Een breedte van 75 centimeter is standaard voor een enkele wasbak en een badkamermeubel, gecombineerd met 50 centimeter diepte. Op die manier heeft u voldoende opbergruimte onder de wasbak in het meubel. Bovendien kunt u de wasbak in een kleine badkamer plaatsen, omdat die niet teveel ruimte in zal nemen.
Een enkele of twee waskommen: de ruimte
Indien u er twee naast elkaar wilt plaatsen is het verstandig om minimaal de ruimte van 1 tot 1,5 waskom aan tussenruimte aan te houden. Op die manier krijgen de beiden kommen voldoende de ruimte, om goed tot hun recht te kunnen komen.
Wij raden aan om de bovenkant van de wastafel of waskom op een hoogte van 80 tot 95 cm te hangen. Zo maakt u prettig gebruik van uw badkamermeubel. Omdat een waskom op een blad wordt geplaatst, dient het blad of het badkamermeubel lager te hangen dan wanneer u kiest voor een wastafel.
Wanneer u voor een dubbele wastafel kiest, adviseren wij een minimale breedte van 100 cm, zodat u elkaar niet in de weg zit. Een breed badkamermeubel van 120 cm is ook een hele fijne maat, waarbij u net wat meer ruimte heeft.
De standaardhoogte voor de bovenkant van een wastafel is 80 centimeter, ongeveer zo hoog als een keukentafel. Aangezien we in Nederland langer zijn dan gemiddeld, zal de praktische hoogte dan ook wat hoger zijn dan de advieshoogte. In praktijk zal de bovenkant van de wastafel op 90 centimeter uitkomen.
Dat wil ook zeggen dat de wastafel kraan zo geplaatst moet worden dat het water op een logische plaats in de wasbak valt. Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand.
Over het algemeen wordt gesteld dat 90-105cm een fijne werkhoogte is voor je handen. Op deze hoogte hoef je niet gebogen te staan, wat voor rugklachten kan zorgen. Deze hoogte kun je dus als leidraad gebruiken voor het bepalen van de juiste hoogte van je kraan.
Een breedte van 75 centimeter is standaard voor een enkele wasbak en een badkamermeubel, gecombineerd met 50 centimeter diepte. Op die manier heeft u voldoende opbergruimte onder de wasbak in het meubel. Bovendien kunt u de wasbak in een kleine badkamer plaatsen, omdat die niet teveel ruimte in zal nemen.
De meest voorkomende afmetingen van wastafels
De standaardafmeting van een wastafel in de badkamer variërt van 50-65 cm in de breedte en 42-50 cm in de diepte. Als je een kleine badkamer hebt in een flatgebouw, vergeet dan niet om een geschikte wastafelkraan te kiezen voor de kleine wastafel.
Bij een hele kleine badkamer denken we aan afmetingen van ongeveer 1,80 x 1,80 meter en kleiner. Heb jij een badkamer van ongeveer deze afmetingen en heb je geen idee hoe deze in te richten? Bekijk hieronder dan 10 voorbeelden. Natuurlijk zijn de voorbeelden te vertalen naar iedere stijl.
Ruimtes zoals de badkamer en waskamer zijn dat wel. Volgens de AREI voorschriften moeten de stopcontacten in vochtige ruimtes op minimaal 25 cm hoogte geplaatst worden. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
De minimale afmetingen van een badkamer volgens het bouwbesluit: De vloeroppervlak van een verplichte badruimte moet minimaal 1,6 m2 bedragen, de breedte minimaal 0,8 meter en de hoogte minimaal 2,3 meter.
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Houd er rekening mee dat de doorgang langs het bad, wastafel en inloopdouche minimaal 70 centimeter is. Wil je elkaar makkelijk kunnen passeren bij de wastafel, dan is een ruimte van 100 centimeter vereist.
Afmetingen inloopdouche
De standaard inloopdouche heeft als minimale afmetingen rond de 120 cm in de lengte en 70 cm in de breedte. De maximale inloopdouche afmetingen bedragen; 185 cm in de lengte en 85 cm in de breedte.
Hoe breed moet inloopdouche zijn
En wellicht heeft de afmeting van uw badkamer ook te maken met de maten. Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
Wastafel afmetingen
Voor de gebruiksruimte rekenen we gemiddeld: 80 x 70cm. In totaal heb je dus 80 x 120cm nodig voor een gemiddelde wastafel. Als je wastafel breder is heb je natuurlijk meer ruimte in de breedte nodig.
Het belangrijkste voordeel van een dubbele spoelbak is de extra ruimte die je krijgt. Veel consumenten kiezen er vooral voor omdat ze dan gemakkelijk hun grote pannen kunnen afwassen. Dat wordt wat lastiger in een enkele spoelbak.
Het grootste deel van de wastafels wordt nog altijd gemaakt van keramiek. Het voordeel van dit materiaal is dat het makkelijk schoon te houden is door zijn gladden oppervlak. Daarnaast is keramiek budgetvriendelijk, kleurvast, makkelijk in onderhoud en zal je hier niet snel een kras op zien.
Er zijn veel verschillende soorten en maten wastafels, maar een gemiddelde enkele wastafel is ongeveer 75 cm breed en 50 cm diep. Als je liever twee wastafels hebt en hier ruimte voor hebt, dan kun je ook kiezen voor een dubbele wastafel. Je kunt dan rekenen op een gemiddelde maat van 140 cm breed en ook 50 cm diep.
Bij een dubbele wasbak mag het werkblad 140cm of breder zijn, om beiden goed de ruimte te kunnen hebben. Er blijft dan voldoende ruimte over om een paar spullen neer te zetten en de ruimte daadwerkelijk te kunnen benutten. Tip: stem de spiegel af op de dubbele wastafel en het meubel dat u daarbij gebruikt.
Afmetingen van de douchebak
De gemiddelde maat in Nederland is 900 x 900mm of 90 x 90 cm, waarin u iets meer ruimte heeft. Indien de badkamer wat groter is kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 1000 x 1000mm of 100 x 100cm, zodat u zich volledig vrij kunt bewegen in de douche.
Hoge kraan Tesi
Achter de waskom is vaak wel plaats voor een kraan. Een 'normale' wastafelmengkraan is hiervoor niet geschikt, omdat deze te laag is. Maar er zijn ook hoge kranen verkrijgbaar die wel boven de waskom uitkomen. Mengkraan Tesi is daar een goed voorbeeld van.
Zorg ervoor dat u voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom heeft opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cmt. o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkomt u dat het water teveel zal spetteren.
Bedenk dan hoe je die kraan verwacht te gaan gebruiken. Was je bijvoorbeeld vaak je gezicht door met je handen water naar je gezicht te brengen, dan is een hoge uitloop fijner. Kies je voor een relatief ondiepe wastafel, dan is een lagere uitloop handiger, want hoe verder het water valt hoe harder het spettert.