Als iemand je iets aandoet, kan wraak nemen heel goed voelen. De ander 'terugpakken', laten voelen dat je bepaald gedrag niet tolereert, er met jou niet te sollen valt. Wraak nemen heeft ook andere functies, zoals eerherstel.
Wraakgevoelens hebben te maken met opgestapelde boosheid. In gradatie kunnen we spreken over boosheid, woede, rancune, haat en in de ergste vorm leidt het tot wraak. In feite is het ook onverwerkte boosheid. Het is boosheid die zich genesteld heeft in jouw lijf en waar je regelmatig last van hebt.
Wrok is een onopgeloste emotie als resultaat van een situatie die ongemak veroorzaakt die we nog niet hebben geconfronteerd en die in plaats daarvan onderdrukt is gedurende een langere periode, waardoor het ongemak ook voortduurt. De wrok blijft en het lijden dat daarmee samengaat ook.
Als je echt wraak wilt nemen op je ex, je ex echt wilt kwetsen dan is er geen betere manier door je gewoon op jezelf te focussen, het geluk te vinden in jezelf en het niet buiten jezelf te zoeken. Als jij weer controle krijgt op je leven, dan ontneem je daarmee ook de macht die je ex op je heeft.
Negeer de persoon.
In plaats van eindeloos misbruik van je vijand te nemen of jezelf te stress te geven terwijl je probeert ze terug te pakken, zet je ze helemaal uit je hoofd. De beste manier om de macht terug te nemen van je tegenstander is om hem niet meer tijd, aandacht of energie te geven.
Reden nr 1: Je ex weet zich geen houding te geven
Er is dus een bepaald spanningsveld tussen jullie ontstaan en het beste is om die wel over niet al te lange tijd te doorbreken. Je wilt immers zelf laten zien dat je de situatie van de breuk aan kunt. Laat dus niet zien dat het je dwars zit dat je ex je negeert.
Soms is rancune ontstaan door iets of iemand in het verleden waar je niets meer aan kunt doen. Je kunt symbolisch de rancune loslaten door een brief te schrijven om je hart te luchten en vervolgens te verbranden. Ga eens voor jezelf na welke voordelen het je oplevert om rancuneus te blijven.
Spreek een tijd af met jezelf, bijvoorbeeld een kwartier of halfuur. Besteed je geplande loslaat-tijd effectief om erachter te komen hoe je je emotionele wond kunt genezen. Hierdoor vecht je niet langer tegen en laat je je wrok als het ware smelten.
Wraak wordt wel zoet genoemd, als iemand kan bewijzen dat hij - tegen de heersende opvattingen in - gelijk krijgt. Over het algemeen zal wraakneming in de Nederlandse maatschappij niet gewaardeerd worden en bij wet is het zelfs strafbaar gesteld.
Juiste manier van wraak nemen: een positieve manier!
Zonder dat je in gevaar komt of dat je de kinderen in gevaar brengt. Alles wat je narcist aangaat, daarbij zet je vanaf nu je emoties bij uit. Emotieloos reageer je op de narcist. Ga recht op je doel af.
Zij voelen zich mogelijk vastzitten, belast met relatieproblemen, met de verantwoordelijkheid voor kinderen, of met financiële problemen. Velen zien geen uitweg, houden toch nog steeds van hun partner, of voelen zich te schuldig of afhankelijk om te vertrekken.
De betekenis van rancune / wrok koesteren
Woorden.org zegt: blijvende boosheid op iemand die jou slecht behandeld heeft. Wrok (ook wel rancune of bitterheid genoemd) wordt beschreven als de gecombineerde ervaring van de gevoelens van teleurstelling, woede en angst.
Vergelding = 1) Betaling 2) Genoegdoening 3) Loon 4) Remuneratie 5) Repercussie 6) Represaille 7) Retorsie 8) Retributie 9) Revanche 10) Straf 11) Tegenmaatregel 12) Wedervergelding 13) Wraak 14) wraakactie 15) Wraakneming...
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Verbittering kan door tal van omstandigheden ontstaan. Het kan ontstaan na tegenslagen en verdriet zoals: een ernstige ziekte, rouw door het verlies van een geliefde, ontslag of echtscheiding. Maar ook wanneer je teleurgesteld bent in anderen of wanneer je onrecht is aangedaan kun je je verbitterd voelen.
Meldknop.nl » meldpunt voor vervelende ervaringen op internet. Bij pestweb.nl kun je je verhaal kwijt. Bij De Kindertelefoon staan ze klaar voor kinderen.
"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
'Negeren' heeft direct een negatieve lading. Het klinkt alsof je jouw ex geheel uit je leven verbant en nooit meer contact opneemt. Maar we bedoelen hiermee dat je niet uit jezelf contact op gaat nemen met je ex. Je wilt de komende tijd even niet aan je ex denken, om alles op een rijtje te kunnen zetten.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.