werkgever kan hiernaar vragen. Het deskundigenoordeel wordt gegeven door een verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisbank.patientenfederatie.nl

Wie betaald de arbo arts?

De bedrijfsarts wordt door de werkgever betaald. De werkgever kan ervoor kiezen zich hiervoor te verzekeren. De bedrijfsarts is een expert op het gebied van gezondheidsklachten en werk. De huisarts zal zich niet bezighouden met re-integratie naar het werk, maar alleen met het herstel van de patiënt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Wie betaalt de kosten van een second opinion bij een onafhankelijke bedrijfsarts? | Arbeidsrecht #2

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe werkt second opinion bedrijfsarts?

Als een werknemer twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts, dan kan de werknemer vragen om een second opinion van een andere bedrijfsarts. Bedrijfsartsen moeten meewerken aan een verzoek om een second opinion, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om het niet te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Wie vraagt een second opinion aan?

Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Hij moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan u laten weten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proficientgroep.nl

Kan een werkgever het advies van een bedrijfsarts negeren?

Werkgever mag niet zomaar afgaan op oordeel bedrijfsarts

De Centrale Raad van Beroep heeft al enkele malen benadrukt dat de werkgever niet zonder meer het advies van de bedrijfsarts mocht opvolgen. Wanneer de werkgever het advies van de bedrijfsarts onduidelijk vindt, zal hij dan ook moeten doorvragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag.nl

Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Heb je recht op een second opinion?

Als een patiënt twijfelt over een diagnose of behandeling, dan heeft hij het recht om een second opinion te vragen. Er is sprake van een second opinion als een patiënt aan een tweede, onafhankelijke arts vraagt om een diagnose of voorgestelde behandeling van een andere arts te beoordelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knmg.nl

Is arboarts leidend?

Het medisch advies van de bedrijfsarts wordt vanaf 1 september 2021 leidend bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door UWV. Hierdoor zijn loonsancties op basis van medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en verzekeringsarts niet meer mogelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op salarisvanmorgen.nl

Wie is leidend bedrijfsarts of psycholoog?

Bij ziekte of gebrek is het uitsluitend aan de arbo- of bedrijfsarts (zie uitleg hieronder) om te oordelen over arbeidsmogelijkheden. Hij (of zij natuurlijk) is de enige medisch specialist waarvan het besluit leidend is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op selwyndonia.nl

Hoe lang duurt een second opinion?

De arts bepaalt namelijk of aanvullend onderzoek nodig is en welk soort specialist u het beste te woord kan staan tijdens de second opinion. De beoordeling van uw gegevens duurt ongeveer 5 werkdagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avl.nl

Wat moet je zeggen tegen een bedrijfsarts?

Wat zeg je tegen je bedrijfsarts?
  • Vertel de bedrijfsarts daarom zo precies en concreet mogelijk wat je mankeert en hoe je momenteel (dis)functioneert. ...
  • De bedrijfsarts werkt volgens een richtlijn: dat kan je extra stress bezorgen. ...
  • Bij een burn-out werkt dat niet: je brein is ontregeld en je bent uitgeput.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op csrcentrum.nl

Wat is het doel van een arbeidsdeskundig onderzoek?

Bij een arbeidsdeskundig onderzoek doet een deskundige onderzoek naar de werksituatie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Het doel is meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden, de beperkingen, de geschiktheid van de werkplek en de restverdiencapaciteit van de werknemer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Hoe vaak gesprek met bedrijfsarts?

U heeft minstens 1 keer in de 6 weken een gesprek met uw werkgever. Samen kijken jullie of het u lukt om het plan te volgen. Als dat niet lukt, kijken jullie waardoor dat komt. U en uw werkgever vertellen de bedrijfsarts steeds hoe het werken gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat is slecht werkgeverschap?

Bijvoorbeeld wanneer de werkgever discrimineert, intimideert, valse gronden voor ontslag aanvoert of grovelijk de verplichtingen niet nakomt die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pelsrijcken.nl

Wat mag een bedrijfsarts vertellen aan werkgever?

Arbodienst/bedrijfsarts aan werkgever

De arbodienst of bedrijfsarts mag alleen noodzakelijke gegevens aan uw werkgever doorgeven. Bijvoorbeeld gegevens die uw werkgever nodig heeft om te beoordelen of hij uw loon moet doorbetalen. Of gegevens die nodig zijn voor uw verzuimbegeleiding en re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoriteitpersoonsgegevens.nl

Hoe lang in ziektewet bij burn-out?

Je loon wordt – zolang je in dienst bent – doorbetaald door je werkgever. De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar 'de tijd' hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kandoor.nl

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Hoe vaak moet een zieke medewerker naar de bedrijfsarts?

U bent verplicht tijdens het verzuim iedere 6 weken met uw medewerker te evalueren over de voortgang van de re-integratie. Als er uit de gesprekken blijkt dat het Plan van aanpak gewijzigd moet worden dan doet u dit en legt u deze vast in de evaluatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboconcern.nl

Wat zijn de kosten van een second opinion?

Een second opinion wordt alleen vergoed als je een verwijzing hebt. Het wordt vergoed uit de basisverzekering, dus het gaat wel eerst van je eigen risico af. Kies je ervoor om zonder verwijzing een second opinion aan te vragen? Dat kan, maar dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten opdraait.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl

Kun je van specialist veranderen?

Vrije keuze arts en zorgverlener

In de Nederlandse wet is daarom opgenomen dat patiënten het recht hebben om zelf een hulpverlener te kiezen en eventueel van hulpverlener te veranderen. Dat houdt in dat de patiënt bijvoorbeeld voor een ander ziekenhuis mag kiezen voor het uitvoeren van een bepaalde operatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Kan een huisarts een verwijzing weigeren?

De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Kan je Outlook bellen?
Volgende artikel  
Is een jurist een rechter?