Veel mensen schijnen te denken dat geknipte veren in een paar maanden weer aangroeien, terwijl dat bij de meeste soorten minstens een half jaar kan duren.Bij de grotere soorten kan het zelfs meer dan een jaar duren. Het is ook niet alleen een kwestie van wachten tot de veren weer aangroeien.
De veren van een vogel groeien het hele jaar door, het is te vergelijken met de haren van onze wenkbrauwen. De veren groeien tot een bepaalde lengte en vallen daarna uit. Tijdens de ruiperiode vallen er meerdere veren uit dan door de rest van het jaar. Wanneer de veren worden afgeknipt groeien ze gewoon dus weer aan.
Kortwieken doet geen pijn, maar het kan wel nadelen hebben. Vogels kunnen onzekerder worden, kunnen niet meer vluchten en in sommige gevallen leidt kortwieken tot veer-beschadigend gedrag en plukken. Het besluit om wel of niet te kortwieken moet dus weloverwogen genomen worden.
De voordelen van het kortwieken zijn: De kans is kleiner dat je vogel ontsnapt via het raam of de deur. Zo voorkom je ook dat je vogel gevaar loopt buiten. Je vogel vliegt minder snel tegen ramen.
Het leewieken van vogels is vanaf 1 januari 2018 verboden, ook voor vogels die in een niet-overdekte ruimte gehouden worden. Leewieken is een lichamelijke ingreep, waarbij het laatste vleugellid van een vogel permanent wordt verwijderd. Dit wordt al op zeer jonge leeftijd gedaan.
Zodra de vogel gaat ruien (bij een volwassen vogel 1 à 2x per jaar) zullen de afgeknipte veren uitvallen en zullen nieuwe veren terugkomen. Het kortwieken dient daarom regelmatig herhaald te worden, ongeveer 1-4 keer per jaar.
Hoe kortwieken:
Houd de kip met duim en wijsvinger vast bij de basis van de vleugels. Strek één vleugel volledig uit, zodat de veren goed zichtbaar zijn. De buitenste, lange veren zijn de slagpennen. Deze veren worden gekortwiekt.
Bij het kortwieken worden de slagpennen van een vleugel ingekort. De slagpennen zijn de grote veren die nodig zijn om te kunnen vliegen. Als deze langs één zijde worden ingekort, dan zal de vogel uit balans geraken als hij probeert op te vliegen.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden.
2. Kleurrijk. Kippen hebben kleine oogjes, maar zien meer kleuren dan wij. Het netvlies van een mens bestaat namelijk uit drie verschillende soorten lichtgevoelige cellen, terwijl het netvlies van een kip uit wel vijf soorten lichtgevoelige cellen bestaat!
Om te voorkomen dat kippen wegvliegen is het aan te raden om de vleugels te knippen. Dit wordt 'kortwieken' genoemd. Aan een kant van de kip wordt de punt van de slagpennen vier centimeter afgeknipt. De kip kan niet meer vliegen, omdat er geen sprake is van balans.
Kippen en vliegen
Kippen zijn loopvogels en zullen daarom niet graag vliegen. Toch kunnen alle kippen tot op zekere hoogte vliegen. Als ze vliegen, is dit vaak van korte duur. Het vliegen lijkt meer op springen en fladderen, en ze vallen snel weer naar beneden.
2.600 veren hebben en in oktober iets meer dan 1.500. Ondanks dat veren erg licht zijn, vormen ze een verrassend groot deel van het lichaamsgewicht van de vogel.
Je mag een agapornis wieken wanneer deze minimaal 8 weken is en eerst goed heeft kunnen vliegen. Dit om de borstspieren van je agapornis goed te kunnen laten ontwikkelen. Kortwieken kun je vergelijken met haren knippen bij een mens. Het kortwieken moet aan beide vleugels gebeuren.
Bij het groeien van een veer ontstaat in de epidermis (bovenhuid) een klein uitsteeksel. Het uitsteeksel wordt groter en langwerpiger. De buitenste laag van het uitsteeksel vormt een beschermende schede, waarbinnen de veer zich verder ontwikkeld.
Leewieken sinds 2018 verboden
Leewieken is het amputeren van het laatste vleugellid waar het duimpje moet blijven zitten. Dit gebeurt op een zo jong mogelijke leeftijd. Leewieken is bij de wet niet toegestaan, mits de dieren worden gehouden in een open ruimte.
U hoeft alleen maar de veren van één vleugel te knippen om uw kip uit balans te brengen zodat ze niet weg kan vliegen. Knip de slagpennen. De slagpennen zijn vaak de eerste tien veren van de vleugel. Knip ongeveer 50% van de veren af.
Kippen kortwieken wordt meestal gedaan om ervoor te zorgen dat de kip niet meer zal vliegen, of minder zal vliegen. Dat is eigenlijk ook de enige reden om het te doen. Lange vleugels hebben is namelijk voor een kip helemaal niet vervelend.
U zult waarschijnlijk de nagels van uw kippen niet hoeven knippen omdat ze vanzelf slijten wanneer uw kippen rondscharrelen in uw tuin. Maar wanneer u ziet dat de nagels gaan krullen zult u ze moeten knippen. Wikkel uw kip in een handdoek zodat hij rustig blijft en niet met zijn vleugels kan slaan.
Omschrijving: De Forpus dwergpapegaai is de kleinste papegaai. Ze beschikken echter wel over de kenmerken van een papegaai en kunnen goed leren praten.
Voldoende rust
Een dag mag voor een Forpus niet langer duren dan 16 uur. Ga de kooi dus niet op een plek zetten waar van 's morgens vroeg tot 's avonds laat een lamp brand.
Forpus zijn evenals alle andere papegaaiachtigen zeer sociale dieren. Het langdurig solitair (alleen) houden van dergelijke levensvormen is niet meer van deze tijd. In geval van Forpus is er zelfs sprake van dat enkelingen op den duur weg kwijnen!
Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open. Ze kunnen waken en slapen tegelijk. Het oog dat ze open houden staat in verbinding met de hersenhelft die wakker blijft.