Kleding en schoenen
Vergeet niet om voldoende ondergoed, sokken en zwemkleding mee te nemen. Ook is het handig om een paar comfortabele schoenen en slippers in te pakken. Ga je wandelen of sporten? Denk aan je wandelschoenen of eventuele speciale kleding die je gemakkelijk en met de hand kunt wassen.
Met stip op nummer één, ver verheven boven alle andere vergeten reisspullen, staat de oplader. Of beter gezegd: opladers. Die voor je telefoon, tablet, laptop, elektrische tandenborstel en nog veel meer. Wat zou het toch fijn zijn als er een alles-in-een-oplader bestond.
Gemiddeld wordt er ongeveer 845 euro per persoon gereserveerd voor de zomervakantie, blijkt uit het onderzoek. Een gemiddelde vakantie duurt 16 dagen in de zomer, 91% blijft in Europa. Mannen reserveren voor die twee weken-en-een-beetje vaak iets meer (900 euro) dan vrouwen (790 euro).
Gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reserve lampen, rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, Europees schadeformulier en het APK-keuringsrapport.
U mag 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
De meest voorkomende vloeistoffen die in handbagage worden vervoerd, zijn toiletartikelen als parfum, shampoo, deodorant, gel, mascara, zonnebrand, crème en lippenstift. De regel geldt echter ook voor o.a. drank en etenswaren. Pindakaas, mosterd en mayonaise worden bijvoorbeeld ook gezien als vloeistoffen.
Veiligheidsvesten: verplicht
Precies daarom zijn in Frankrijk reflecterende veiligheidsvestjes verplicht in 2023. Niet alleen de bestuurder zelf moet verplicht een veiligheidsvestje dragen bij autopech, maar ook alle inzittenden. De boete voor het niet bezitten of gebruiken van veiligheidsvesten is minstens 135 euro.
U heeft een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig als u naar Frankrijk reist, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Frankrijk is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet nog geldig zijn op het moment dat u weer uit Frankrijk vertrekt.
Dat vignet kost dit jaar 4,61 euro via de officiële website van de Franse overheid. Maar let op, want er zijn ook websites waar je veel te veel betaalt. Het milieuvignet is alleen in bepaalde zones in Frankrijk verplicht, die ZFE, “permanent lage-emissiezones”, worden genoemd.
Op de Franse snelweg kun je matrixborden met een witte ruit tegenkomen. Deze ruit geeft aan dat de onderliggende rijstrook gereserveerd is voor voertuigen waar minstens twee personen in zitten, voor auto's met het groene Crit'Air milieuvignet (klasse 0, elektrische en hybride auto's) en voor taxi's.
Denk ook aan entertainment voor de kinderen. Het kan verleidelijk zijn, maar het is niet aan te raden 's nachts te rijden omdat vermoeidheid een dodelijke rol speelt in de ongevallenstatistieken van Frankrijk. De beste dagen om te reizen tijdens de zomerperiode blijken donderdag en zondag te zijn.
Frankrijk
Let op: De bestuurder is in Frankrijk verplicht een veiligheidsvest te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert om voor alle inzittenden veiligheidsvesten mee te nemen. Bewaar deze op een makkelijk bereikbare plaats (dus niet in de kofferbak). Denk verder aan een reservewiel.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.