Bodemvissen graven zich ook vaak in. Roofvissen voeden zich met kleinere vissen. Zij jagen zowel bij de bodem (kabeljauw en schelvis) als dicht bij het wateroppervlak (geep, zeebaars en wijting). Het zijn snelle zwemmers met een grote bek en vaak scherpe, naar achteren gerichte tanden.
Volwassen dieren eten vooral vis, zoals haring, zandspiering en platvis. Tijdens de trek en het paaien eet de kabeljauw minder en ander voedsel dan in de Barentszzee. Hierdoor wordt zijn vlees witter en steviger van structuur.
Kabeljauw komt voor in de Atlantische Oceaan, de Noordelijke IJszee, de Oostzee en de Noordzee. De vis wordt het hele jaar door gevangen. De belangrijkste vangstplaatsen van kabeljauw zijn de Lofoten en de Doggersbank. De Lofoten zijn een eilandengroep in het noorden van Noorwegen.
Kabeljauwen kunnen wel 25 jaar oud worden. Zulke grote kabeljauwen wegen tientallen kilo's. Vanaf de leeftijd van 4 jaar zijn ze geslachtsrijp. Hoe ouder en groter ze worden, hoe meer eitjes en nageslacht ze produceren.
Wereldwijd is kabeljauw nog steeds een bedreigde vissoort. Daarom is het van bijzonder belang om bij de aankoop van een product rekening te houden met de oorsprong.
De kleine bruinvis wordt ongeveer 1,5 meter lang en weegt zo'n 50 kilogram. De vaquita zwemt graag in ondiep water, waar hij op zoek gaat naar voedsel zoals vissen en inktvissen. Het is een schuw dier, dat snel wegzwemt wanneer een boot in de buurt komt.
In Noorwegen en IJsland wordt kabeljauw ook gekweekt, maar de productie is eerder beperkt. Gekweekte kabeljauw is dan ook weinig tot niet aanwezig op onze markt. Belgische vissersvaartuigen landden in 2016 1 245 ton kabeljauw aan. Daarnaast wordt nog eens 1 800 ton Gadus morhua ingevoerd, vnl.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Kabeljauw Groot
De kabeljauw wordt niet per stuk afgerekend maar per gewicht. Kabeljauw groot weegt tussen de 2.5 en 3 kilo per stuk en kost € 9.50 per kilo !
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Gezouten en gedroogde kabeljauw noemen wij ook wel klipvis. Maar het beestje heeft meer namen: stokvis, rotsvis en op z'n Surinaams: bakkeljauw of bakkeljouw.
Kabeljauw is een vis met wit vlees en heeft een milde smaak. Niet alleen is de smaak neutraal en aangenaam, de smaak is ook intenser dan die van andere witvis. What is this? Dankzij de garnalen, mosselen, krabbetjes en andere vissoorten die de kabeljauw eet, heeft deze vis een delicaat aroma.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
De periode dat men vanaf de kust kabeljauw vangt, loopt van oktober tot half januari en van maart tot en met april. Eind januari trekt de vis naar de paaigronden en blijven alleen de echte kleintjes achter. Vooral in het donker is de vis vanaf de kust te vangen.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Olie of boter
Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Kweekvis is evengoed lekker, maar de structuur van het visvlees is anders als de vissen onder andere omstandigheden leven dan wanneer ze in het wild zouden zwemmen. Afhankelijk van het voer en de leefruimte heeft kweekvis net als wilde vis een smakelijk en gezond (omega 3-)vetgehalte plus een stevige vleesstructuur.
De grootste visbestanden van de Atlantische kabeljauw komen voor in de noordelijke Oostzee, in de Noorse Zee en rond IJsland. De Pacifische kabeljauw (Gadus macrocephalus) is een vis die in de buurt van de bodem vertoeft in het noorden van de Stille Oceaan.
Kabeljauw wordt op allerlei soorten manieren gevangen in de Noordzee, echter zijn twinrig (a eelding 2.1) en flyshoot (a eelding 2.2) de technieken waarmee de meeste kabeljauw gevangen wordt.